In Twente wordt in 2021 het Twents Textiel Festival georganiseerd. Een initiatief van 8 Twentse musea met als doel om Twente op de kaart te zetten als culturele regio met een grote diversiteit aan instellingen en activiteiten. Het culturele festival heeft als thema, zoals de naam al weergeeft, textiel. In Borne hebben wij daarom besloten, aangezien wij dé bakermat zijn van de Twentse textielindustrie, om een Borns Textiel Collectief op te richten. Vol trots presenteren wij jullie het project: De Rode Draad!
Borne verbonden door Rode Draad
Mariakapel

Op deze pagina zullen we alles wat met het project de Rode Draad te maken heeft voor je verzamelen. Dit kan van alles zijn: van artikelen afkomstig van de wekelijkse rubriek De Rode Draad, de aankomende evenementen, leuke arrangementen en nog veel meer. De bedoeling van het project 'De Rode Draad' is om Borne te profileren als textielgemeente. Straatnamen, beelden, monumentale panden herinneren ons dagelijks aan ons textielverleden. Onder de noemer 'De Rode Draad' gaan wij initiatieven met elkaar verbinden, samenwerkingen aanjagen en uiteindelijk iedereen meenemen in ons verhaal over textiel. Voor jong & oud. Resultaat? Een volle culturele agenda, een community art groep en een Borne waar je steeds meer Rode Draad zal gaan aantreffen.

verhalen & tips over De Rode Draad

 1. De Rode Draad

  Op pad met Gidsen Oud Borne!

  geschreven door Corine
 2. De Rode Draad

  De Rode Draad route is te wandelen

  geschreven door Corine
 3. De Rode Draad

  Tentoonstelling KEURSLIJF - Lijfgoed, Lingerie en Luxe in Museum Bussemakerhuis

  geschreven door Borns Textiel Collectief
 4. Twentse spaghettirellen van 1961 komen tot leven in reizende 'Spaghettiwestern'

 5. Doe-tips

  Gidsengroep weer van start

  geschreven door Corine
 6. De Rode Draad

  Rode Draad: wat gebeurde er in mei?

  geschreven door Borns Textiel Collectief
 7. De Rode Draad

  Een Rode Draad likeurtje!

  geschreven door Corine
 8. De Rode Draad

  Yes, de eerste panelen hangen in het centrum van Borne!

  geschreven door Borns Textiel Collectief

Partners van De Rode Draad

Allemaal hebben we één doel: Borne, Twente, zelfs heel Nederland laten zien dat wij verbonden zijn met textiel. Met verhalen, complete tentoonstellingen, interessante lezingen, kinderworkshops, fotografie, boeiende stukken: na 2021 zal iedereen het weten. Al deze partners bij elkaar vormen samen het Borns Textiel Collectief. Nieuwsgierig wie er allemaal deelnemen?

Bekijk hier alle partners

Communicatiepartners

BorneBoeit, RTV Borne, de Week van Borne en de Bornse Courant zijn onze communicatiepartners en zullen zorgen voor verslaglegging van de evenementen en delen inspirerende interviews. Zij verbinden alle verhalen aan elkaar door middel van het rode draad! Een grote rode bol wol zal door Borne heen rollen, te beginnen bij de burgemeester. Goed opletten als je in Borne bent: je zou zomaar de rode bol wol kunnen zien liggen! Houd de kranten en websites in de gaten voor de laatste updates vanuit het Borns Textiel Collectief.

Leuke initiatieven!

Om ons project iets zichtbaarder te maken, hebben we gekozen voor De Rode Draad. Naast onze culturele agenda zijn er onwijs veel andere leuke initiatieven. Een community-art project, de gidsengroep en Josje is al heel creatief bezig. Ontdek het hier! Mocht je nog leuke ideeën hebben en zou je willen aanhaken? Ben je van mening dat jouw evenement perfect past bij ons thema en wil je het op onze agenda? Heb je vragen, suggesties of borrelt er ineens een creatief plan op? Voor de draad er dan mee! Stuur een email naar bornstextielcollectief@gmail.com en dan kletsen we vanaf daar verder!

Fondsen & Subsidiënten

Om ons mooie project te laten slagen hebben we een duidelijk projectplan gemaakt. Na het ontvangen van het projectplan, hebben veel fondsen en subsidiënten ervoor gekozen om ons te steunen in dit project. We zijn onwijs blij met hen allemaal en stellen daarom trots aan jullie voor: VSB Fonds, Cogas Cultuurfonds, Gemeente Borne, Houtmaatfonds, Ondernemersfonds Borne, Prins Bernard Cultuurfonds, Alfa Foundation, Stimuleringsfonds Borne, Provincie Overijsel & Rotary Delden-Borne.