De Rode Draad

Rode Draad: wat gebeurde er in mei?

Geschreven door

Borns Textiel Collectief

Leestijd 6 minuten 664 x bekeken

Tjonge, wat is er afgelopen maand mei veel losgekomen in de wereld van De Rode Draad in Borne! Via dit artikel praten we je even bij. Ga er maar even goed voor zitten!

Heel even nog terug naar eind april: heel Borne hangt sindsdien vol met Rode Draad vlaggetjes! Tegelijk met de vlaggetjes van Visit Borne heeft de scouting ons mooie dorp verfraaid en kan iedereen nu zien dat wij dit jaar actief zijn met het project 'De Rode Draad'. Een week later zorgde een storm er wel voor dat heel wat vlaggetjes op de grond zijn beland (oeps!), maar als het goed is hangen ze nu allemaal harstikke stevig vast. Gaaf!

Nieuwe vlaggen
Nieuwe vlaggen

Slag om Borne

Naast de nieuwe vlaggen heeft ook eindelijk Kareltje zich ontmaskerd. Al wekenlang waren er posters van Karel te vinden door het dorp heen. Leuzen als: 'Kultuur schrijf je met een C', 'Stof tot nadenken' en 'Borne door het lint' doken op verschillende plekken op. Tijdens de bekendmaking op 30 april blijkt Kareltje het boegbeeld te zijn voor de Slag om Borne (wat Tante Rikie is voor de Zwarte Cross!).

Bekendmaking Kareltje
Bekendmaking Kareltje

Thema dit jaar? Juist: textiel! Met de slogan 'Borne gaat door het lint' roept de organisatie teams op om te gaan strijden in een knotsgekke dorpsquiz vol met challenges, gekke opdrachten en kennisvragen. De teams strijden tegelijkertijd voor 28 Bornse goede doelen. Een win-win-win situatie dus!

Woltruck

Verder zijn de leden van de 'BorneBloeit' community-art groep ook druk, druk druk! Er zijn al heel wat mooie textiele bloemen gemaakt (een kleine sneakpeak is te bewonderen bij Made by Josje). Hier op voortbordurend is een mooie samenwerking ontstaan. MadebyJosje, de Stiel Wolwerkplaats, het museum Bussemakerhuis en kunstenaarsgroep het Koetshuis hebben de handen ineen geslagen: op donderdagmiddag 3, 10, 17 en 24 juni staat er aan de Grotestraat een woltruck waarin mensen samen bloemen kunnen creëren op een terrasje. Heel gezellig dus. En leerzaam: oude handwerktechnieken worden weer helemaal trendy! Zo verbindt de Rode Draad kunst, cultuur, ambacht en retail. We zijn blij met dit soort samenwerkingen, dat is natuurlijk het uiteindelijke doel van het project De Rode Draad.

Lees er meer over via artikel BorneBoeit of via het artikel op de Bornse Courant

Spaghettirellen

Borne was dan wel niet genoemd in het artikel van de Tubantia, maar is wel degelijk een speel locatie voor de theatervoorstelling de ´Spaghettirellen´. De speciale crowdfunding actie die was opgezet had z'n doel binnen de tijd behaald en dus kon theatergroep de Jonge Honden tot actie overgaan. Van 12 tot en met 15 augustus komen ze, coronaproof en in de buitenlucht, de voorstelling spelen in Borne. Een heuse spaghettiwestern: De jonge Italiaanse gastarbeiders, die net waren ingevlogen om in de Twentse textielindustrie te werken, bleken de harten van de Oldenzaalse meisjes te stelen. Dat viel volledig verkeerd bij de plaatselijke bevolking, vooral bij het mannelijke deel. Een unieke locatievoorstelling die je echt niet mag missen!

Lees er meer over in het artikel van de Tubantia.

Likeurtje
Likeurtje

Rode Draad proeven

Oooo wat lekker! In het kader van Textiel Festival Twente en de Rode Draad is Thom van de Barrique aan de slag gegaan om een heerlijk Rode Draad likeurtje samen te stellen. Dat is gelukt en sinds het speciale Rode Draad drankje te koop is, vliegt het over de toonbank heen! Linda van ZEUT. werd ingeseind en ook zij had ze nog voor Moederdag op de balie liggen: overheerlijke Rode Draad bonbons. Heb jij het likeurtje en de bonbons al geproefd?

RTV Borne ging even langs en zetten ze allebei op film. Check dat hier!

Catwalk Forces of Nature & Anne Exterkate

Textiel Festival Twente doet het met festival onderdeel CATWALK: FORCES OF NATURE, net even anders dan anders. Het is geen catwalk zoals we die allemaal wel kennen, maar eentje die als een textielkunstroute door het Twentse coulissen landschap, Twentse Musea en Landgoederen van textiel loopt. De catwalk zal maanden lang te zien zijn, door de seizoenen heen. De tijd, de natuur/omgeving en de onvoorspelbare elementen vormen de setting en beïnvloeden de getoonde stukken.

Wandkleed Anne
Wandkleed Anne

In Borne hebben we ook zo'n kunstwerk staan. En wel een hele vette! Anne Exterkate van Schavuit Artwork ontwierp een prachtig kleurrijk wandkleed, sloeg aan het 'tuften' en sinds vandaag 2 juni staat hij op het dak van het Kulturhus (het wandkleed dan hé, niet Anne). Te zien tot en met einde van dit jaar!

Speurtocht door Borne

De panelen van de Heemkundevereniging stonden al een tijdje in de etalages, maar tot aan de zomervakantie zullen ook veel basisschoolkinderen in het centrum van Borne te vinden zijn. Ze gaan allemaal op zoek naar antwoorden op vragen die op de fotopanelen van de Spanjaard fabrieken te vinden zijn. RTV Borne stond er met de camera bovenop en heeft het voor jullie vastgelegd. Check de video hier!

De Rode Draad doorgegeven
De Rode Draad doorgegeven

Door het hek weven

Één van de projecten van het Museum Bussemakerhuis is dat kinderen van de BSO gaan starten met weven. En niet zomaar ergens, maar ze gaan buiten weven. Namelijk door het hek van het Museum Bussemakerhuis! Het project zal ongetwijfeld mooie plaatjes opleveren. Wij zijn benieuwd!

Vrijdag 4 juni

Aankomende vrijdag worden er in het kader van de Rode Draad opnieuw leuke initiatieven aan het publiek getoond! Allereerst zal de nieuwe expositie van Elsa Snijder(Weefsels in de tijd) worden geopend in het Koetshuis. Daarnaast staat buiten de Spanjaardsfamilie al te wachten. Afgeleid van de Living Statues is Josje hard aan de slag gegaan om Familie Spanjaard na te maken. Zet je zelf straks op de foto als Familie Spanjaard en vergeet niet de #SaySpanjaard te gebruiken! Tot slot is het Koetshuis voor even met een Rode Draad verbonden aan het Kulturhus. Aanstaande vrijdag zal namelijk dit moment worden gebruikt voor de officiële presentatie van het kunstwerk van Anne Exterkate, dat sinds vandaag op het dak van het Kulturhus staat te shinen.

Planning Juni

 • 3 juni: Pop-up mobiel breicafe / Woltruck
 • 4 juni: opening nieuwe expositie 'Weefsels in de tijd'
 • 4 juni: presentatie Spanjaardfamilie (#SaySpanjaard!)
 • 4 juni: Presentatie kunstwerk Anne Exterkate CATWALK FORCES OF NATURE
 • 5 juni: Opening Museum Bussemakerhuis
 • 10 juni: Pop-up mobiel breicafe / Woltruck
 • 11 juni: Lezing Hellen van Rees bij Museumbussemakerhuis
 • 12 juni: Conservator vertelt bij Museum
 • 17 juni: Pop-up mobiel breicafe / Woltruck
 • 24 juni: Pop-up mobiel breicafe / Woltruck
 • 27 juni: Rode-draad koopzondag: lancering nieuwe route (onder voorbehoud)
 • 27 juni: Belevingscabine Twents Textiel Festival

Met dank aan al onze sponsors: Cogas, de Houtmaat, VSB Fonds, Prins Bernard Cultuur fonds, Houtmaatfonds, Bornse Stimuleringsfonds, Gemeente Borne, Provincie Overijssel en Alfa Accountants.

omschrijving
omschrijving

Deel dit artikel met vrienden

Borns Textiel Collectief

Een grote groep enthousiaste organisaties & initiatieven die Borne op de kaart gaan zetten. Wij zijn dé textielgemeente van Twente!

Meer verhalen uit Borne

 1. Verhalen uit Borne

  Jaaroverzicht 2021!

  Geschreven door Corine
 2. Verhalen uit Borne

  Column Hart van Borne - 20/12/2021

  Geschreven door Corine
 3. Eten & Drinken

  Top tips voor Oud & Nieuw!

  Geschreven door Corine
 4. Winkelen

  De enige échte Bornse Cadeaupas!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter