Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Doe-tips

Wandelnetwerk Twente

Geschreven door

Corine

Leestijd 4 minuten 630 x bekeken

Het wandelnetwerk van Twente koppelt honderden kilometers (rond)wandelingen door middel van genummerde routepalen aan elkaar. Door het goed georganiseerde systeem hoef je niet meer te verdwalen en volg je de gekleurde pijltjes. Fijn: in plaats van goed opletten welke afslag je hoef te nemen, let je op de pijltjes en heb je meer dan genoeg tijd om het Twentse landschap in je op te nemen!

Als je het eenmaal doorhebt wil je bijna niet meer wandelen zonder. Ik heb het over het wandelnetwerk Twente. Via een prachtig systeem van Routenetwerk Twente hoef je geen boekje meer bij de hand te houden, of goed op te letten of je niet toevallig een afslag mist. De gekleurde pijlen wijzen je de juiste weg en geven jou als wandelaar ongekend veel opties.

Ingrediënten

Men neme een kaart van Twente, waar een wiskundig systeem overheen is gelegd door de ontwerper, maar die voor de gebruiker eenvoudig te gebruiken is. Op de startpunten in Borne, Hertme & Zenderen staan informatiepanelen. Op de plek van een informatiepaneel kan je parkeren en starten met je wandelroute. Op de informatiepanelen staan vaak ook leuke weetjes of iets over de geschiedenis van die locatie. Daarnaast staat er op het informatiepaneel een uitleg over het systeem, een kaart van de omgeving en de themaroutes.

Als je voor het bord staat zie je een heel netwerk met allemaal kleurtjes en nummertjes. De nummers staan voor wandelkeuzepunten. Dit zijn punten waarbij routes elkaar raken of na samenloop weer uit elkaar gaan. Deze zijn te herkennen aan aan een bermpaal, waarop de routes met gekleurde pijlen staat aangegeven. Op de kop van de paal staat het nummer van het keuzepunt. Het is dus mogelijk om op zulke keuzepunten over te stappen van de ene op de andere wandelroute. Hierdoor stel je je eigen wandeling samen!

Startpunten in Borne, Hertme & Zenderen

 • Buren (carpoolplaats Borne)
 • Station Borne (tegenover de Koffiekaravaan/Station, is ook een TOP locatie)
 • Oud Borne (te vinden bij het Kulturhus, let op: blauwe zone parkeren)
 • Stroomesch (Bij basisschool Het Prisma)
 • Spanjaardsgemaal (parkeren kan bij CJV Borne, Piepersveldweg 5)
 • Hertme (nabij de Stephanuskerk)
 • Zenderen (bij de TOP-locatie tegenover Het Seminar)
 • Zwanenhof

Wandelkeuzepunt
Wandelkeuzepunt

Tips - hoe zorg ik dat ik weet waar ik loop?

Stel, je bent lekker aan het wandelen. Je gaat van de groene route over op de blauwe route en bij het volgende wandelkeuze punt kies je ervoor om ineens de oranje route te gaan volgen: hoe weet ik dan nog waar ik me bevind? Dan heb ik een hele handige tip voor je die ik ooit hoorde van een fervent wandelaar! Maak op het startpunt (inclusief informatiepaneel) een foto van het routenetwerk. Door de nummers van de wandelkeuzepunten kan je eenvoudig vinden waar je je bevindt en kan je precies uitdokteren hoe je weer terugkomt op je startpunt. Zo kan je dus heel gemakkelijk afwijken van de voorgeschreven routes en maak je de wandeling een stuk korter of langer: maar net wat je wilt. Of wat je voeten leuk vinden.

Overzicht routenetwerk
Overzicht routenetwerk

Klinkt dit te lastig? Dan is er nog geen nood aan de man. Op de website van Routeplanner Twente kan je vanuit je luie stoel de route alvast samenstellen en afdrukken of opslaan op je telefoon als pdf. Je kan een startpunt kiezen en de routeplanner zelf een route laten genereren, of je kiest zelf al je keuzepunten en POI's (Points of Interest, leuke locaties om te bezoeken) uit. Er ligt meer dan 6000 kilometer wandelplezier voor je klaar en gemeente Borne is een prachtige startlocatie. Door het wandelnetwerk te volgen kom je op paadjes waarvan je niet eens wist dat ze bestonden, ontdek je de groenste plekken in onze omgeving en kan je genieten van serene rust. Heerlijk om even op te laden.

De wandelroutenetwerk kaarten zullen binnenkort ook te koop zijn bij onze toeristische informatiepunten (daarover later meer!), mocht je dat nog fijner vinden.

Opgewekt humeur

Één ding is zeker: wandelen met zo'n wandelnetwerk is eenvoudig en onwijs leuk. Je leert zo gemeente Borne kennen vanaf een hele andere manier. Een aanrader! Ohja, en je wist vast al wel dat wandelen heel goed voor je is hé? Het heeft een gunstige invloed op de conditie van je hart en bloedvaten, is goed voor spieren & botten en niet onbelangrijk: het is ook heel goed voor je humeur. Na een wandeling ben je opgewekter en functioneert je geheugen beter. Zoals ik het zie is er dus geen enkele reden om het niet te doen. Veel plezier!

P.S. ik deed laatst Rondje Borne (een themaroute van zo'n 18,5 kilometer. Lees hier wat ik er van vond!)

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! En ben vanaf maart 2020 het wandelende VVV-kantoor van Borne.

Meer verhalen uit Borne

 1. De Rode Draad

  In gesprek met Daniëlla

  Geschreven door Borns Textiel Collectief
 2. Leestips!

  Valentijn Vieren

  Geschreven door Corine
 3. De Rode Draad

  Aftrap Textiel Festival Twente in Borne

  Geschreven door Borns Textiel Collectief
 4. Minuutje Manuel

  Andre Manuel: "In de winter eten we alle dagen moos."

  Geschreven door Andre

Tip je vrienden

facebook twitter