Doe-tips

Open Monumenten Dag 2023 in Borne

Geschreven door

Corine

Leestijd 3 minuten 507 x bekeken

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat wordt gevierd door het thema “ Levend Erfgoed” te koppelen aan Open Monumentendag. De organisatie van deze dag valt onder de verantwoordelijkheid van de Heemkundevereniging.

Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag (dit jaar op zaterdag 9 september) krijgt iedereen weer de kans om onze culturele erfgoed te 'beleven'. Het landelijke thema is dit jaar: Levend Erfgoed.

Opening Borns Blauw

Tijdens de Open Monumentendag zal bij de fontein op het Dorsetplein de bijzondere opening plaatsvinden van Borns Blauw! Het is de start van een seizoensverlengend cultureel programma. Bornse (textiel)partners hebben besloten, na het succes van de Rode Draad, opnieuw een programma samen te stellen. Dit jaar is het thema Borns Blauw. Er zijn verschillende lezingen, exposities en 'blauwe' activiteiten bij te wonen. De textielbiënnale duurt van 9 september tot en met 30 november.

Monumentenrun

Net als vorig jaar krijg je in Borne weer een unieke mogelijkheid om meer te leren over monumenten uit onze gemeente: door mee te lopen met een monumentenrun! En deze is niet competitief, maar wel erg leuk én populair. Terwijl je van locatie naar locatie rent staan krijg je meer te horen over de geschiedenis van deze monumenten. De elf kilometr durende route brengt deelnemers nu naar Azelo en zal o.a. langs Het Witte Huis gaan, maar ook de Joodse Begraafplaats, Het Spanjaard en de Zwanenhof. Bij een aantal monumenten wordt een kort verhaal verteld door een gids of bijvoorbeeld door een bewoner van het pand. De start is om 10:15 vanaf het Kulturhus en kost 10 euro inclusief consumpties. Opgave voor de monumentenrun kan bij Henk Passies: info@fitmetpassie.nl.

Monumentenfietstocht

Ben je niet zo'n hardloper, maar fiets je wel graag? Dan heb je geluk. Vorig jaar was de monumentenfietstocht een groot succes, dus dit jaar kunnen mensen zich ook weer inschrijven. Onderweg zijn er begeleiders aanwezig, je luistert naar interessante verhalen over de monumenten en de kosten bedrag tien euro inclusief een kopje koffie of thee.

Opgave voor monumentenfietstocht kan ook bij Henk Passies: info@fitmetpassie.nl.

Monumentenwandeling

Op zaterdag 9 september kan je eveneens aansluiten bij een monumentenwandeling. Ook deze start vanaf het Kulturhus. Om 14:00 kan je onder leiding van Gidsen Oud Borne een wandeling van zo'n 1,5 kilometer door Oud Borne bijwonen. Tijdens de wandeling ga je binnen bij historische plekken zoals het Bussemakerhuis, de Oude Kerk en de Doopsgezinde kerk. Ondertussen leer je over de historie van de panden en hoor je de leukste anekdotes! Deze tocht kost €7,50 en aanmelden kan via info@gidsenoudborne.nl.

Ontdekken

Je kan natuurlijk ook zelf op pad tijdens de Open Monumentendag! Bezoek bijvoorbeeld gratis het Museum Bussemakerhuis, het gerenoveerde Spanjaardsgemaal en de Oude Kerk met daarin een tijdelijke blauwe expositie van Stichting Fairtrade.

Weefgetouw Museum Bussemakerhuis
Weefgetouw Museum Bussemakerhuis

Leerlingen bekend met Open Monumentendag

Op vrijdag 8 september 2023 is de klassendag. Hiervoor zijn scholen aangeschreven en zij konden zich voor de zomervakantie aanmelden. Er worden drie monumenten bezocht en hiervoor zijn activiteiten opgezet waaronder een speurtocht in/bij de doopsgezinde kerk en synagoge. Er wordt tevens een bezoek gebracht aan de Oude Kerk en de toren kan beklommen worden onder leiding van een gids en in de Stephanuskerk is een rondleiding met puzzeltocht uitgezet, ook onder leiding van een gids.

Meer lezen over klassendag en Levend Erfgoed? Lees dan het artikel op BorneBoeit.

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Citymarketeer, toerismemanager, promotioneel aanjager. Wat de titel ook mag zijn: mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en te inspireren om een bezoek aan gemeente Borne te komen brengen!

Meer verhalen uit Borne

 1. Bruto Borns Geluk

  Aflevering 8 van Bruto Borns Geluk de Podcast!

  Geschreven door Corine
 2. Doe-tips

  Speciale expositie Bornse Kunstenaars in Koetshuis

  Geschreven door Corine
 3. Doe-tips

  De 12 leukste evenementen in Borne in de maand juli

  Geschreven door Corine
 4. Doe-tips

  Het Kop Event 2024 op 6 juli

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter