Keurslijf: Lijfgoed - Lingerie - Luxe

Lingerie omvat meer dan alleen het lijfgoed. In de negentiende eeuw ging de vrouw steeds meer lagen ondergoed dragen.

Niemand kan zich nog voorstellen dat voor 1850 onderbroeken voor vrouwen immoreel waren of dat omstreeks 1900 de eerste bh’s op de markt kwamen. Tegelijkertijd laat deze tentoonstelling ook een veranderende kijk zien op hygiëne en de positie van de vrouw door de eeuwen heen. Door de komst van de wasmachine en de opkomende massaproductie is lingerie langzamerhand uitgegroeid tot een fashion-item. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Drs. Dirk Jan List van HiLiCoN (Historische Lingerie Collectie Nederland). Zijn collectie omvat meer dan 30 jaar wetenschappelijk onderzoek. Vanaf 10 augustus t/m 15 november 2021 te bezoeken. Reserveren kan online.

Lijfgoed werd nog tot ca. 1960 direct op de huid gedragen

Tegenwoordig dragen we lingerie direct op de huid met daarover een hemd of t-shirt, maar tot midden vorige eeuw was het precies andersom! Het lijfgoed (hemd, onderbroek of hemdbroek) werd direct op de huid gedragen als bescherming tegen de ruwe en slecht wasbare boven-kleding. Daar overheen kwam de onderkleding (foundation) om een mooi silhouet te krijgen.

Bizarre korsetten en wespentailles

In de 18e eeuw benadrukten vrouwen hun vrouwelijke taille en platgedrukte borsten met strakke en stijve rijglijven. Rond 1900, in de preutse Victoriaanse tijd, bepaalden het korset en de bh de vorm, omvang en hoogte van zowel de (valse) boezem als de taille. Met deze ‘korsetterie’ werd het ideale vrouwenlichaam ‘gestileerd’ tot een zandlopersilhouet. Mouwsteunen en wijde, ruisende onderrokken complementeerden het geheel.

Met hoepelrokken van 3,5 meter heb je geen 1,5 meter samenleving nodig

Rond 1850 droegen vrouwen een crinoline, een onderrok gemaakt van haardoek opgevuld met bv paardenhaar. Tegen 1855 volgden katoenen onderrokken, verstevigd met hoepels van balein. Door de industrialisatie komen vanaf 1856, hoepelrokken van flexibele stalen baleinen op de markt met een kooicontructie (cage). Soms wel tot 3,50 meter zoomwijdte. Koepel, kegel of kelkvorm, met of zonder sleep, al of niet opklapbaar... De crinoline modellen volgden elkaar in rap tempo op. Er ging zóveel geld om in deze industrie dat de ontwerpen zelfs gepatenteerd werden en fabrikanten elkaar voor de rechter sleepten. Omstreeks 1870 volgde de tournure met alleen een opgehoogde bilpartij aan de achterkant.

Veel aandacht voor de vrouw maar ook voor de man

Minder bekend is dat ook mannen zich in korsetten lieten rijgen. Mannen-ondermode zorgde voor brede schouders, volle kuiten, een platte buik en een slanke taille.

Luxueuze lingerie hangt nu gewoon open en bloot in de etalages

Mede door stijliconen als Marilyn Monroe en Madonna is lingerie niet meer weg te denken. De Lingerieshows van Victoria’s Secret met Doutzen Kroes op de catwalk trekken volle zalen. Lingerie is tegenwoordig overal te koop. Gewoon in de Zeeman, Hema, Bijenkorf of in een chique speciaalzaak. Sexy kant, leuke prints en luxueuze soepele materialen in alle kleuren van de regenboog... Er is voor elk wat wils. Deze ‘onthullende’ tentoonstelling is vanaf 10 juli t/m 15 november 2021 te bezoeken. Reserveer wel even online.

Openingstijden

Dinsdag t/m Zondag van 13.30 – 17.00 uur

Toegangsprijzen

Kosten: 6 euro, museumkaarthouders en vrienden van het museum gratis toegang Kinderen t/m 12 jaar gratis

Info over het museum

Museum Bussemakerhuis is het enige overgebleven én opengestelde 18e-eeuws fabrikeurshuis in Nederland. Museum én rijksmonument. Het Bussemakerhuis uit 1665 staat in de oude kern van Borne en is de bakermat van de textielindustrie in Twente. De doopsgezinde fabrikeur Jan Bussemaker liet in 1779 het huis verbouwen tot woon- en handelshuis. Dit linnenhandelshuis verkeert nog vrijwel in de oorspronkelijke staat. Een unieke inkijk in de leefwijze van een fabrikeursfamilie en het doopsgezinde leven in de 18e en 19e eeuw in Twente.

Programma

Wanneer

 • 10 aug - 15 nov 2021
  • elke dinsdag | - uur
  • elke woensdag | - uur
  • elke donderdag | - uur
  • elke vrijdag | - uur
  • elke zaterdag | - uur
  • elke zondag | - uur

Prijzen

 • € 6,00 Entreeprijs

Museumjaarkaarthouders en vrienden van het museum krijgen gratis toegang.

Locatie

Museum Bussemakerhuis

Adres
Ennekerdijk 11, 7622 ED Borne
Telefoon
0742669636
E-mail
Website
www.museumbussemakerhuis.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter