DNA wijst de weg

Op zaterdag 12 januari verzorgt mevr. Els Leijs voor de afdeling Twente van de Nederlandse Genealogische Vereniging een lezing met als titel DNA wijst de weg!

Els Leijs is een familiedetective en DNA-deskundige. Hebt u een zgn. “brick wall” in uw stamboomonderzoek? Een geëmigreerde tak van de familie waarvan nooit meer iets is vernomen? Een onbekende vader en grootvader, waardoor er meer witte vlekken in de kwartierstaat zitten dan prettig is?

Els pleit ervoor de oudste familieleden een autosomaal DNA test te laten doen, om hun profiel vast te leggen en daarmee te gaan zoeken. In tegenstelling tot een Y test, die alleen betrekking heeft op voorouders in de mannelijke lijn, geeft deze test informatie over het grootste deel van al je voorouders tot 5 à 6 generaties terug. Ze gebruikt dit soort testen om directe biologische familie te vinden voor haar cliënten, meestal vaders, maar ook grootvaders. Zo is zij ook op zoek naar verschillende Engelse, Canadese en Amerikaanse bevrijders.

Ze laat ons zien hoe je familieleden kunt vinden, ook als die zelf geen DNA test hebben gedaan. Ook legt ze uit wat de verschillen zijn tussen de grootste aanbieders op deze markt: Ancestry, 23andMe, FamilytreeDNA en MyHeritage en de nieuwkomer Living DNA. Maar ook waarschuwt ze ons: misschien komen er wel zaken aan het licht die je niet had willen weten!?

De lezing heeft plaats in de Stefans-Hof in Borne om 14:00; de zaal is open vanaf 13:00 uur.

Geïnteresseerden in familiegeschiedenis kunnen voorafgaand aan de lezing genealogische informatie krijgen.

Wanneer

Prijzen

  • gratis Prijs voor leden
  • € 2,00 Prijs voor niet-leden

Tip je vrienden

facebook twitter