Het Borns Textielcollectief heeft na het project 'De Rode Draad' in 2020-2022, wat onderdeel was van het Twents Textiel Festival, een nieuw cultureel programma gevormd voor 9 september t/m 30 november 2023. Een textiel biënnale! Het doel is om Borne op de kaart te zetten als culturele gemeente met een grote diversiteit aan culturele instellingen en activiteiten. Thema dit jaar? Borns Blauw!
Textiel Biënnale

Ontdek alles over hét culturele project van het Borns Textiel Collectief: Borns Blauw! De textiel biënnale bestaat dit jaar uit diverse lezingen, exposities, poëzie, kunst, technieken en historie met hetzelfde thema: blauw. Boek een textielwandeling met Gidsen Oud Borne, bekijk de verschillende blauwe exposities, breng een bezoekje aan de Kloostergaarde met verschillende aangeplante (blauwe) bloemen & planten of doe mee aan een workshop. Van ons, voor jou: Borns Blauw!

Bekijk hier alle evenementen in één handig overzicht of download de Borns Blauw Evenementenkalender!

Verhalen over Borns Blauw

 1. Doe-tips

  Dichtwedstrijd Borns Blauw

  geschreven door Corine
 2. Leestips!

  Jan bezocht tentoonstelling B.L.A.U.W!

  geschreven door Corine
 3. Bruto Borns Geluk

  Aflevering 4 van Bruto Borns Geluk de Podcast!

  geschreven door Corine
 4. Bruisend Borne

  Opening Borns Blauw een groot succes!

  geschreven door Corine
 5. Verhalen uit Borne

  We gaan wildhangen én denim langer laten leven!

  geschreven door Corine
 6. Doe-tips

  Borns Blauw Fietstocht (arrangement)

  geschreven door Corine
 7. Doe-tips

  Open Monumenten Dag 2023 in Borne

  geschreven door Corine
 8. Doe-tips

  Museum Bussemakerhuis presenteert B.L.A.U.W.

  geschreven door Corine

Borns Blauw evenementen

Organisatie Borns Blauw

Na het succes van het culturele project de Rode Draad zijn de partners uit het Borns Textiel Collectief in 2023 opnieuw de samenwerking aangegaan. Van september tot en met oktober staat cultureel Borne in het thema van Borns Blauw! Met verschillende evenementen, lezingen, exposities nemen we je mee in de wereld van textiel, kunst, geschiedenis, kleding en nog veel meer. Ontdek alle partners van deze textiel bïennale.

Bussmekaerhuis presenteert B.L.A.U.W.

Expositie B.L.A.U.W.

Museum Bussemakerhuis presenteert met trots de nieuwe tentoonstelling B.L.A.U.W., een onderzoek naar de geschiedenis, toepassing en mogelijkheden van blauwverven en blauwdruk. Dit is een ambachtelijke en arbeidsintensieve techniek die veel vakmanschap vereist. Een ambacht dat in Nederland nauwelijks meer wordt beoefend, waardoor deze tentoonstelling de bezoeker de kans biedt om de kunst van natuurlijk verven, textiel en patroonontwerp te ontdekken.

Kloostergaarde - Sortimentstuin

Ook in de Kloostergaarde hebben ze zich verdiept in het thema Borns Blauw! Zo zijn er diverse soorten verf planten aangeplant, welke later kunnen worden gebruikt om verf te maken. Ook is het in september tot en met november mogelijk om op afspraak een rondleiding te krijgen in de sortimentstuin. Binnenkort meer informatie hierover!

Lezingen & wandelen

Houd de website in de gaten om op de hoogte te blijven van de data voor de een lezing van Corrie Haverkort en bijvoorbeeld een expositie van schilderwerken in de Oude Kerk. Ook lees je binnenkort nog meer over het hoe & wat van Borne Poezië over composities gemaakt van kwetsbaar materiaal in een samenspel met tekst uit bestaande poëzie en eigen dichtregels waarin blauw een rol speelt. Doe je trouwens al mee aan de dichtwedstrijd Borns Blauw van Borne Doet Poëzie?