Canvassing the Making - Lezing bij Museum Bussemakerhuis

Op donderdag 6 april is er een interessante lezing bij te wonen bij Museum Bussemakerhuis, genaamd 'Canvassing the Making'. De lezing sluit aan bij de veelbezochte tentoonstelling 'Ontrafeld Bewijs, waarbij het onderzoek naar het schildersdoek van oude meesters centraal staat.

Aan de tentoonstelling ONTRAFELD BEWIJS in Museum Bussemakerhuis in Borne, ligt een door NICAS (Netherlands Institute for Conservation+Art+ Science+) gesteund diepgaand onderzoek ten grondslag naar handgeweven 17e -eeuws schildersdoek.

Susan Smelt (schilderijenrestaurator Rijksmuseum) en Ingeborg Meijssen (weefster en textielhistorisch onderzoeker) nemen je mee in het onderzoek naar het schildersdoek van oude meesters, waaronder Rembrandt van Rijn.

We weten verrassend weinig over de linnen ‘dragers’ uit die tijd. Hoe werden deze doeken gemaakt, door wie, hoe kwamen schilders aan hun schildersdoek en was het schildersdoek in die tijd eigenlijk wel van linnen? Het schildersdoek roept nog meer vragen op als we met moderne technieken en apparatuur naar de eeuwenoude schilderijen kijken. Op röntgenbeelden van schilderijen zien we karakteristieken, vervormingen en andere afwijkingen in het weefsel van het doek. Hoe en wanneer zijn die eigenschappen ontstaan? Misschien kunnen we zo meer te weten komen over de historie van het schilderij, de herkomst van het doek, de datering van een schilderij in een specifieke periode, de mogelijke relatie tussen schilderijen of de oorspronkelijke afmetingen van het schilderij.

Om antwoorden te vinden op bovenstaande vragen worden er gedurende de tentoonstelling ONTRAFELD BEWIJS onder andere reconstructies geweven op het 17e eeuwse weefgetouw op de zolder van Museum Bussemakerhuis. Over dit onderzoek en de reconstructies vertellen de onderzoekers u graag meer tijdens een lezing op donderdag 6 april 2023.

Meer info

  • Meer over Canvassing the Making
  • Museum Bussemakerhuis, Ennekerdijk 11, Borne
  • Donderdag 6 april, aanvang 14.30 uur.
  • Kosten € 12,00.
  • Aanmelden via communicatie@museumbussemakerhuis.nl

De lezing gaat door bij voldoende deelnemers.

Of bekijk de website www.museumbussemakerhuis.nl/event/de-conservator-vertelt-5/

Wanneer

Locatie

Museum Bussemakerhuis

Adres
Ennekerdijk 11, 7622 ED Borne
Telefoon
0742669636
E-mail
Website
www.museumbussemakerhuis.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter