Melbuul'n dagen - GECANCELLED

Tijdens de Melbuul'ndagen streven wij ernaar om het iedereen naar de zin te maken. Dat betekent activiteiten voor jong en oud, er is voor ieder wat wils. Dus twijfel niet en kom gezellig langs.

De voorbereidingen voor de Melbuul’ndagen 2020 zijn alweer in volle gang! Van woensdag 26 augustus t/m zondag 30 augustus vieren we de 44e editie van de Melbuul’ndagen.

De Bornse Melbuul’ndagen, het grootste Twentse oogstfeest! In 1976 is de stichting Melbuul’ndagen Borne opgericht met als doel het oogstfeest in ere te herstellen. Sindsdien worden er jaarlijks onder de noemer Melbuul’ndagen tal van festiviteiten in het centrum van Borne gehouden. Het feest trekt steevast duizenden bezoekers uit heel Twente en heeft in de regio dan ook een goede naam en traditie opgebouwd rond het laatste weekend van augustus.

De Melbuul’ndagen is het enige echte Twentse oogstfeest. De basis voor het feest ligt in de oorsprong van Borne, toen het nog een agrarisch dorp was. Vroeger werd de rogge gemaaid en in schoven gezet. Als alle schoven op het land klaar stonden, kwam de boer vervolgens met jenever om te trakteren. Men mocht zoveel drinken als men wilde. Deze traditie wordt ook door de stichting Melbuul’ndagen in ere gehouden op de jaarlijkse roggemaaiersdag kort voor de eigenlijke Melbuul’ndagen, die steevast het laatste weekend van augustus plaatsvinden.

Zo gauw de oogst werd binnengehaald, vond er vervolgens een oogstfeest plaats. Dan was immers de basis gelegd voor het uiteindelijke brood, dat de bakker moest bakken. Dit oogstfeest is in Borne sinds 1975 weer in ere hersteld en is genoemd naar de bijnaam van de Bornenaren, Melbuul’n.

Zoals het vroeger ging, worden de schoven ook vandaag de dag nog op een platte wagen en op feestelijke wijze Borne binnengehaald. Daarna werd de oogstgave geschonken aan een goed doel. Ook deze traditie zetten wij voort tijdens de opening van de Melbuul’ndagen. Na dit ceremoniële gebeuren vinden er tijdens de Melbuul’ndagen folklore en traditionele gebruiken plaats. Zo wordt de rogge met dorsvlegels gedorst en wordt met wannen het kaf van het koren gescheiden.

De organisatie is volop bezig met het vormgeven van het programma. Voor meer informatie kunt u kijken op:

www.melbuulndagen.nl

Wanneer

Tip je vrienden

facebook twitter