Verhalen uit Borne

Column Hart van Borne - 18/04/2022

Geschreven door

Corine

Leestijd 2 minuten 59 x bekeken

Het zit erop: ons project de Rode Draad! In 2020 werd, in het kader van Textielfestival Twente, het Borns Textiel Collectief opgericht. Steeds meer partijen besloten aan te haken bij het collectief en na een aantal brainstormsessies boordevol leuke ideeën is besloten om met het project ‘De Rode Draad’ Borne te profileren als textielgemeente.

Onder deze noemer hebben we o.a. een volle culturele agenda weten te presenteren, ontstond er een community art groep, stonden er panelen met textielverhalen in etalages, kon je op de foto als Familie Spanjaard, is de wandeling langs textiel erfgoed mét en zonder gids te lopen, waren er prachtige exposities in Museum Bussemakerhuis en het Koetshuis, zagen we modeshows en lazen we door de Bornse media extra veel over alles wat met textiel te maken had.

De Rode Draad vlaggetjes wapperden bijna een jaar lang in het straatbeeld, we hadden een pop-up-breicafé, dronken Rode Draad likeur en aten Rode Draad bonbons, zagen een film over Yves Saint Laurent en door onze grote inzet voor Textiel Festival Twente wisten we zelfs het grote locatietheaterstuk ‘De Spaghettirellen’ in Borne te krijgen. Op 4 warme broeierige avonden in augustus, buiten op de parkeerplaats voor het Kulturhus, werden we in het verhaal gezogen dat zich afspeelde eind jaren 50 waarbij de Nederlandse regering Italiaanse, jonge mannen naar Twente haalde om als gastarbeider in de textielindustrie te werken.

Een succesvol textieljaar dus, dat gelukkig nog een (rood) draadje kent. Het collectief heeft unaniem besloten: vanaf 2023 zal jaarlijks september de maand van de “Textiel Biënnale Borne’ worden!

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Ik mag wekelijks een column schrijven voor Hart van Borne!

Meer verhalen uit Borne

 1. Verhalen uit Borne

  Column Hart van Borne - 27-06-2022

  Geschreven door Corine
 2. Verhalen uit Borne

  Extra ochtend 'De Conservator vertelt!'

  Geschreven door Corine
 3. Verhalen uit Borne

  Juli & augustus starten de rondleidingen o.l.v. een gids door Oud Borne weer!

  Geschreven door Corine
 4. Verhalen uit Borne

  Column Hart van Borne - 20/06/2022

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter