Doe-tips

Borns Onderonsje - dé Podwalk!

Geschreven door

Corine

Leestijd 5 minuten 3637 x bekeken

Ja, het is eindelijk klaar! Onze nieuwste parel voor Borne om al het moois van Borne nog beter te leren kennen, te ontdekken en te bewandelen. Trek je wandelschoenen aan, scan de QR code en luister mee met Borns Onderonsje!

Ontdek het Borne van vroeger én nu met het nieuwe "Borns Onderonsje: de Podwalk"!

Borne barst van de rijke geschiedenis en fascinerende weetjes! Met ons nieuwe toeristische product, een innovatieve podwalk (of zeg maar gerust audiotour 2.0) laten we inwoners én bezoekers op interactieve wijze de verhalen achter Bornse panden, historie en cultureel erfgoed beleven. Via korte audiofragmenten die vaak niet langer dan 2 minuten duren, luister je naar de geschiedenis, grappige weetjes en mooie anekdotes. Zo wordt wandelen in (Oud) Borne wandelen nog meer een beleving. Mocht je liever met een gids op pad om in anderhalf uur de uitgebreide & verdiepende verhalen aan te horen, raden we je aan om een rondleiding te boeken bij Gidsen Oud Borne.

Eerste stop: Oud Borne

Met zo'n mooie gemeente is het niet altijd even makkelijk om te bedenken waar in Borne je gaat beginnen met de podwalk. Na verschillende onderzoeken & enquêtes met Bornse ondernemers en bezoekers/inwoners blijkt elke keer opnieuw dat beschermd dorpsgezicht Oud Borne nog meer onder de aandacht mag worden gebracht. Vandaar dat onze pilot van de Podwalk start met een aantal verhalen uit Oud Borne, gecombineerd met de panden/monumenten die betrekking hebben op onze rijke textielgeschiedenis! Eigenlijk hebben we dus de Rode Draad route gebruikt als basis voor onze eerste podwalk.

QR code
QR code

De volgende stop: Hertme en Zenderen

Uiteindelijk gaan we Borns Onderonsje over heel Borne uitspreiden! De volgende stop is Hertme (hallo mooie verhalen over Historisch Weleveld en bijvoorbeeld het Spookhoes!), daarna uiteraard Zenderen (denk aan de mooie verhalen van de kloosters, paters en de Kloostergaarde) en vervolgens gewoon alles daar tussenin. Uiteindelijk zullen alle Bornse verhalen te horen zijn. Van de archeologische vondsten op de Bornsche Maten tot de botten van Mammoet Boris en van het Watermachientje tot en met de Karolingische Ruiter. Het gaat nog even duren voordat we alles hebben opgenomen en hebben verwerkt, maar we kunnen niet langer meer wachten en presenteren met trots de eerste 18 locaties. Ontdek alvast Borns Onderonsje!

Verschillende sprekers

Koptelefoon op en oordopjes in? Dan kan je op pad! Na het scannen van de QR code kom je in het menu van Borns Onderonsje terecht. Met een blik op de kaart kan je precies zien waar je je bevind. Navigeer naar het dichtsbijzijnde punt (of loop gewoon via de kaart) en zodra je voor de locatie staat kan je het geluidsfragment starten door op 'listen in browser' te starten. Het downloaden van de Soundcloud app is niet per se nodig. Als je het fragment start hoor je soms mij, maar soms ook een pandeigenaar, een werknemer of iemand die erg betrokken is bij de locatie waar het verhaal overgaat. Zo hoor je bijvoorbeeld Alphons Meijer over zijn Citroën in de muur en z'n panden aan de Marktstraat tot en met het Brugstraatje en hoor je Liesbeth Hassink over de plek waar zij directeur is: Museum Bussemakerhuis.

Mocht je trouwens zelf ook een mooi historisch verhaal hebben over jouw pand of monument wat echt gedeeld moet worden met inwoners & bezoekers van Borne, deel dit dan met ons. Wie weet hoor jij dan jezelf óf jouw verhaal op een later moment in het Borns Onderonsje!

Scan de QR-code
Scan de QR-code

Hoe werkt het?

Klaar voor een Borns Onderonsje? Dan leggen we je in een paar stappen uit hoe het werkt! Je kunt er ook voor kiezen om onze instructievideo te bekijken.

 1. Je kan Borns Onderonsje openen door hier te klikken of door de QR code te scannen via de bordjes van Routenetwerk Twente. Deze vind je in Oud Borne op diverse plekken, bij de TIP locatie van Station Borne en bij de TIP locatie van Kulturhus.
 2. In het scherm verschijnt de intro. Je kunt hier de uitleg lezen. Een aantal belangrijke dingen: via 'Open Kaart' kan je zien waar je je bevindt. Klik op het dichtsbijzijnde punt. Het is ook mogelijk om via Google daar naar toe te navigeren, maar je kunt ook via de route gaan lopen. Je hoeft trouwens niet bij locatie 1 te beginnen, je kan dus gewoon halverwege instappen!
 3. Zodra je aangekomen bent bij de locatie, start je het geluidsfragment door 'Listen in browser' aan te klikken. Let op: je hebt dus wel een 4G/5G verbinding nodig om de fragmenten te beluisteren. Nadat het Borns Onderonsje klaar is, kan je door naar de volgende locatie. Vergeet ondertussen zeker niet te genieten van al het moois wat Borne te bieden heeft. Struin door de charmante straatjes van Oud Borne en schuif aan bij één van de vele horecagelegenheden voor een kopje koffie met gebak.

Leuk om te doen

Of je nu alleen op pad gaat of met het hele gezin, het is een leuke manier om de wereld om je heen te verkennen. Één ding is zeker: met deze activiteit ga je heel anders naar sommige panden & monumenten kijken! Meestal zijn de verhalen educatief, soms ook gewoon vermakelijk. Met de Podwalk lichten we maar een klein tipje van de sluier op. Mocht je meer willen weten of nieuwsgierig zijn geworden naar aanleiding van Borns Onderonsje, boek dan zeker een rondleiding met de bevlogen gidsen die met nog meer kennis, anekdotes en weetjes de verhalen rondom Oud Borne compleet weten te maken.

Of je nu een doorgewinterde Bornenaar bent of een nieuwsgierige bezoeker, Borns Onderonsje weet je vast wel iets te vertellen wat jij nog niet wist over Borne. Leuk om te doen dus! Samen met jullie gaan we elk hoekje van Borne tot leven brengen.

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Citymarketeer, toerismemanager, promotioneel aanjager. Wat de titel ook mag zijn: mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en te inspireren om een bezoek aan gemeente Borne te komen brengen!

Meer verhalen uit Borne

 1. Bruto Borns Geluk

  Aflevering 8 van Bruto Borns Geluk de Podcast!

  Geschreven door Corine
 2. Doe-tips

  Speciale expositie Bornse Kunstenaars in Koetshuis

  Geschreven door Corine
 3. Doe-tips

  De 12 leukste evenementen in Borne in de maand juli

  Geschreven door Corine
 4. Doe-tips

  Het Kop Event 2024 op 6 juli

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter