Doe-tips

'Canvassing the Making' - Lezing bij Museum Bussemakerhuis

Geschreven door

Corine

Leestijd 2 minuten 398 x bekeken

Op donderdag 6 april is er een interessante lezing bij te wonen bij Museum Bussemakerhuis, genaamd 'Canvassing the Making'. De lezing sluit aan bij de veelbezochte tentoonstelling 'Ontrafeld Bewijs, waarbij het onderzoek naar het schildersdoek van oude meesters centraal staat.

© Daniel Massain

Aan de tentoonstelling ONTRAFELD BEWIJS in Museum Bussemakerhuis in Borne, ligt een door NICAS (Netherlands Institute for Conservation+Art+ Science+) gesteund diepgaand onderzoek ten grondslag naar handgeweven 17e -eeuws schildersdoek.

Susan Smelt (schilderijenrestaurator Rijksmuseum) en Ingeborg Meijssen (weefster en textielhistorisch onderzoeker) nemen je mee in het onderzoek naar het schildersdoek van oude meesters, waaronder Rembrandt van Rijn.

We weten verrassend weinig over de linnen ‘dragers’ uit die tijd. Hoe werden deze doeken gemaakt, door wie, hoe kwamen schilders aan hun schildersdoek en was het schildersdoek in die tijd eigenlijk wel van linnen? Het schildersdoek roept nog meer vragen op als we met moderne technieken en apparatuur naar de eeuwenoude schilderijen kijken. Op röntgenbeelden van schilderijen zien we karakteristieken, vervormingen en andere afwijkingen in het weefsel van het doek. Hoe en wanneer zijn die eigenschappen ontstaan? Misschien kunnen we zo meer te weten komen over de historie van het schilderij, de herkomst van het doek, de datering van een schilderij in een specifieke periode, de mogelijke relatie tussen schilderijen of de oorspronkelijke afmetingen van het schilderij.

Om antwoorden te vinden op bovenstaande vragen worden er gedurende de tentoonstelling ONTRAFELD BEWIJS onder andere reconstructies geweven op het 17e eeuwse weefgetouw op de zolder van Museum Bussemakerhuis. Over dit onderzoek en de reconstructies vertellen de onderzoekers u graag meer tijdens een lezing op donderdag 6 april 2023.

Meer info

De lezing gaat door bij voldoende deelnemers.

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Citymarketeer, toerismemanager, promotioneel aanjager. Wat de titel ook mag zijn: mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en te inspireren om een bezoek aan gemeente Borne te komen brengen!

Meer verhalen uit Borne

  1. Bruisend Borne

    Palmpasenoptocht Borne 2024

    Geschreven door Corine
  2. Doe-tips

    Op zoek naar leuke tips tijdens Pasen? Bekijk hier onze tips!

    Geschreven door Corine
  3. Bruisend Borne

    De leukste evenementen in Borne in de maand maart

    Geschreven door Corine
  4. Bruisend Borne

    Oproep voor creatievelingen uit Borne!

    Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter