navigatie overslaan

Johan Dijkhuis

Johan Dijkhuis (1887-1983)

Een aimabel mens die in 1923 hoofdonderwijzer wordt van de katholieke jongensschool St. Jacobus. Een zachtaardige maar daadkrachtige en gerespecteerde man. Meester Dijkhuis is voorvechter van onderwijsvernieuwingen en emancipator van Rooms- Katholieken. In 1962 is hij initiatiefnemer van de bouw van woonzorgcentrum Het Dijkhuis. Op zijn tachtigste schrijft hij het Twents woordenboek.

Meester G.J.H. Dijkhuis: Een Markante Figuur uit Borne

Iedereen heeft wel een herinnering aan een bijzonder onderwijzer, en meester G.J.H. Dijkhuis is zo’n persoon wiens invloed in Borne nog steeds voelbaar is. Geboren in 1887 in Enschede en opgegroeid in Oldenzaal, was Dijkhuis als fabrieksarbeider al een fervent lezer. Na zijn opleiding aan de kweekschool begon hij in 1911 te onderwijzen in Losser en verhuisde in 1923 naar Borne als hoofdonderwijzer van de St. Jacobusschool, later bekend als de Eschschool. Hier zou hij dertig jaar lesgeven.

Ge Nijkamp, een van zijn leerlingen, omschrijft Dijkhuis als een “wonderlijk man.” Hij had een passie voor onderwijsvernieuwing en was betrokken bij verschillende landelijke commissies. Dijkhuis was geen strenge leraar, maar genoot wel van groot respect. Hij sprak in de klas nooit Twents, terwijl hij het dialect buiten school vloeiend beheerste. Zijn leerlingen herinneren zich ook de schoolkrant “Ons Werk” en zijn zorg voor de leerlingen, waaronder het aanleren van blokschrift.

Naast zijn onderwijstaken was Dijkhuis een voorvechter van de emancipatie van Rooms-Katholieken. Hij organiseerde katholiekendagen en was actief binnen de KVP, nu CDA. Zijn maatschappelijke betrokkenheid leidde tot vele bestuursfuncties, die na zijn pensionering alleen maar toenamen. Op 75-jarige leeftijd initieerde hij de bouw van een verzorgingshuis in 1962. Na vijf jaar stopte hij, maar zijn passie voor de Twentse taal bleef. Hij begon met het verzamelen van Twentse woorden, wat leidde tot de eerste druk van het Twents woordenboek in 1979. De oplage van 7.000 stuks verkocht hij binnen een week (!).

Lees hier meer over via Hart van Borne!