Pinksterbruidjes

Ieder jaar op eerste Pinksterdag is het weer zover. Dan wordt de oude traditie van de Pinksterbruidjes in Borne voortgezet. Vroeger gebeurde dit kleinschalig, de laatste jaren wordt het groots aangepakt door de Folkloregroep Borne met hulp van scoutinggroep St. Stephanus-Martina.

Een eeuwenoude traditie in het oosten van het land, maar tegenwoordig is Borne één van de enige plekken waar deze traditie nog in leven is: de pinksterbruidjes. Lieve schattige meisjes dansend in witte jurkjes. Dit is met name te danken aan de inzet van Stichting Folkloregroep Borne & Scouting St. Stephanus Martina.

Zij roepen de meisjes (in de leeftijd van 5 tot 10/11 jaar) op, studeren de dansjes in en zorgen voor de rijke bloemversieringen. Een uniek gezicht en nog steeds elk jaar een groot succes. Doordat de traditie zo levendig wordt gehouden staan de Pinksterbruidjes daarom ook op de prestigieuze erfgoedlijst van Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

De Pinksterbruidjes zijn een herinnering aan Germaanse lente- en vruchtbaarheidsfeesten. Tijdens het dansen & zingen willen ze de kou en narigheid van de winter achter zich laten, goed weer afsmeken voor (meestal met Pinkseren bloeiende) rogge en een mooie oogst én vieren ze de overwinning van de zon op de duisternis. Het vieren van het begin van de lente! Dat was, én is, natuurlijk altijd de moeite waard.

Vanuit verschillende wijken in Borne hoor & zie je op eerste pinksterdag vanaf een uur of 10 de meisjes zingen en dansen. Ze lopen met z'n allen richting het centrum. In elke groep zit één Rosa. Een meisje in een, met kant versierde, lange jurk en bloempjes in haar haar. Rosa loopt vooraan onder een boog die versierd is met groene takken en gekleurde bloemen.

“Daar komen de mooie Pinksterbruidjes aan, ze zijn zo heel mooi aangedaan, geef wat, hou wat, volgend jaar is er weer wat.” “Rosa, Rosa, bloemen op je hoed, alle mooie meisjes zijn zo goed.

In de verschillende wijken bellen ze overal aan, wachten tot de mensen naar buiten komen en beginnen dan hun dansje. Hierbij zingen ze het lied:

Rosa, wil je dansen, dansen, dansen, Rosa, wil je dansen, dansen, jawel. Rosa, Rosa, bloemen op je hoed, alle mooie meisjes zijn zo goed. Rosa, wil je kiezen, kiezen, kiezen, Rosa, wil je kiezen, kiezen, jawel.

Na het dansen krijgen de pinksterbruidjes van de toeschouwers vaak cadeautjes, bijvoorbeeld snoep of fruit. Rond 12.00 uur lopen de Pinksterbruidjes vanuit de wijken naar het centrum. Ze gaan dan in een hele lange rij staan en zingen tijdens het lopen naar het Dorsetplein zo hard als ze kunnen dat de mooie Pinksterbruidjes er aan komen. Op het Dorsetplein gaan ze in een grote kring staan: onder begeleiding van een accordeonist gaan ze allemaal samen dansen onder de grote Pinksterkroon die versierd is met groen en prachtige bloemen. Bij de laatste dans mogen ook de kinderen uit het publiek mee dansen.

Een prachtig gezicht. Elke jaar op eerste Pinksterdag te bewonderen in Borne.

Voor meer informatie over Pinksterbruidjes, Palmpasenoptocht en Paasvuur (lees hieronder) of het aanmelden van Pinksterbruidjes kan je terecht op de site van de Stichting Folkloregroep.

contactinformatie

Tip je vrienden

facebook twitter