Ontdek alles over hét culturele project van het Borns Textiel Collectief: Borns Blauw! Tijdens een seizoensverlengde textielbiënnale laten we je graag kennis maken met de textielgemeente van Twente: Borne. Met verschillende lezingen, exposities, kunst, ontdekkingstochten en community art nemen we je graag mee in de wereld van textiel. Met als thema Blauw natuurlijk!
Borne kleurt Blauw
Vlinder

Na het grote succes van ons culturele project de Rode Draad, heeft het Borns Textielcollectief opnieuw besloten om de handen ineen te slaan. Dit jaar komen we met een seizoensverlengende textielbiënnale. Op deze pagina zullen we alles verzamelen wat met het project Borns Blauw te maken heeft! Dit kan van alles zijn: artikelen, de aankomende evenementen, leuke arrangementen en nog veel meer. Het resultaat mag er dit jaar opnieuw zijn! Een volle culturele agenda, een nieuwe community art, activiteiten op gebied van kunst, cultuur, natuur & beweging. Borne is van 9 september tot en met 30 november 2023 gehuld in blauwe sferen!

Blauwe verhalen

 1. Doe-tips

  (gratis) Workshop ‘Blauwe gedichten’, voor alle leeftijden!

  geschreven door Corine
 2. Doe-tips

  Dichtwedstrijd Borns Blauw

  geschreven door Corine
 3. Leestips!

  Jan bezocht tentoonstelling B.L.A.U.W!

  geschreven door Corine
 4. Bruto Borns Geluk

  Aflevering 4 van Bruto Borns Geluk de Podcast!

  geschreven door Corine
 5. Bruisend Borne

  Opening Borns Blauw een groot succes!

  geschreven door Corine
 6. Verhalen uit Borne

  We gaan wildhangen én denim langer laten leven!

  geschreven door Corine
 7. Doe-tips

  Borns Blauw Fietstocht (arrangement)

  geschreven door Corine
 8. Doe-tips

  Museum Bussemakerhuis presenteert B.L.A.U.W.

  geschreven door Corine

Partners Borns Blauw

Allemaal hebben we één doel: Borne, Twente, zelfs heel Nederland laten zien dat wij verbonden zijn met textiel. Met verhalen, tentoonstellingen, interessante lezingen, exposities , poëzie en natuur. Al deze partners bij elkaar vormen samen het Borns Textiel Collectief. Nieuwsgierig wie er allemaal deelnemen?

Bekijk hier alle partners!

Bussmekaerhuis presenteert B.L.A.U.W.

Tentoonstelling B.L.A.U.W.

Museum Bussemakerhuis presenteert met trots de nieuwe tentoonstelling B.L.A.U.W., een onderzoek naar de geschiedenis, toepassing en mogelijkheden van blauwverven en blauwdruk. Dit is een ambachtelijke en arbeidsintensieve techniek die veel vakmanschap vereist. Een ambacht dat in Nederland nauwelijks meer wordt beoefend, waardoor deze tentoonstelling de bezoeker de kans biedt om de kunst van natuurlijk verven, textiel en patroonontwerp te ontdekken. Deze gave tentoonstelling is te zien van 20 mei 2023 en is inmiddels wegens succes verlengd tot en met 15 februari 2024. Ontdek de tentoonstelling B.L.A.U.W!

De agenda van Borns Blauw

Het water in de fontein had blauw moeten zijn, maar dat mocht de pret niet drukken: op 9 september 2023 was het startschot van textielbiënnale en cultureel project Borns Blauw. Na de opening werd er meteen gestart met de Open Monumentendag & Monumentenrun, vanzelfsprekend in blauwe sferen. Nieuwsgierig naar de rest van de Borns Blauw agenda? Bekijk hier de agenda van Borns Blauw.

Initiatieven Borns Blauw

Er zijn tal van initiatieven dit jaar bedacht en er zijn nog meer partners aangehaakt. In het kader van Borns Blauw wordt ook de rest van Borne en omstreken aan het werk gezet! Denk aan het gezamenlijke community art project 'Wildhangen in het Koetshuis', Kunst in de Klas voor de basisscholen met het thema Blauw én bijvoorbeeld het maken van een blauw gedicht of rap voor de wedstrijd van Borne doet Poëzie. Ontdek alle Borns blauwe initiatieven om bij te wonen óf zelf aan mee te doen!