Doe-tips

Geocachen

Geschreven door

Corine

Leestijd 3 minuten 1612 x bekeken

Wist je wel dat er op de wereld miljoenen 'geocaches' verstopt zijn? Kleine verstopte schatten waar je misschien wel elke dag langsloopt? Zo nee: let me introduce you! Geocachen is wandelen 2.0!

Geocachen, al ontstaan in 2000, is een samenvoeging van twee woorden. Geo staat voor aarde en cache staat voor schuilplaats. Geocachen is dus eigenlijk het actief op zoek gaan naar verstopte schatten/schuilplaatsen aan de hand van GPS coördinaten. Een geocache kan verschillende formaten hebben, van iniminie kokertjes tot grote houten kisten verstopt onder bladeren: het zoeken én vinden van een geocache is vet leuk. Tijdens lange wandelingen, korte stops op paadjes die je nooit eerder hebt ontdekt, plekken met een verhaal: geocaches zijn overal te vinden. De caches worden vaak door fanatieke geocachers geplaatst en bijgehouden. Als je een cache vindt schrijf je je naam op in het logboekje/op het logrolletje en verstopt de cache weer precies zoals je hem gevonden hebt. Pas ondertussen wel op voor een 'mugler': een niet-geocacher die blijft rondhangen bij een cache die jij net wil openmaken. Niet-geocachers kennen het spel niet en kunnen daarom misschien het spel kapot maken / laten verdwijnen en dat is natuurlijk zonde.

Ook in Borne hebben wij verschillende geocaches liggen: van single caches (slechts 1 coördinaat) tot multicaches (van punt tot punt coördineren totdat je op het eindpunt 'de schat' pas zal vinden).

GPS-ontvanger
GPS-ontvanger

Wat heb je nodig om te kunnen geocachen?

Om een goede geocache tocht te lopen heb je eigenlijk maar een paar dingen nodig. Ten eerste zin om te wandelen met een doel (leuk, weer net even anders!), een goed paar schoenen en niet onbelangrijk: een apparaat om je de weg te leiden. Er zijn twee opties: of je koopt een GPS apparaat of je download de app van Geocaching op je smartphone. De voordelen van je smartphone is dat bijna iedereen er wel zo'n 1 heeft en je snel kan beginnen. De nadelen zijn wel dat een telefoon iets minder nauwkeurig is, niet altijd even goed bestand is tegen regen en kaarten online downloaden in het buitenland veel geld & data kosten. Het kaartmateriaal van de app kan bij lange na niet tippen aan de nauwkeurige topografische kaarten van een GPS ontvanger. Met een GPS ontvanger is het vinden van het juiste eindpunt (in geocache taal ook wel waypoint genoemd) eenvoudiger. Er hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan, want een goed model begint vanaf een euro of 150. Mijn tip? Download de app en kijk eerst eens of je het leuk vind om te doen. Kan je daarna altijd nog zo'n kek dingetje aanschaffen!

Schatzoeken in het kloppende hart van Twente en kom op plekken waar je nog nooit eerder bent geweest!

Een voorbeeld: multicache Stolpersteine Borne

Stolpersteine, of letterlijk 'struikelstenen', werden bedacht door Gunter Demnig. Een Duitse kuntenaar. De stenen zijn een herinnering aan de mensen die door het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn afgevoerd en gedood. Ze worden ook wel struikelstenen genoemd omdat ze de voorbijganger, figuurlijk gezien, laten struikelen. Iemand kijkt naar beneden en wordt aangezet tot nadenken & herinneren. Er staan namen op en als je die probeert te lezen, maak je vanzelf een kleine buiging richting de slachtoffers.

Stolpersteine
Stolpersteine

Nadat er vele gedenkstenen in Duitsland zijn geplaatst, komt in 2007 de allereerste stolpersteine van Nederland in Borne te liggen. Deze geocache route leidt je langs de gedenkklinkers en neemt je mee langs de verhalen van vele Joodse families die door de oorlog getroffen zijn. Een bijzonder interessante & leerzame route om te wandelen!

Meld je aan & start op het beginpunt!

Naast de Stolpersteine route zijn er nog veel meer schatten verstopt in Twente. Hoeveel heb jij er al gevonden?

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! En ben vanaf maart 2020 het wandelende VVV-kantoor van Borne.

Meer verhalen uit Borne

 1. Verhalen uit Borne

  Column Hart van Borne - 15/11/21

  Geschreven door Corine
 2. De Rode Draad

  Op pad met Gidsen Oud Borne!

  Geschreven door Corine
 3. Verhalen uit Borne

  Column Hart van Borne - 1/11/21

  Geschreven door Corine
 4. Verhalen uit Borne

  Column Hart van Borne - 25/10/21

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter