De Rode Draad

Op pad met Gidsen Oud Borne!

Geschreven door

Corine

Leestijd 3 minuten 130 x bekeken

In het kader van het project de Rode Draad komen de Gidsen Oud Borne met een speciale textielwandeling. Op vrijdag 29 oktober, mét een heerlijk herfstzonnetje, liepen de leden van Borns Textiel Collectief deze leuke interessante wandeling.

Wat leuk, op uitnodiging van Gidsen Oud Borne mochten we de prachtige textielwandeling in Borne lopen! Deze is ook door jou, als lezer van dit artikel, te boeken bij de Gidsen Oud Borne.

Historie in Het Spanjaard
Historie in Het Spanjaard
Nadat we ons hadden verzameld bij het station in Borne gingen we, onder leiding van gids Hans Nijhof, op pad. Terwijl we van alles hoorden over de fabrieken van Spanjaard liepen we er als het ware 'dwars doorheen'. Vele verhalen zijn de revue gepasseerd: de verschillende eigenaren van familie Spanjaard en hun bijzonderheden, de bouw van de fabrieken én de sloop daarna, de lakens van Cinderella, maar ook de andere bestemmingen die de fabriek heeft gekend (wist je wel dat er een discotheek in heeft gezeten? En een bios?). Plan je de wandeling doordeweeks, is de kans groot dat er een bezoekje kan worden gebracht aan 'Het Spanjaard'. Op dit moment het enige overblijfsel van de fabriek en nu de locatie 'waar bouwen begint': een verzamelgebouw van bedrijven waar bouwen, ontwikkelen en wonen samenkomen. In het prachtige pand, in ere hersteld, voel je de handelsgeest van vroeger én van nu.

Het Spanjaard
Het Spanjaard

De wandeling brengt je verder nog langs het oude Bornse Badhuis (kan jij gokken hoeveel een bezoek aan het badhuis vroeger kostte?) om vervolgens richting Oud Borne te trekken. Ook daar zie je veel invloeden van de textiel. Naast alle kapitale villa's die familie Spanjaard liet bouwen, kom je hier langs het Hulshof Huis en het Bussemakerhuis. Laatste is uiteraard bekend als laatste overgebleven linnenhandelshuis (in goede staat!) en hier ontdek je tegenwoordig de ontstaansgeschiedenis van textiel in Twente.

Meer ga ik niet verklappen, want de wandeling is meer dan de moeite waard om te boeken en zelf te wandelen. Al is het alleen om erachter te komen wat de Cotton Express was, welk familielid van Spanjaard destijds in het kippenhok is begraven, wat het verhaal was achter de Blauwe Bok en de bekende fluit die je in heel Borne kon horen.

Ook leuk om te wandelen als je al jarenlang in Borne woont!

Boek de textielwandeling >

Gidsen Oud Borne
Gidsen Oud Borne

Textielwandeling

In het kader van het Twents Textielfestival is door de Gidsen van Oud Borne een speciale textielwandeling ontwikkeld. De route voert langs markante plekken uit het textielverleden van Borne. En het verhaal daarover is beslist boeiend te noemen. Dat kan ook bijna niet anders omdat Borne in de Twentse geschiedenis wordt gezien als de bakermat van de textielindustrie. Over Borne werd in een rapport aan de overheid in 1819 geschreven: ”Alles spint en weeft hier.” Van de allereerste Bornse wevers en linnenreders tot en met de sluiting van de laatste textielfabriek, de hele geschiedenis komt voorbij middels de verhalen van de gids, relevante plekken en gebouwen en, van wat echt helemaal is verdwenen is, originele foto’s.

 • De rondleiding duurt ca. 90 minuten.
 • Kosten per persoon: tot en met 4 personen € 7,50; 5 personen of meer € 5,-.
 • Start: Station Borne, Parallelweg. Eindpunt: Bussemakerhuis, Ennekerdijk.

Meer verhalen uit Borne

 1. Verhalen uit Borne

  Column Hart van Borne - 15/11/21

  Geschreven door Corine
 2. Verhalen uit Borne

  Column Hart van Borne - 1/11/21

  Geschreven door Corine
 3. Verhalen uit Borne

  Column Hart van Borne - 25/10/21

  Geschreven door Corine
 4. Verhalen uit Borne

  Column Hart van Borne - 15/10/21

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter