Doe-tips

Rondje Borne

Geschreven door

Corine

Leestijd 4 minuten 4370 x bekeken

Rondje Borne, 18.5 kilometer: wij gingen de uitdaging aan! We kwamen op verrassende paadjes terecht, hebben de Groene Poort van alle kanten goed kunnen bewonderen en kwamen langs mooi cultureel erfgoed. Een echte aanrader!

Zaterdag 7 november was het zover. Samen met Wydineke (wandelpartner in crime) besloten we Rondje Borne te lopen. Rondje Borne is hier te vinden en is zo'n 18,5 kilometer! Vanaf TIP-locatie Buren (bij de carpoolplaats) start je met de route en volg je de wit-groene bewegwijzering met Rondje Borne erop. Je kan de route zowel links-als rechtsom lopen.

Om een uur of 9:15 beginnen wij met onze tocht. Bepakt en bezakt (voedsel in overvloed, voldoende water én een extra paar schoenen: de wandelschoenen kwamen na een jaar of 5 weer uit de kast en je wil een back-up hebben hé) starten we vol goede moed met de route. Het is prachtig weer en we lopen onder het Graes tunneltje door richting Twickel. Het zonnetje schijnt mooi tussen de bomen door en de heerlijke frisse natuurlucht komt je tegemoet.

Na 5 minuten lopen
Na 5 minuten lopen

Op sommige plekken heb ik wel eens gefietst of heb ik met de mountainbike langs gescheurd (die blauwe maandag dat ik dat heb volgehouden), maar met het wandelen ontdek ik paadjes die ik nog nooit eerder gezien heb. Ook al woon ik hier al 30 jaar. We stappen stevig door en ontdekken een volle container vol zwerfafval. Allemaal gevonden op 1 dag (18 augustus) tijdens een rondje boswandeling. Mooi hoe de bewoners ons dit inzichtelijk maken, minder mooi dat er nog altijd zoveel mensen hun rommel achterlaten in de natuur. Onder het mom van #ikraaphetop nemen we ons voor onderweg zwerfvuil op te pakken en thuis weg te gooien! Zullen we er sowieso met z'n allen voor gaan zorgen dat Borne de schoonste gemeente van het jaar word? En als die verkiezing niet bestaat, wij deze in het leven gaan roepen?

Uitzicht vanaf het natuurbalkon
Uitzicht vanaf het natuurbalkon

Zwerfaval container
Zwerfaval container

Uiteindelijk komen we bij bedrijventerrein Veldkamp uit. Het minst mooie stukje als je het mij vraagt, maar goed het brengt ons wel weer via de Bornsche Maten richting Hertme. Let wel goed op bij het viaduct bij Ikea, daar moet je dus onderdoor, dus met de trap naar beneden (als je het rondje linksom loopt). Wij hadden hier even een bordje gemist en liepen richting Hengelo (met de brug over de snelweg), dat moet dus niet.

Via de Bornsche Maten lopen we langs het Spanjaardgemaal en daarna duiken we weer een stuk bos in. Langs de akkers komen we uiteindelijk terecht bij de Deurningerbeek en niet veel verderop zien we ook de Gammelerbeek. Ergens ter hoogte van de Groeneweg besluiten dat we dat we het tijd vinden voor een pauze. Het is dan al een uur of half één en zijn al 3 uur non-stop aan het wandelen. We gokken dat we er zo'n 12/13 kilometer op hebben zitten, dus we beginnen de benen al wat te voelen.

Deurningerbeek
Deurningerbeek

Na een klein half uurtje gaan we weer op pad. De zon begint nog harder te schijnen (de jas kan zelfs uit, en dat in november!) en we komen niet veel later via een wijk in Hertme bij de Stephanuskerk aan. Daar lopen we achterlangs en komen het Openluchttheater en Het Spookhoes tegen. Het Spookhoes is na jaren renovatie eindelijk af en afgelopen oktober zou de feestelijke opening zijn. Helaas kon dat niet doorgaan in verband met corona. Wel echt de moeite waard om straks te gaan kijken wanneer het weer open is! Een uniek stukje erfgoed in Hertme.

Alweer een kilometer van mijn schoenen afgesleten!

We besluiten wèl dat we niet meer te lang stil kunnen blijven staan, want dan beginnen de benen te protesteren. In volle vaart vooruit dus! We lopen dwars door de Kloostergaarde heen en bekijken verschillende planten, een Sequoia, de uitkijktoren en het uitzicht over de stuwwal (zie de foto hieronder). Onze weg vervolgt langs het Karmelietenklooster en het Carmelitessenklooster. Via de mooie koolzaadvelden (prachtig in april/mei, maar nu ook in november konden we er van genieten) loop je uiteindelijk terug naar het startpunt.

Stuwwal Zenderen
Stuwwal Zenderen

De Fitbit geeft uiteindelijk bijna 21 kilometer aan. We zijn natuurlijk een stukje verkeerd gelopen en mijn stappen van vóór de wandeling werden er ook bij opgeteld, maar toch: het is een knap eind. Tegen half 3 komen we eindelijk weer op de parkeerplaats aan. Het was een prachtige route en ben trots dat we zoiets moois kunnen voorschotelen aan inwoners, tukkers, recreanten en toeristen. Oprecht een aanrader. Plof onderweg neer bij Hertme's Ambacht voor een lekker biertje of kop koffie en ga na de wandelroute nog even naar het centrum. Er smaakt niets zo lekker als een koud drankje en een bord vol eten na zo'n mooie verfrissende tocht. Veel plezier!

Wel heel fijn: we hadden geen blaren. Volgende week lopen we de Liberation Route op de Sallandse Heuvelrug. Als je dit wandelen eenmaal ontdekt hebt, ben je vet nieuwsgierig naar de rest. Nou ja: ik in ieder geval wel!

Kloostergaarde in bloei
Kloostergaarde in bloei

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Citymarketeer, toerismemanager, promotioneel aanjager. Wat de titel ook mag zijn: mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en te inspireren om een bezoek aan gemeente Borne te komen brengen!

Meer verhalen uit Borne

 1. Bruisend Borne

  De leukste evenementen in Borne in de maand maart

  Geschreven door Corine
 2. Bruisend Borne

  Oproep voor creatievelingen uit Borne!

  Geschreven door Corine
 3. Bruisend Borne

  Tips voor de voorjaarsvakantie!

  Geschreven door Corine
 4. Bruto Borns Geluk

  De favorieten van Sharon!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter