Ontdek de Groene Poort

Schoenen

Het buitengebied van Borne, Hertme en Zenderen kenmerkt zich door diverse beken, het open essenlandschap op de Zenderense Es en het typisch Twentse coulisselandschap van het landgoed Weleveld tussen Hertme en Zenderen. Met het project 'De Groene Poort' heeft de gemeente zich sterk gemaakt voor het behoud en de ontwikkeling van het buitengebied. Een groot aantal projecten is tot stand gekomen op initiatief en met medewerking van bewoners. Het buitengebied is daardoor aantrekkelijker geworden voor recreatief gebruik.

Een paar tips!

Als je even naar beneden scrollt vindt je mooie routes & rustplekken waar de beentjes even omhoog kunnen. Beelden zeggen trouwens meer dan woorden, dus om écht de Groene Poort te ontdekken kan je beter zelf op pad gaan. Laat je verrassen!

TIP-TOP in orde

Carmelitessenklooster in Zenderen

In De Groene Poort en de gemeente Borne bevinden zich meerdere toeristische informatiepunten (Tip’s) en toeristische overstappunten (Top’s). Vanuit deze locaties kan het nabijgelegen landschap verkend worden langs talloze bewegwijzerde routes, opgedeeld in een regionaal wandelnetwerk en fietsknooppuntennetwerk. De wandelroutes zijn te herkennen aan de bewegwijzerde houten palen. Een kaart met daarop het regionale wandelsysteem (voor geheel Twente) is te verkrijgen bij de Tourist Info’s en VVV’s in Twente.

TOP-locaties

In De Groene Poort zijn er twee TOP-locaties. De toeristische overstappunten zijn te herkennen aan de kegelvormige locaties met stenen banken. Daarnaast vertrekken er vanaf de TOP-locatie Zenderen (Hertmerweg) meerdere ommetjes die door de lokale bewoners zijn gerealiseerd. De TOP in de kern van Borne staat bij het treinstation. Vanaf hier kan er overgestapt worden op het regionale fietsnetwerk.

De Groene Poort kent verder vele, lokale wandelroutes en wandelpaden. Enkele voorbeelden daarvan zijn het Kloosterpad Zenderen, Sagen en Vertellingen-route en het Melbuul’npad of bijvoorbeeld de wandelpaden langs de Oude Bornse Beek, Azelerbeek en Hedeveldsweg.

Fiets & wandelroutes zijn binnenkort weer verkrijgbaar bij onze Tourist Info punten!

Hebben de benen even rust nodig? Rust dan hier even uit!

Erve Hondeborg

Natuur

Op een unieke groene plek, aan de rand van Borne, staat Erve Hondeborg. De plek om te vergaderen of om bijvoorbeeld te trouwen!

Camper- en Pleisterplaats Rabo Scheele

Invalidentoilet, Bruikbaar toilet, Terras, Landelijk gelegen, Honden toegestaan

Kamperen in de boomgaard. Deze camperplaats ligt in het dorpje Hertme, ongeveer 2 kilometer van Borne. De camperplaats is een vertrekpunt voor een heerlijke wandeling of voor het maken van prachtige fietstochten!

Tinkerhoeve "De bonte parels"

Actief, Natuur, Bij het bos, Landelijk gelegen, In/bij dorp

We hebben op onze hoeve een houten chalet te huur. Er is een mogelijkheid om uw paard of pony mee te nemen.

Theehuis de Karmeliet

Toegankelijk terras, Kinderstoel aanwezig

Aan de rand van de unieke sortimentstuin ,,de Kloostergaarde" hebben wij theehuis, de Karmeliet" gerealiseerd. Het prachtige pand met de fraai aangelegde tuin huisvest behalve de theegelegenheid ook een gezellige lounge, met comfortabele stoelen en een ruim terras.