Verhalen uit Borne

Slag om Borne 2023 - Wat is er allemaal gebeurd?

Geschreven door

Corine

Leestijd 6 minuten 494 x bekeken

Met trots en passie kunnen we terugkijken op editie 2023 van Slag om Borne! Wat ooit begon in de hoofden van organisatoren Jurre, Frank, Ruben, Maroesja en Corine is inmiddels uitgegroeid tot een magisch evenement. Één waar mensen nog maandenlang over napraten!

In de aanloop naar de Slag om Borne werden de straten van Borne al een stuk levendiger. Niet alleen door de wapperende strijdvlaggen, maar ook de opwinding van enthousiaste deelnemers en de opbouw van tenten die zouden fungeren als thuishonk. Na wekenlange voorbereiding waren de strijders van Slag om Borne klaar om kennis te bundelen en de titel van 'Winnaars Slag om Borne 2023' binnen te slepen! Nog voordat het spel überhaupt was begonnen, voelde je al een sfeer van saamhorigheid. Maar stiekem ook een beetje polarisatie: de organisatie had dit jaar een twist aan het verhaal gegeven. De historische strijd tussen de Franken (team Blauw) en de Saksen (team Rood) moest naast het individueel gewin ook worden bepaald! Meest gestelde vraag in Borne, in aanloop naar 16 september, was dan ook: 'welke kleur ben jij?'. Oeps, polariseren kan je leren blijkt wel.

Hysterische zaterdag in Borne

We gaan even terug naar 16 september 2023, klokslag half 6. Het Kulturhus is gehuld in blauwe & rode rook en Kareltje spreekt de Bornse strijders, die massaal richting het Kulturhus zijn gekomen, toe. De deuren worden geopend en alleen één persoon per team, bijna altijd de teamcaptain, mag naar binnen.

Daar binnen weet nog niemand wat hen te wachten staat. Het enige wat we weten is dat je de spanning voelt stijgen. Want op deze bewuste zaterdagavond weet de organisatie meer dan 2.000 mensen in beweging te brengen! En dan hebben we alleen nog maar over de 148 thuishonks waar teams tussen de 8 en 30 personen samenkomen. Met alle hulplijnen die via de telefoon worden ingeschakeld hebben we het misschien wel over 2.000 mensen extra: als het er niet meer zijn. Eeuwig zonde dat Whatsapp geen inzicht kan geven in piekbelasting per gemeente!

Kareltje op het dak van Kulturhus
Kareltje op het dak van Kulturhus

En dan, als de teamcaptains in het donker aankomen in de theaterzaal en de muziek gaat over in een nieuwsbericht over creepy clowns weet je dat er iets spannends staat te gebeuren. Zodra de muziek werd ingestart, stonden er ineens 148 strijders oog in oog met Pennywise. Niet veel later, terwijl de muziek opbouwde, hoorde je Kareltje met één boodschap: 'Vind jouw ticket to escape!' roepen. Binnen een paar seconden komen meer dan 1500 ballonnen naar beneden waarin de tickets zitten verstopt. Het is hysterisch. Een enorm kabaal. Het is vreselijk fanatiek, maar het is ook je uitweg. Binnen een paar minuten was iedereen de zaal uit en was op weg naar huis met een wedstrijdboek!

Ontzettend blij
Ontzettend blij

Daar aangekomen kregen teams 126 vragen (met heel veel deelvragen) te verwerken en moesten ze teamleden van hot naar her sturen om alle opdrachten te voldoen. Terwijl aan de ene kant van Borne in alle stilte een kaartenhuis in Sporthal de Veste werd gebouwd, ging aan de andere kant van Borne iedereen helemaal los tijdens een uur hakken in Peter's Gehaktbar. In wijkcentrum de Letterbak werden mensen getest op hun mogelijkheid tot tijd waarnemen in een heleboel rumoer terwijl bij 't trapveldje van de Hooiberg mensen water uit de Stroom-Esch vijver haalden om het in een wijnglas te gieten om vervolgens te bladlopen als onderdeel van de Barrique opdracht. Het is een complete gekte en iedereen die meedeed voelt het: dit is waanzin. Maar wel meteen de leukste waanzin waar je als volwassene in tijden aan mee hebt gedaan!

Ouderwets potje rennen
Ouderwets potje rennen

En terwijl de strijders een machtige avond beleven en hun Bornse kennis werken we met z'n allen aan een groter goed. Op een spelende wijze elkaar leren kennen. Strijden voor de winst! Genieten van noaberschap en saamhorigheid. Samen in actie voor goede doelen & stichtingen. Alles krijgt op deze avond meer (naams)bekendheid. Of het nou gaat om dat wijkcentrum waar je nooit bent geweest, een Bornse ondernemer als sponsor met wie je kennismaakt doordat je z'n website moet uitpluizen voor een antwoord, of omdat je in contact komt met de vele verenigingen, stichtingen en doelen die we in onze gemeente rijk zijn: je leert Borne beter kennen.

Bekende Bornenaren, Borns nieuws, Bornse historie, Bornse ondernemers, Bornse straten, Bornse grapjes, Bornse openingstijden, Bornse anekdotes, Bornse boeken, Bornse feiten & fabels, Bornse roddels, Bornse verenigingen en Bornse goede doelen & initiatieven; ze waren allemaal onderwerp van gesprek! Daarnaast werd de strijd van de Franken vs. de Saksen, net zoals vroeger in Borne, uitgespeeld. De uitslag zal op zaterdag 30 september bekend worden. Op die avond zullen ook de Baardmankruikjes live geveild worden, zodat er nog meer Bornse goede doelen zullen winnen.

Opening
Opening

En ik hoor je denken als lezer: dat is allemaal prachtig maar wat kan er gewonnen worden? Waarom is in Borne iedereen zo fanatiek? Hoe kan het dat massaal Hengeloërs en mensen van verder weg willen aansluiten? En daar zit eigenlijk ook de crux. Het unieke van dit verhaal. Teams spelen mee voor een Borns goed doel/initiatief of stichting. Niet voor hunzelf, maar belangeloos voor een ander! Het enige wat de winnaars krijgen is eeuwige roem en het feit dat de nummers 1 jaarlijks worden verwittigt op een klein zilveren plaatje van 4 bij 2 cm dat op 'de Wisselknuppel' wordt geplakt.

Het gaat er misschien wel meer om dat je kan zeggen 'we zaten in de top 10!' of 'Linkerrijtje en daar zijn we trots op' of, als het even niet lekker ging: 'volgend jaar gasje bij want top 100 staat me meer aan'. Maar je hebt natuurlijk ook mensen die denken: we doen gewoon lekker recreatief mee en onze mindset is: 'Meedoen is belangrijker dan winnen'. Het kan én mag allemaal. Het enige waar het omdraait is dat je hier aan mee wil doen. Dat mensen van buiten Borne niet kunnen wachten om aan te schuiven, om 'het' te voelen. De uiteindelijk winnaar is ons dorp zelf. We gaan van een spel, naar cultureel erfgoed. We bouwen aan een legende. Een legende van wat er kan gebeuren wanneer mensen hun krachten bundelen, passie weten om te zetten en geloven in verbinding van en met hun eigen gemeenschap! Je wil onderdeel zijn van zo'n hechte fanatieke maar bovenal trotse gemeenschap. Dit is Borne. Een dorp om trots op te zijn!

Meer weten over Slag om Borne? Kijk dan op www.slagomborne.nl of bekijk de foto's van Editie 2023!

Slag om Borne wordt georganiseerd door Jurre Nijhuis (mede-eigenaar Ter Zake), Frank Vennegoor (Adjunct-directeur Kulturhus), Maroesja Swart (eigenaresse Puur M Borne), Ruben Baartman (Dorpsmanager Gemeente Borne & BBO) en Corine Hofstra (Citymarketeer en actief voor Visit Borne / De Geluksbaas).

*Oh ja! Er is ook nog flink geofferd door team Blauw (de Franken) en team Rood (de Saksen). Honderden producten werden er gedoneerd voor Dreamteam en de Verjaardagbox. Wij danken, ook namens hen, iedereen voor het aanleveren!

Bizar volle offertafels!
Bizar volle offertafels!

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Citymarketeer, toerismemanager, promotioneel aanjager. Wat de titel ook mag zijn: mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en te inspireren om een bezoek aan gemeente Borne te komen brengen!

Meer verhalen uit Borne

 1. Bruisend Borne

  Man van Beton: een theaterproductie van Kulturhus Borne

  Geschreven door Corine
 2. Doe-tips

  De leukste evenementen in Borne de maand Mei

  Geschreven door Corine
 3. Bruto Borns Geluk

  Aflevering 7 van Bruto Borns Geluk de Podcast!

  Geschreven door Corine
 4. Verhalen uit Borne

  Doneren aan de Mariakapel

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter