De Rode Draad

De Rode Draad route is te wandelen

Geschreven door

Corine

Leestijd 4 minuten 2115 x bekeken

Het heeft even geduurd maar de Rode Draad wandelroute is klaar! Wandel door ons mooie Borne, ontdek al het textiel erfgoed en pak meteen wat andere hotspots mee.

Naar aanleiding van Textiel Festival Twente heeft Borne het succesvolle project De Rode Draad gelanceerd! In het kader van textiel zijn er al verschillende workshops, lezingen en exposities omtrent textiel georganiseerd, zijn mensen druk bezig met het maken van textiele bloemen onder het mom van BorneBloeit, komen de Spaghettirellen onze kant op, kon je een ervaring opdoen in een belevingscabine en rolde de grote rode bol wol langs allerlei mooie verhalen.

Op pad

Nu is het tijd om zelf op pad te gaan! Met een route van 3,8 kilometer wandel je langs (bijna) al het textiele erfgoed van Borne. De thema route is bewegwijzerd en loopt via het station, naar het centrum, door beschermd dorpsgezicht Oud Borne en dan via het centrum weer terug naar het station. Ergens halverwege op de route instappen is natuurlijk ook geen probleem!

Rode Draad route
Rode Draad route

Vergaap je onderweg aan de grote fabrikantenvilla's die familie Spanjaard liet bouwen en ontdek hoe de Joodse textielfabrikanten ook zorgde voor verschillende Joodse gebouwen in Borne. Maar dat is niet het enige! Vanaf de 16e eeuw, nog ver voordat Familie Spanjaard in Borne actief was, woonden er veel doopsgezinden in het kerkdorp Borne. Zij waren bijna allemaal linnenreder: ze verhandelden het linnen dat ze kochten van de boeren die 's winters weefden voor eigen gebruik en als bijverdienste. Daarnaast kende Borne al vroeg veel beroepswevers. De wevers en handelaren staan aan de wieg van de Twentse textielindustrie, of zoals we dat in Borne zeggen: we zijn de bakermat van de Twentse textielindustrie! In Oud Borne zie je daarom verschillende invloeden van de Doopsgezinden.

Bussemakerhuis
Bussemakerhuis

Tip!

Een echte aanrader tijdens de Rode Draad route: breng een bezoek aan Museum Bussemakerhuis. Bekijk hier het enige overgebleven én opengestelde 18e-eeuws linnenhandelshuis in Nederland! In het museum is een vaste collectie te zien rondom de thema’s linnen, fabrikeurs, doopsgezinden en Spanjaard, maar ook wisselende exposities. Zo kan je van 10 augustus tot en met 15 november 2021 kijken naar een zeer 'onthullende' tentoonstelling, namelijk Keurslijf: Lijfgoed, Lingerie & Luxe! Een bezoekje brengen aan het museum kost 6 euro, maar heb je een museumjaarkaart dan mag je gratis naar binnen.

Oud Borne & winkelcentrum

Terwijl je de route wandelt, kom je door ons mooie historische centrum heen en pak je hotspots mee zoals de Oude Kerk en de Klopjeswoningen. Iets verderop kom je langs de mooiste Mariakapel van Twente en daarna loop je zo weer het centrum in. Plof hier lekker neer op het terras voor koffie met een gebakje of een lekker bord met eten tijdens lunch of diner en geniet van het bruisende centrum. Doordat de route niet heel lang is, kan je hem uiteraard goed combineren met een rondje winkelen.

Met een gids rond

Wil je nog meer weten over Borne? Grappige feitjes? Smeuïge anekdotes? De complete geschiedenis? Laat je dan rondleiden door een gids. In het kader van het Twents Textielfestival is door de Gidsen van Oud Borne een speciale textielwandeling ontwikkeld. De route voert langs markante plekken uit het textielverleden van Borne. En het verhaal daarover is beslist boeiend te noemen. Van de allereerste Bornse wevers en linnenreders tot en met de sluiting van de laatste textielfabriek, de hele geschiedenis komt voorbij middels de verhalen van de gids, relevante plekken en gebouwen en, van wat echt helemaal is verdwenen is, originele foto’s.

Over Borne werd in een rapport aan de overheid in 1819 geschreven: ”Alles spint en weeft hier.”

  • De rondleiding duurt ca. 90 minuten.
  • Kosten per persoon: tot en met 4 personen € 7,50
  • bij 5 personen of meer € 5,- per persoon
  • Start: Station Borne, Parallelweg. Eindpunt: Bussemakerhuis, Ennekerdijk.

1, 2, 3: Start!

Nou, ik heb al veel te veel weggegeven. Zelf ontdekken is nog veel leuker! De route is gemakkelijk te wandelen! Je kan hem online downloaden [klik hier], op papier is hij op te halen bij de Koffiekaravaan (ideaal want dit is het officiële startpunt!), het Kulturhus en Museum Bussemakerhuis of volg vanaf het station de bewegwijzerde bordjes met het Rode Draad logo erop. Gaat helemaal goedkomen!

Waar wacht je nog op? Veel plezier en van harte welkom in ons mooie Borne!

De activiteiten die in het kader van De Rode Draad worden/of zijn georganiseerd kunnen niet plaatsvinden zonder de subsidiënten van dit leuke culturele project. We zijn onwijs blij met hen allemaal en stellen daarom trots aan jullie voor: VSB Fonds, Cogas Cultuurfonds, Gemeente Borne, Houtmaatfonds, Ondernemersfonds Borne, Prins Bernard Cultuurfonds, Alfa Foundation, Stimuleringsfonds Borne, Provincie Overijsel & Rotary Delden-Borne.

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Citymarketeer, toerismemanager, promotioneel aanjager. Wat de titel ook mag zijn: mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en te inspireren om een bezoek aan gemeente Borne te komen brengen!

Meer verhalen uit Borne

  1. Verhalen uit Borne

    Doneren aan de Mariakapel

    Geschreven door Corine
  2. Doe-tips

    Borne op z'n Best

    Geschreven door Corine
  3. Bruisend Borne

    Palmpasenoptocht Borne 2024

    Geschreven door Corine
  4. Doe-tips

    Op zoek naar leuke tips tijdens Pasen? Bekijk hier onze tips!

    Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter