Hartelijke groet uit Borne

Hartelijke groet van René & Rian

Geschreven door

Corine

Leestijd 9 minuten 2971 x bekeken

We ontmoeten elkaar recht voor de eitomatiek van Hedevels Bio Ei in Hertme. Rian wenkt me nog even naar binnen: de laatste eitjes van de middaglegsessie (is dat een woord? Zo niet, dan toch) rollen over de transportband. Met de lichting van die ochtend komt ze op een dagtotaal van zo'n 10.000 eieren. Ik kan je vertellen: dat zijn knap veel eieren keurig gesorteerd in groene trays. Zo'n 500, de allermooiste, zijn er dan al uitgehaald en die belanden in de winkels en bij de horeca. Als René zich erbij heeft gevoegd en onze biologische appelsap op is, beginnen we met ons interview.

Stel je gaat naar Frankrijk op vakantie en je komt daar iemand uit Nederland tegen, wat zal je dan aan diegene uitleggen over je werk? Wat voor een soort zaak heb je dan?

“Het eerste wat we vertellen is dat we een biologisch pluimvee-bedrijf hebben. Dat is onze corebusiness. We verkopen eieren aan huis, aan horeca en retail, maar het grootste gedeelte gaat naar de groothandel. Daarnaast hebben we nog een bouwbedrijf, waarbij we ons bezighouden met woningbouw en onderhoud. Timmeren, metselen, kleinbouw, aanbouw: dat soort dingen.” Zo'n 16 jaar geleden, toen het duo ook begon met kippen, besloot René zich in te schrijven als ZZP-er. Het liefst houdt hij zich 4 dagen bezig met klussen, maar de ervaring leert dat het er vaak meer zijn. Terwijl hij daarnaast zaken op pakt aan de achterkant, denk aan de verzorging van de kippen, onderhoud van machines & schoonmaak, zorgt Rian dat alles aan de voorkant op rolletjes loopt. Alles wat met de eieren te maken heeft, van verkoop tot bezorging aan de winkelverkooppunten en van hulp bij de eitomatiek tot enthousiaste marketing: de passie voor het product straalt van haar gezicht af.

“Ik kan zo genieten van de wisselende contacten: het ene moment lever je je eieren af bij horeca en het andere moment werk je weer samen met een bakkerij uit de buurt”. En dat ambachtelijke, daar staan ze beiden voor 100 procent achter. René voegt toe dat onlangs een bakkerij was overgestapt op hun eieren. Klanten kwamen vol lof terug bij de bakker: wat is er veranderd aan de cake bakker? “Blijkt het recept niet veranderd, alleen maar het verschil in eieren. De cake smaakte veel romiger, is mooier van kleur. Nah daar kan ik van genieten hoor, dat is toch mooie reclame?”. Het verschil zit hem waarschijnlijk in de versheid en dat is dan ook meteen één van hun drijfveren: “Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Als ik verse eieren beloof, dan moet ik dat ook waar maken. We leveren kwaliteit. Zoeken de mooiste eieren nog altijd met de hand uit”.

"Doe wat je zegt en zeg wat je doet".

Gestage groei

Inmiddels komt het duo op een punt aan dat ze gestaag door groeien, maar ook druk bezig is met onderzoeken hoe ze de kwaliteit kunnen blijven waarborgen. Het weerhoudt ze er niet van om de rem er op te zetten, want ondertussen timmeren ze hard aan de weg voor naamsbekendheid. Steeds opzoek naar nieuwe kansen, maar ook naar unieke samenwerkingen. De tijd dat je alleen maar eieren kon aanschaffen is al lang voorbij, je kan inmiddels al terecht voor andere verse Twentse streekproducten. Denk aan vers geschrapte aardappeltjes, maar ook de aardbeien en blauwe bessen van de Manderveendse Aardbei zijn te koop. Naast het uitbreiden van hun aanbod willen ze zich ook nog meer richten op de Bornsche Maten: “Volgens mij weten ze nog lang niet, en dit geldt voor heel veel Bornenaren, wat voor een mooi gebied wij aan deze kant hebben. Heerlijk om doorheen te wandelen of te fietsen.”

Met z'n drieën dromen we even weg terwijl we over de weilanden staren. Het gevoel dat je daar krijgt, dat is wat ze zo graag willen delen met anderen. Niet zo lang geleden zijn ze daarom gestart met de bouw van hun nieuwe bezoekerscentrum. De kleine blokhut zal worden vervangen voor een grotere versie van de automatenwinkel, waar ook ruimte is voor educatie en voor meer aanbod van seizoensgebonden producten. Men moet er lekker kunnen uitrusten tijdens een wandeling of fietstocht. Met een kop koffie in de linkerhand en een plak eigengemaakte cake in de rechterhand rustig kunnen genieten van het weidse uitzicht en de rondscharrelende kippen.

Zo'n 12.000 kippen
Zo'n 12.000 kippen

“Weet je wat het ook is? We willen graag het gesprek aangaan. Mensen het gevoel geven dat ze welkom zijn en vertellen dat we een mooi product te bieden hebben.” Gedreven door passie willen ze ook graag dat stukje beleving meegeven. “Tegenwoordig weten mensen zo weinig, maar ergens kunnen we ze dat ook niet kwalijk nemen. Alles gebeurt natuurlijk vaak achter gesloten deuren. Door ons verhaal te delen en onze deur een stukje open te zetten, nemen we de mensen mee in ons verhaal.” Een goede zet van familie Jannink. Anno 2020 zijn mensen steeds meer opzoek naar eerlijke en goede producten. Waar ze een aantal jaren terug nog de pijlen gericht hadden op schaalvergroting, maar door wet- en regelgeving voor hen onmogelijk werd gemaakt, stapten ze over op schaalverbreding. Tot op de dag van vandaag zijn ze daar blij mee. Door de schaalverbreding, het biologisch boeren, kunnen ze veel meer met het product bezig zijn zoals je er mee bezig zou willen zijn. De keuze was uiteindelijk makkelijk voor dit positieve duo: liever niet meer tegen een muur aan schoppen van veranderende regelgeving, maar concentreren op de verbreding die zoveel meer werkplezier met zich meebrengt. Wie nu denkt dat deze stap een grote omslag voor ze betekende heeft het mis. Het biologisch boeren, het denken vanuit het dier (dus in hun geval de kip in z’n natuurlijke gedrag, zoveel mogelijk z’n gang kunnen laten gaan) was ze niet vreemd.

Bijtimmeren

De fundering steekt al boven de grond uit, maar het gebouw ontbreekt nog. Toch is het een bewuste keuze. Het gebouw wil René er zelf opzetten, maar daar gaat tijd inzitten wat ze nu niet over hebben. De klussen die hij thuis voor z’n rekening neemt worden veelal gedaan op dagen dat het misschien wat guur is op de bouw. Daarbij komt dat alle uren dat hij ergens anders kan klussen ook belangrijk zijn voor de financiële ondersteuning van het biologische pluimveebedrijf, want zonder redden ze het nog niet.

“Ik zeg ook wel eens van: bij dit bedrijf hebben we tijd over om te gaan timmeren. Alleen als je gaat timmeren dan kom je tijd te kort.”

Nou zo zie je, dan bevind je jezelf in een knap lastig parket. Enerzijds zijn ze dus heel enthousiast en vinden ze alles leuk, maar anderzijds moet er wel gewoon geld in het laatje komen. Toch lijkt het ze niet te deren, want Rian voegt toe: “Je bent boer. Met de kippen zijn vindt je mooi. Produceren vindt je mooi , maar waar wij heel erg blij van worden is dat stukje contact met mensen. Of dat nou op de bouw is met opdrachtgevers en collega’s, of dat het hier is met klanten. Een discussie aangaan over landbouw of filosoferen over oplossingen in de stal. Elke dag is anders.”

Toekomstbestendig

Een hele gekke vraag misschien, maar wat wil je worden als je later groot bent? Lang hoeven ze over deze vraag niet na te denken. Het antwoord lijkt ook zo logisch: ze willen graag heel tevreden op dezelfde plek zitten als nu. Wel met de hoop dat er een toekomst is voor het bedrijf en dat waar ze nu zo hard voor werken over 10 tot 15 jaar nog steeds levensvatbaar is. “Mocht één van onze 3 kinderen het bedrijf overnemen, dat ze verder kunnen en niet worden tegengehouden door regelgeving of zoiets dergelijks. Dat zou gewoon zuur zijn”. Niet dat de kinderen verplicht worden om de zaak over te nemen, dat absoluut niet. Ze worden juist gestimuleerd een vak te leren wat bij ze past. “In het bedrijf komen kan altijd nog”, merkt René op. Hij draait de vraag om en stelt de vraag aan zichzelf: wat maakt mij het meest gelukkig? “Het kunnen doen wat je graag wilt. We willen onze eigen eieren afzetten, mensen enthousiasmeren. Dat is gewoon leuk, daar word ik blij van. Als dat betekent dat ik moet werken tot mijn zeventigste, dan is dat maar zo.” Zoals een bescheiden tukker betaamt voegt hij nog wel even toe dat een jacht van hem niet hoeft, maar iets meer vrijheid zou fijn zijn.

“Gewoon, lekker duur knooi’n.”

Oost west, thuis best

Op de vraag wat ze inwoners en bezoekers van Borne nog mee zouden willen geven is Rian heel duidelijk: “waarom haal je van ver, als dichtbij zoiets goed en lekkers te halen is? Dat geldt niet alleen voor eieren, maar bijvoorbeeld ook voor verse melk. Het is zo’n gemis dat mensen niet weten dat er dichtbij zoveel te halen is”. Ons gesprek gaat richting exporteren en het nutteloze bestaan er van. Wist je wel dat Nederland zoveel exporteert omdat de Nederlander zelf niet bereid is om iets meer te betalen? “De oplossing lijkt zo ogenschijnlijk simpel, daar hoef je geen professor voor te zijn. Als je nou eerst eens begint met je eigen product te consumeren, heb je minder export én minder import.”

Stap gewoon oer-Hollands op de fiets en haal je product direct bij de boer op. Verser dan dat wordt het niet.

Newsflash voor diegene die denkt dat een hun bio eitje een stuk duurder is dan het aanbod in de supermarkt: fout! Sterker nog: de circa 10.000 eieren die wel machinematig worden ingepakt gaan heel Nederland door en worden verkocht onder andere merknamen. Kan het dus zo maar zijn dat bijvoorbeeld het Blije Kip ei (zo’n 46 cent in de supermarkt), gewoon hier uit Hertme komt. Kilometers heeft afgelegd, van distributiecentrum naar supermarkt, om vervolgens 16 cent duurder (per ei) in de winkel te verschijnen. Al met al is de boodschap van familie Jannink kraakhelder: stap op de fiets en haal de eitjes rechtstreeks op in Hertme. Het is de kortste weg, verser krijg je ze niet en kleiner kunnen we de ecologisch voetafdruk niet maken. “Als er één ding is wat we aan corona te danken hebben, is dat mensen hebben ingezien dat we het ook op microniveau goed kunnen hebben. We zijn zo gewend geraakt aan globaal. Altijd alles moet maar 24/7 beschikbaar zijn, maar kijk eens om je heen. Je huis. Je familie. Je buurt. Kijk naar ons mooie dorp Borne. Prachtig! Een mooi landschap, een heerlijk buitengebied waar je kan wandelen, we hebben hier gewoon alles”.

Ik kijk naar René en vraag hem, wat zou jij de mensen in Borne nog mee willen geven?

“Eier.”

Ik stap triomfantelijk op mijn fiets met een mand vol met eieren en net geoogste vers geschrapte aardappeltjes. Wat gaaf dat dit zich afspeelt in de achtertuin van Borne. Een prachtig voorbeeld van een ijzersterk duo, gedreven door passie en omgeven met 12.000 kippen die hun werkplezier brengen. Het levert een waanzinnig product op, maar het verhaal erachter is nog mooier.

Locatie: 'T Hedevelds Bio Ei, Lodieklanden 2 in Hertme. Elke dag geopend!

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Citymarketeer, toerismemanager, promotioneel aanjager. Wat de titel ook mag zijn: mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en te inspireren om een bezoek aan gemeente Borne te komen brengen!

Meer verhalen uit Borne

  1. Bruisend Borne

    Palmpasenoptocht Borne 2024

    Geschreven door Corine
  2. Doe-tips

    Op zoek naar leuke tips tijdens Pasen? Bekijk hier onze tips!

    Geschreven door Corine
  3. Bruisend Borne

    De leukste evenementen in Borne in de maand maart

    Geschreven door Corine
  4. Bruisend Borne

    Oproep voor creatievelingen uit Borne!

    Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter