Oude Kerk
Laat gotische kerk uit de 15e eeuw. Muurschilderingen van kort na de bouw. De Stefanus of Oude Kerk van Borne werd omstreeks het jaar 1000 gesticht door de Dominicaner monniken van het klooster te Ruinen.
Oude Kerk
De Nederlands Hervormde Kerk met toren is een laatgotisch gebouw, waarvan het koor uit de 15e eeuw dateert en het schip, met zijn twee gelijke beuken, omstreeks 1480 werd gebouwd. Oorspronkelijk gewijd aan de heilige St. Stephanus, ging de kerk tijdens de Reformatie over naar de Nederlandse Hervormde gemeente. De oudste klok in de toren is van 1457. Binnen zijn oude wandschilderingen in secco aanwezig, en de zandstenen kansel dateert uit ongeveer 1600. Het orgel, gebouwd door Johann Heinrich Holtgrave in 1841, is ook een bijzonder kenmerk. Voorheen omringd door een groter kerkhof, waardoor bij funderingswerken voor de woning van de koster menselijke resten werden aangetroffen.
Achtergrondinformatie
In een akte van 1206 wordt de kerk te Burgunde of Borne voor het eerst genoemd. Dit document legt een transactie vast tussen de bisschop van Utrecht en het klooster, waarbij de kerk in Borne in eigendom komt van de bisschop.
In de 15e eeuw werd in fasen het romaanse kerkje vervangen door een hoog-gotische kerk. Dit tweebeukige godshuis met twee stevige pilaren in het midden kwam in 1482 gereed. Omdat de meeste gelovigen niet konden lezen waren de muren kleurrijk beschilderd met heiligen en taferelen uit het leven van Jezus.
In 1521 trouwde erfdochter Anna van Weleveld met Sweder Schele van de Schelenburg bij Osnabrück. Haar zoon Christoffel bracht het Luterse geloof naar Borne, hij mocht immers de pastoor benoemen! Aan het eind van de 80-jarige oorlog moest men echter toch toegeven aan de eisen van de Staten-Generaal en kwamen er Calvinistische dominees. Luterse en Rooms-katholieke diensten werden oogluikend toegestaan, vaak op de zolder van een boerderij. Pas veel later konden zij een eigen kerk bouwen.
De Oude Kerk is als rijksmonument en als hart van het beschermde dorpsgezicht een onderdeel van de identiteit van Borne. Je kunt ook naar een fragment luisteren tijdens het Borns Onderonsje - dé podwalk die je al wandelend langs de mooiste plekjes van Borne, Hertme en Zenderen brengt en je ook meteen meeneemt naar vroeger!