Posoki

Nadat hij zijn dochter op school heeft afgezet, treft een taxichauffeur een geldschieter. De ontmoeting leidt tot een incident dat de rest van de dag op de radio wordt besproken. Dat is de rode draad in deze mozaïekfilm, die de wederwaardigheden volgt van een aantal taxichauffeurs (onder wie een bijklussende gymleraar en priester) en hun klanten in Sofia, het bloedende hart van leegloopland Bulgarije. Corruptie, sociale ellende en moreel verval zijn de sleutelwoorden. Van begin tot eind boeiende, tsjechoviaanse zedenschets over de waardencrisis van het kapitalisme.

103 min.

Drama

Regie: Stephan Komandarev / Nina Altaparmakova, Bulgarije/Macedonië/Duitsland, 2017

Misschien kan Bulgarije gered worden als het een nieuw hart krijgt, zegt een vrouwelijke taxichauffeur half grappend tegen een hartchirurg, die ze in Sofia naar zijn werk in een ziekenhuis rijdt. Onmogelijk, antwoordt de man, die opmerkt dat een harttransplantatie zinvol is bij een zieke, maar niet bij een dode. Zijn gevatheid vat de boodschap van Posoki goed samen: Bulgarije is morsdood. Niet alleen economisch, maar vooral moreel. Posoki (‘richting’) toont de gevolgen van de kapitalistische, neoliberale wurggreep op Bulgarije. Woede giert door deze mozaïekfilm over taxichauffeurs in Sofia en hun klanten.

De pers over Posoki:

VPRO Cinema (★★★★) 'Van begin tot eind boeiende zedenschets'

de Volkskrant (★★★★) 'Gelaagd portret van een corrupt en harteloos land'.

Themamaand: Eind goed al goed

Met een goed gevoel de zaal verlaten

Filmhuisfilms zijn vaak de wat zwaardere films. Voor deze maand hebben we films gezocht die er misschien voor zorgen dat u de zaal met een glimlach verlaat.

Wanneer

Prijzen

  • € 8,00 Entreeprijs
  • € 5,00 Prijs voor leden

Locatie

Kulturhus de Bijenkorf

Adres
Marktstraat 23, 7622 CP Borne
Telefoon
074-2657200
E-mail
Website
www.kulturhusborne.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter