TENTOONSTELLING: HOND IN DE POT

Waar hedendaagse surrealistische dierenfotografie een theedoek uit de 18de eeuw ontmoet

18 mei t/m 18 augustus 2019

Op zaterdag 18 mei opent Jan Gerber de tentoonstelling ‘Hond in de Pot: Waar hedendaagse surrealistische dierenfotografie een theedoek uit de 18 de eeuw ontmoet’

Geen verhaal over linnen, textielgeschiedenis of fabrikeurs. Deze expositie is een vrolijke ‘vreemde eend’ in het Bussemakerhuis! In een unieke samenwerking met internationaal prijswinnende fotograaf Jan Gerber uit Goor is een fantasierijke en grappige tentoonstelling ontstaan. Met onze uitgebreide historische collectie van voorwerpen uit de 18de en 19de eeuw brengen we zijn in scène gezette foto’s tot leven in een 3D-setting. Kom kijken naar de surrealistische beelden van huisdieren, vaak met een bizarre toevoeging van bijvoorbeeld pannetjes en theedoeken. Speur naar de verschillen tussen foto en voorstelling. Een superleuk en avontuurlijk uitje voor jong en oud!

De tentoonstelling is voor publiek te bezichtigen van 18 mei tot en met 18 augustus. In deze periode worden rondom de tentoonstelling diverse workshops en activiteiten georganiseerd. Meer informatie over de tentoonstelling, de workshops en openingstijden vind je op onze website: www.bussemakerhuis.nl.

Over Jan Gerber

De geboren Markeloër Jan Gerber ontdekte al jong zijn passie voor fotografie. Eerst ging hij op pad met een Kodak ‘spreeuwenkistje’, later met een balgcamera en vanaf 2006 voor het eerst met de digitale camera. Die kennismaking met de digitale camera bracht nieuwe mogelijkheden en een andere kijk op fotografie. Zijn werk bestaat nu uit realistisch uitziende creaties, die als je goed kijkt eigenlijk heel absurd zijn. Voor deze fictieve surrealistische werelden voegt hij veel foto’s samen tot één fotocollage. Per beeld gebruikt hij soms wel tachtig foto’s! Daarnaast maakt hij de laatste jaren ook geënsceneerde foto’s, veelal stillevens van huisdieren. Bij voorkeur honden en in de meest bizarre ensceneringen, bijvoorbeeld omringd door potten, pannen, bloemvazen, dode fazanten en een oud harnas…

Zijn werk wordt inmiddels internationaal opgemerkt en gewaardeerd. De afgelopen jaren ontving hij meerdere prestigieuze fotoprijzen waaronder in 2016 goud, zilver en brons in de categorie huisdieren bij de PX3 fotowedstrijd in Parijs.

Het Bussemakerhuis: het verhaal achter de bakermat van de Twentse textielindustrie Het Bussemakerhuis is het enige overgebleven linnenhandelshuis in Nederland dat nog in vrijwel oorspronkelijke staat verkeert en als museum is opengesteld voor publiek. Het huis staat aan de Ennekerdijk, in de oude kern van Borne en heeft met zijn fraaie klokgevel en indrukwekkende geschiedenis met recht zijn rijksmonumentale status verdiend.

Bij een bezoek aan het Bussemakerhuis ontdek je op eigentijdse wijze het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van de Twentse textielindustrie. Deze begon rond 1675 in Borne dat toen het belangrijkste centrum van de linnenhandel in Twente was. Fabrikeurs, zoals Jan Bussemaker, vormen de onmisbare schakel tussen de boerenwevers en de markt. Na de opkomst van de katoenweverijen verplaatste de welvaart zich naar de omliggende steden als Enschede, Almelo en Haaksbergen. Ook krijg je een unieke inkijk in de leefwijze van een fabrikeur en nauw daarmee verbonden het leven van de doopsgezinden in de 18e en 19e eeuw in Twente.

Wanneer

  • 18 mei - 18 aug 2019
    • elke dinsdag | - uur
    • elke woensdag | - uur
    • elke donderdag | - uur
    • elke vrijdag | - uur
    • elke zaterdag | - uur
    • elke zondag | - uur

Locatie

Museum Bussemakerhuis

Adres
Ennekerdijk 11, 7622 ED Borne
Telefoon
0742669636
E-mail
Website
www.museumbussemakerhuis.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter