Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

TENTOONSTELLING: EEN LEVEN LANG WEVEN

Volg in de tentoonstelling de ontwikkeling van de theedoek door de jaren heen tot aan designers van nu, zoals studio Job en Victor en Rolf. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de weefzolder waar de grootste collectie in gebruik zijnde authentieke weefgetouwen van Nederland staat. Vrijwilligers maken daarop bijna dagelijks de prachtigste theedoeken!

Dit jaar bestaat de kunstacademie Bauhaus 100 jaar. Een mooie gelegenheid om onze prachtige collectie theedoeken samen met particuliere bruiklenen, ontworpen door Kitty van der Mijll Dekker uit te lichten.

Deze textielkunstenares gaf als eerste de theedoek zijn moderne uitstraling. Na haar opleiding aan de kunstacademie Bauhaus in Dessau had zij een eigen weefatelier in Nunspeet. Haar eerste contract om te ontwerpen voor de industrie was in 1934 bij de firma Spanjaard in Borne. Daarna werd zij in 1935 ontwerpster bij de firma van Dissel in Eindhoven. Zij heeft vele internationale prijzen gewonnen met haar weefwerk.

De tentoonstelling is voor publiek te bezichtigen van 12 februari tot en met 12 mei. In deze periode worden rondom het thema diverse workshops en activiteiten georganiseerd. Denk aan een workshop ‘Pimp je eigen theedoek’. Meer informatie over de tentoonstelling, de workshops en openingstijden vind je op onze website: www.bussemakerhuis.nl.

Over Cécile van der Rijst

Weven is de passie van de in 1962 in Borne geboren Cécile van der Rijst. Als kind had ze al een grote belangstelling voor textiele werkvormen. Later raakte ze door de bezielende uitleg van Jan van Nuenen en door de kennismaking met het Bussemakerhuis verknocht aan het weven, zijn lange geschiedenis, de precieze techniek van het ambacht en de prachtige en vaak ook verrassende stoffen die op het weefgetouw ontstaan. Inmiddels is ze is ruim 30 jaar als vrijwilligster en nu hoofd van de weefsters verbonden aan het Bussemakerhuis. De titel van deze tentoonstelling is haar dan ook op het lijf geschreven!

Het Bussemakerhuis: museum én rijksmonument

Het Bussemakerhuis is het enige overgebleven fabrikeurshuis in Nederland dat nog in vrijwel oorspronkelijke staat verkeert en is opengesteld voor publiek. Het huis staat aan de Ennekerdijk in de historische kern van Borne en heeft met zijn fraaie klokgevel en indrukwekkende geschiedenis met recht zijn monumentale status verdiend.

Bij een bezoek aan het Bussemakerhuis ontdek je op eigentijdse wijze het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van de Twentse textielindustrie.

Rond 1675 was Borne het belangrijkste centrum van de linnenhandel in Nederland, maar na de opkomst van de katoenweverijen verplaatste de welvaart zich naar de omliggende steden als Enschede, Almelo en Haaksbergen. Ook krijg je een unieke inkijk in de leefwijze van een Doopsgezinde fabrikeur in de 18e en 19e eeuw in Twente.

Wanneer

 • 12 feb - 12 mei 2019
  • elke dinsdag | - uur
  • elke woensdag | - uur
  • elke donderdag | - uur
  • elke vrijdag | - uur
  • elke zaterdag | - uur
  • elke zondag | - uur

Locatie

Museum Bussemakerhuis

Adres
Ennekerdijk 11, 7622 ED Borne
Telefoon
0742669636
E-mail
Website
www.museumbussemakerhuis.nl

Tip je vrienden

facebook twitter