Doe-tips

Koekeloeren bij de boeren

Geschreven door

Corine

Leestijd 2 minuten 1493 x bekeken

Op een steenworp afstand van de Stroom-Esch (dus een minuut of 10 vanaf Borne Centrum) kan je terecht voor heerlijke biologische eieren, zo vers bij de boer. In de enige échte eitomatiek van Nederland haal je ze namelijk vers uit de muur. Hoog tijd dat ik deze plek eens even ging bezoeken!

Via een prachtig landweggetje met weids uitzicht kom ik aan bij Biologisch pluimveebedrijf Jannink. Geheime zender aan, een meneer die met een doosje eieren onder de arm weer wegloopt: het is een constante toeloop van mensen die wel zin hebben in biologische eieren. Ondertussen wordt er hard gewerkt, want over niet al te lange tijd staat er bezoekerscentrum op het erf en zal de eitomatiek daarnaar toe verplaatsen. Dat familie Jannink ondernemend is, merk ik wanneer we aan de koffie zitten. Ondanks dat ze pas sinds augustus 2019 actief bezig zijn, timmeren ze goed aan de weg. De eieren zijn niet alleen te koop bij hun zelf, maar ook bij Melktap Weleveld, Rabo Scheele, supermarkten in Borne & Weerselo, andere lokale ondernemers en de horeca uit de omgeving. Naast de eieren (en aardappelen), is er ook een mooie koelautomaat. Met een druk op de knop zie je producten langskomen, van De Manderveense Aardbei tot aan verse hangop van Blije Zuivel , en van verse asperges tot aan biologisch kaas. Het is net als de grijpmachine op de kermis, maar dan leuker & gezonder! En aan alle lege vakjes te zien: 't löp as een tiet.

Eieren & meer!
Eieren & meer!

Vanuit het nieuwe bezoekerscentrum willen ze straks ook meer gaan organiseren op gebied van educatie, komt er een terrasje voor een kopje koffie, oplaadpunt voor je elektrische fiets en kan je de kippen in de uitloop bewonderen. Gek genoeg hoor je ze niet eens meteen, totdat je dichterbij komt. Dan beginnen ze met kakelen. En als je denkt dat het over een bescheiden aantal gaat: er wandelen zo'n 12000 kippen rond. Dus 's ochtends vroeg, als de kippen weer van stok gaan, rollen er bijna 12000 eitjes op de transportband. Prachtig. En dat gewoon in onze achtertuin, écht een bezoekje waard.

Inmiddels is de boter warm in de pan: ik bak mezelf een ei. Heerlijk!

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Citymarketeer, toerismemanager, promotioneel aanjager. Wat de titel ook mag zijn: mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en te inspireren om een bezoek aan gemeente Borne te komen brengen!

Meer verhalen uit Borne

  1. Verhalen uit Borne

    Doneren aan de Mariakapel

    Geschreven door Corine
  2. Doe-tips

    Borne op z'n Best

    Geschreven door Corine
  3. Bruisend Borne

    Palmpasenoptocht Borne 2024

    Geschreven door Corine
  4. Doe-tips

    Op zoek naar leuke tips tijdens Pasen? Bekijk hier onze tips!

    Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter