Borne, Hertme & Zenderen

In het prachtige Twente, waar we allemaal tijd zat hebben, vindt je precies in het midden Borne. Ideaal gelegen tussen grote steden als Enschede, Almelo & Hengelo. Een bruisend winkelcentrum, beschermd dorpsgezicht en dat allemaal omgeven door natuurgebied de Groene Poort. Niet voor niets noemen we Borne ook wel het kloppende hart van Twente!

Voel je welkom

Voel je welkom in Borne. Een klein dorp, maar met stadse ambities. Het ligt precies in het midden van Twente. Hier in het oosten van het land is het goed toeven. We zijn daarom nog steeds vet trots op de uitreiking van Leukste Dorp van Overijssel. Dat die titel inmiddels dateert uit 2011 verzwijgen we vaak, want het is gewoon nog steeds zo. Met zo'n 24.000 inwoners hebben we het hier goed naar ons zin namelijk! We worden vaak genoemd als 'Aanvoerder van Blije Lijstjes'. Zo zijn we de meest romantische gemeente van Overijssel (2023) en de meest prettige woongemeente volgens Elsevier (2023). De vruchtbare grond van Borne is niet alleen het terrein van succesvolle ondernemers en bruisede evenementen, maar ook geboortegrond van topsporters zoals Wout Weghorst, Joy Beune, Mats Wieffer en Sebas Deniz. Alles bloeit en groeit hier en daar zijn we maar wat trots op. Noaberschap is hier meer regel, dan uitzondering. Maar we zijn ook nog eens heel gastvrij en daarom delen we dit graag met jou als bezoeker.

Wat is er te doen

In Borne hebben we van alles wat. En dat klinkt misschien gek, maar het maakt het juist leuk. Maak er een gezellige dagtrip of weekendje weg van en ontdek alles wat Borne te bieden heeft. Een gezellig centrum met volle winkelstraten en unieke boetiekjes, bruisende en goed georganiseerde evenementen, interssant en origineel cultureel aanbod, kwalitatief goede restaurants (zei iemand een Groene Michelinster?), een fantastisch buitengebied met tal van paadjes, routes en landweggetjes om uren lang te wandelen en fietsen, een beschermd oud dorpsgezicht en een rijk cultureel erfgoed. Hier in Borne komen dus natuur, historie, vermaak en entertainment allemaal samen. En dat alles op nog geen 26 vierkante kilometer. Dat betekent dat je van de ene kant van Borne, naar de andere kant van Borne nooit langer dan 20 minuten op de fiets hoeft te zitten. En met die snelle e-bikes van tegenwoordig een (Twents) kwartiertje dus maar.

Met de e-chopper door het buitengebied van Borne
Met de e-chopper door het buitengebied van Borne

Geografisch hart van Twente

Borne ligt precies, geografisch gezien, in het kloppende hart van Twente. Helemaal niet gek dus, dat Borne als kloppende hart zo bruist! Borne is door de ligging daarom ook een hele handige uitvalsbasis. Doordat we in het midden van Twente liggen ben je met de auto met een (Twents) kwartiertje in zowel Almelo, Hengelo, Wierden, Oldenzaal, Delden, Goor, Tubbergen, Weerselo en zelfs ook bijna in Enschede. Borne is hiermee dus de ideale locatie om Twente verder te ontdekken!

Bijzonder cultureel erfgoed

We noemen voor het gemak even een fabrikeurswoning uit 1779 die tegenwoordig dient als Museum Bussemakershuis en goed laat zien hoe het ten tijde van de textielhandel hier was; een rijksmonument zoals de Bornse Synagoge én onze mooie Oude Kerk: een paar schitterende voorbeelden van ons bijzondere culturele erfgoed. Allemaal prachtige plekken die met elkaar zijn verbonden middels een wandelroute die door bevlogen & enthousiaste stadsgidsen met je zal worden gedeeld.

Veel mode aanbod in Borne
Veel mode aanbod in Borne

Lekker winkelen

Naast ons beschermde dorpsgezicht vindt je een dynamisch winkelcentrum met tal van leuke ondernemers. Binnen Borne is er voor ieder wat wils! Parkeren is ook nog eens gratis, dus dat kopje koffie bij één van onze restaurants heb je gauw verdiend. Borne staat met name bekend om het grote mode aanbod. Met tal van kleine boetiekjes maar ook landelijk bekende exclusieve zaken zoals Leurink & Morselt Mode, weten veel mensen hier goed te slagen voor hun garderobe.

Mocht je zin hebben in groen, ben je hier ook aan het goede adres. Onze drie dorpen - Borne, Hertme & Zenderen liggen in een grootse groene omgeving. Een natuurgebied met bossen, beken en landgoederen. Rij, wandel of fiets door onze Groene Poort heen en ontdek al het moois wat dit stukje Twente je te bieden heeft. Het netwerk is erg uitgebreid, dus je bent wel even onderweg. Het heeft wel een voordeel: je traint zo al die calorieën er weer af die je tijdens culinaire uitspattingen hebt opgedaan. Wat is immers koffie zonder een stuk taart?

B&B in Borne
B&B in Borne

Boek & Bezoek

Als je een hotelletje of B&B wilt boeken, dan moet je in Borne zijn. Want als er iets opvalt in onze groene gemeente in het hart van Twente, is het wel dat alles klein is. Drie kleine dorpjes, een kleine camping, een kleine camperplaats en dus ook een klein hotel, het enige dat Borne rijk is. Hotel of camping vol? Boek dan een bed & breakfast, trekkershut of vakantiehuisje. Borne mag dan klein zijn, de gastvrijheid is enorm. Laat dat maar aan die Tukkers over.

Kerkdorpen

Gemeente Borne bestaat uit Borne, Hertme en Zenderen. De laatste twee zijn kerkdorpen. Hertme bestaat uit zo'n 600 inwoners en het noaberschap is hier erg hoog. Tijdens de vele evenementen in het unieke openluchttheater zijn veel vrijwilligers uit Hertme aanwezig om alles in goede banen te leiden! Zenderen kan je misschien kennen van de vele kloosters en de daarbijbehorende rijke historie. Wist je wel dat de laatste 3 gezusters nog heel recent het Carmelitessenklooster pas hebben verlaten? Tussen beide kerkdorpen in vind je Landgoed Weleveld wat ook zeker een bezoek waard is. Niet alleen om te wandelen of te fietsen, maar ook om het verhaal van dit authentieke stukje Twente te leren kennen.

Afrikafestival in Hertme
Afrikafestival in Hertme

Tip je vrienden

facebook twitter