Artikel
Slag om Borne 2024 - Wat een te gekke editie!
- Leestijd 9 min
- Gelezen 1210 keer
Met trots en passie kunnen we terugkijken op editie 2024 van Slag om Borne! Wat ooit begon in de hoofden van creatieve makers Frank, Ruben, Maroesja, Jurre en Corine is inmiddels uitgegroeid tot een magisch evenement. Één waar mensen nog maandenlang over napraten!
Ook in 2024 begon de voorpret voor de grootste dorpquiz van Nederland al vroeg in het jaar! In maart kwam de organisatie met een video van Kareltje op de proppen. Of nou ja: wat nog over was van Kareltje, want er zat nog maar weinig leven in. "Gronddomme, ik ben kapot. Jullie hebben alle levensenergie uit mij gezogen". Na het inschrijven konden de teams daarom meteen aan de slag met Karels Kopkrakers om te kijken of ze 'de dooie boel' konden oplossen. Een maand lang verscheen er elke dag een puzzeltje online. Soms een crypto, of een zoekplaatje. De andere keer een woordzoeker of een foto. Veel teams bleken al bloedfanatiek in het oplossen van de kopkrakers en hadden ze vaak al voor dag en dauw opgelost. Na een maand lang inspannnen, mochten de teams zich in juli melden bij Kareltjes Waar-Zeg-Je. Dit was trouwens na de sluiting van de inschrijving, waar de organisatie de magistrale 173 (!) teams wist aan te tikken!
Is het waar wat je zegt? Klopt je antwoord waar je zo lang op hebt lopen puzzelen? Zo'n 125 teams kwamen een antwoord indienen en dat was veel meer dan de organisatie verwacht had. Kennelijk zit Borne dus wel te wachten op een strijd die langer duurt dan slechts één avond in september. Het is natuurlijk niet verplicht en er is een schamele 5 punten te halen, maar iedereen weet dat je zelfs op een half punt de strijd kan verliezen. Dus je hebt nog niet verloren als je niet meedoet, maar je kans op winnen wordt wel iets vergroot als je wèl mee doet. Volgen jullie me nog? Niet iedereen haalde de 5 punten binnen (het juiste antwoord was: 'Stille wateren hebben diepe gronden', maar alle teams gingen sowieso met een lekker flesje Levenselixer en een echtheidscertifcaat naar huis toe. Het was wel even oppassen voor zuurbranden, want het gedestileerde bierbrand van Karelsk bevatte zo'n 35 procent alchohol. Geen doordrinkertje zeg maar.
Hysterische zaterdag in Borne
We gaan even terug naar 20 september 2024, klokslag half 6. Het Kulturhus Borne is weer het epi-centrum van de grootste dorpsquiz van Nederland. Daar aangekomen merken de Bornse strijders een wat bedroevende stemming op. De in zwart gestoken rekruten ontvangen honderden strijders met een zakdoek en een plakje cake. Zou het dan toch? Zou Kareltje dan toch de eindstreep niet hebben gehaald? Was de dooie boel aankondiging, dan écht een dooie boel? Terwijl iedereen langzaam het Kulturhus binnen schuifelt en plaatsneemt in de theaterzaal worden de teamcaptains getrakteerd op de klanken van 'Waarheen, Waarvoor' van Mieke Telkamp. Als vervolgens de deuren dichtslaan luidden de kerkklokken en lopen meer dan 30 rekruten in doodse stilte met enkel een klein kaarsje naar het podium. Daarna was het tijd voor één minuut stilte - ongemakkelijk! - en start de pianiste het nummer 'World of the dream' in. Gevolgd door een violiste, twee zangeressen, om uiteindelijk 6 kistdragers binnen te zien komen lopen. Met een kist. Oef, kippenvel! Terwijl de kist op het midden van het podium wordt neergezet, kan Kareltje met z'n allerlaatste kracht de fles Levenselixer grijpen en kan hij net op tijd een slok nemen. Hij komt weer tot leven!
Het publiek valt van de ene verbazing in de andere, want terwijl Kareltje tot leven is gekomen belanden ze ineens met z'n allen in het spel Miljoenenjacht. Er komen 23 kofferdragers het podium op en via het mogen kiezen van een koffer verlaten rij voor rij de aanwezigen de zaal. Op naar de wedstrijdtas met opdrachtenboek en snel naar huis! Niet voor iedereen trouwens. Sommigen moeten eerst een liedje zingen, krijgen dilemma's voorgeschoteld (een joker voor jou of de hele rij mag de zaal verlaten!) of krijgen alvast een cheque voor het goede doel waarvoor ze meespelen.
3.000 mensen doe mee met de Slag om Borne
Om 17:59 verlaten de laatsten het Kulturhus en kan de vijf uur durende knotsgekke strijd starten. Met 16 opdrachten verspreid in het dorp, meer dan 100 vragen en nog meer deelvragen, belooft het weer een chaotische avond te worden. Het is bij vlagen bizar, hilarisch, maar soms ook bloedserieus. De organisatie test het vermogen om te rekenen, stil te zijn, creatieve skills tot uiting te laten komen, voor één keer te laten gokken, maar ook het reactievermogen wordt getest. Meer dan 3.000 mensen brengen het dorp in beweging en zetten Borne in vuur & vlam. Het is zelfs voor de mensen die niet meedoen, genieten met een hoofdletter G.
Zonder sponsoren, geen slag
De organisatie van Slag om Borne heeft weer haar best gedaan om elke sponsor zo goed mogelijk voor de dag te laten komen. Zo stonden er tot 4 keer toe een mannetje of 45 op een rij voor het pand van Oude Monnink Motors om Op de Motor, Op de Fiets te spelen, was heel Borne aan het rondfietsen om te kijken waar Kniest en Ko zijn en werden de mooiste creaties gemaakt voor de modeshow van All Over by Josje. Er waren cAvia's in Kidscity, er werd inzet verdubbeld bij 2.0 accountants en sommigen van de strijders fietsten bepakt en bezakt met artikelen van de Bullshit Brandboost Bingo richting het Kulturhus. Dát en nog veel meer! Misschien de opdracht die wel het meest uniek was, was de Burgundische Ruijter waarbij 170 mensen de opdracht kregen om het stilleven dat achter de gordijnen klaarstond na te maken. Mèt uiteraard een naaktmodel, waardoor er voor het eerst in de Slag om Borne geschiedenis dus een 18+ ronde was. De verslaggeefster van Tubantia kon er geen genoeg van krijgen en schreef er een enthousiast artikel over.
Muziekronde mag niet ontbreken
Verder zaten we weer met z'n allen in de kerk en na één nummer van Kareltje, was er gelukkig Vocal Group LEF die de muziekronde invulling wist te geven en het de muziekkenners dit jaar héél moeilijk wisten te maken. En nog steeds is dit maar een kleine inkijk van alle opdrachten die er te spelen waren.
En terwijl de Bornse strijders een prachtige avond beleven en hun Bornse kennis uittesten, werken we met z'n allen aan een nog veel groter goed. Op een spelende wijze leren we elkaar beter kennen en komen we als dorp nog meer met elkaar in verbinding. Je voelt Borne trots en je doet het voor een goed Borns doel of initiatief. Meer dan 3.000 mensen genoten opnieuw van noaberschap en saamhorigheid! Alles krijgt op deze avond meer (naams)bekendheid. Of het nou gaat om die ene Bornse ondernemer die als sponsor meedoet en je z'n hele website door moet pluizen, de gekke plekjes waar je misschien nooit komt of de Bornse geschiedenis die je nog verder mag uitdiepen: je leert gemeente Borne beter kennen.
Speeddate met Borne
Bornse historie, Bornse feiten & fabels, Bornse straten, Bornse watertjes, Bornse roddels, Bornse boeken, Borns nieuws, Bekende Bornse Bornenaren, Bornse anekdotes, Bornse verenigingen, Bornse stemmen, Bornse anekdotes, Bornse grapjes, Bornse verkeersborden: ach, het is allemaal onderdeel van het vragenboek. Na een avondje Slag om Borne, is in ieder geval met het antwoordenboek in je hand, je Bornse kennis weer bijgespijkerd. Een soort van speeddate met Borne! Je algemene kennis wordt trouwens ook getest hoor, het zijn echt niet alleen maar vragen over Borne.
En ik hoor je denken als lezer: dat is allemaal prachtig maar wat kan er nu precies gewonnen worden? Waarom is in Borne iedereen zo fanatiek? Hoe kan het dat massaal Hengeloërs en mensen van verder weg willen aansluiten? Dat gemeentes rondom Twente eigenlijk allemaal een soortgelijk iets willen organiseren? En daar zit eigenlijk ook de crux. Het unieke van dit Bornse verhaal. Teams spelen mee voor een Borns goed doel/initiatief of stichting. Niet voor zichzelf, maar dus belangeloos voor een ander! Het enige wat het winnende team ontvangt is eeuwige roem en het feit dat de nummers 1 jaarlijks worden verwittigt op een klein zilveren plaatje van 4 bij 2 cm dat op 'de Wisselknuppel' wordt geplakt.
Dit jaar hadden we trouwens een unieke situatie: er eindigden 4 teams (!) op de tweede plaats. Aangezien de organisatie flinke cheques uitdeelt, betekende dit dus dat op zaterdagavond 5 oktober de 5 teams (ook de nummer 1) nog een ministrijd aan moesten gaan. Zo werden er nog 4 kleine opdrachten uitgevoerd waar ze punten mee konden verdienen. Het aantal punten bepaalde het nummer van de desk waar ze achter mochten gaan staan (even weer een knipoog naar de start van Slag om Borne, het bekende onderdeel van Miljoenenjacht!). Het werd een spannende strijd, maar uiteindelijk zijn de cheques verdeeld en kan iedereen weer een half jaar bijkomen van het dampende slagveld.
Waar gaat het nou om bij de Slag om Borne?
Het gaat er misschien wel meer om dat je kan zeggen 'we zaten in de top 10!' of 'Linkerrijtje en daar zijn we trots op' of, als het even niet lekker ging: 'volgend jaar gasje bij want top 100 staat me meer aan'. Maar je hebt natuurlijk ook mensen die denken: we doen gewoon lekker recreatief mee en onze mindset is: 'Meedoen is belangrijker dan winnen'. Het kan én mag allemaal. Het enige waar het omdraait is dat je hier aan mee wil doen. Dat mensen van buiten Borne niet kunnen wachten om aan te schuiven, om 'het' te voelen. De uiteindelijk winnaar is ons dorp zelf. We gaan van een spel, naar cultureel erfgoed. We bouwen aan een legende. Een legende van wat er kan gebeuren wanneer mensen hun krachten bundelen, passie weten om te zetten en geloven in verbinding van en met hun eigen gemeenschap! Je wil onderdeel zijn van zo'n hechte fanatieke maar bovenal trotse gemeenschap. Dit is Borne. Een dorp om trots op te zijn!
Meer weten over Slag om Borne? Kijk dan op www.slagomborne.nl, bekijk de aftermovie of bekijk de foto's van Editie 2024!