Verhalen uit Borne

Doneren aan de Mariakapel

Geschreven door

Corine

Leestijd 4 minuten 491 x bekeken

De Mariakapel en z'n actieve groep van vrijwilligers hebben hulp nodig! De geschiedenis gaat zich namelijk herhalen. In de jaren '50 werd de Mariakapel gebouwd door vrijwilligers. Nu, in 2024, zal de Schöp (de plek waar al het materiaal voor onderhoud etc. wordt bewaard) gebouwd worden door vrijwilligers. Maar zij hebben hulp nodig!

En niet per se hulp in de vorm van handen, maar wel qua donaties. Door zelf de handen in de mouwen te steken, besparen de vrijwilligers namelijk 20.000 euro. De materiaalkosten moeten echter wel betaald worden en die komen ook neer op z'n 20.000 euro. Op de dag van dit schrijven, 15 april, is er inmiddels dik 12.000 euro binnen. Het gaat hard, maar we zijn er dus nog niet helemaal!

Samen voor elkaar Overijssel

Bijna iedereen in Borne (en veel ook daar buiten!) kennen de Mariakapel. In een oase van groen vindt je hier rust, bezinning en ontmoeting. Met een gemiddelde van zo'n 80 bezoekers per dag is het een fijne en vredige plek voor jong en oud. Een kaarsje branden in moeilijke of spannende tijden, het brengen van een bloemstuk, geloftes tijdens een bruiloft naar elkaar uitspreken, het kan één van de redenen zijn om bij de Mariakapel langs te gaan.

Door de inzet van een actieve groep van zo'n 30 vrijwilligers ziet het er altijd piekfijn uit! Kaarsen worden aangevuld, de kapel wordt schoongehouden en ook de vele bloemen krijgen de volle aandacht. Ook het mooie park eromheen wordt ook door de vrijwilligers bijgehouden. Een collectieve inzet dus! En nu, in 2024, gaat de geschiedenis van de jaren '50 zich dus herhalen. Destijds is de complete Mariakapel door vrijwilligers gebouwd. Nu gaat de Schöp door de vrijwilligers zelf worden gebouwd! De oude betonnen container is aan vervanging toe: hij is te klein en er is lekkage en verzakking. Hoog tijd dus voor een nieuwe bergschuur. Door zelf te bouwen wordt er al 20.000 euro bespaard. Voor de overige 20.000 euro aan materiaalkosten, is er een crowdfundingactie opgestart.

Donatie is van harte welkom

Elke donatie is natuurlijk van harte welkom! Draag jij de Mariakapel een warm hart toe? Vergeet dan vooral niet voor 1 mei je waardering om te zetten in een financiële donatie. Er staan ook beloningen tegenover! Doneer je een bedrag van 15 euro, dan mag je een speciale editie van een Noveenkaars ophalen. Bij een donatie van 30 euro ontvang je een editie van het Twentse Mariakapellenboek, waarbij Borne op de cover staat. Bij een donatie van boven de 250 euro, ontvang je een unieke schets van kunstenares Willemien Holterman.

Doneer nu meteen!

Lees verder onder de foto.

Een prachtige plek
Een prachtige plek

De beloningen kunnen vanaf 25 maart, op vertoon van de bevestigingsmail, opgehaald worden bij de volgende locaties:

Meer over Vrijwilligers

De oproep voor deze donatie kwam voort uit mijn column (verschenen in de Hart van Borne van 16 april 2024) waarin ik het heb over vrijwilligers. Tegenwoordig zijn ze steeds lastiger te vinden. Misschien zoeken we niet goed, of zijn de potentiële vrijwilligers gewoon te goed geworden in verstoppen, maar het is wel een ding. Laatst hoorde ik zelfs dat mensen vrijwilligerstaken bij sportclubs kunnen afkopen. Je betaalt om niet te hoeven komen. Ik wist niet wat ik hoorde! En ergens snap ik het, want de vragen om vrijwillige kantinediensten, luizenmoeders, sfeerbeheerders bij een evenement & afvalrapers vliegen je om de oren. Er wordt in onze samenleving nou eenmaal vaak én veel een beroep gedaan op vrijwilligers. We kunnen gewoon niet zonder! En heel vaak profiteer je ervan, zonder dat je het misschien door hebt. Het Afrikafestival dat Hertme op de kop zet? Zonder de honderden vrijwilligers kon het niet bestaan. Zelfde geldt voor Borne op z’n Best komend weekend!

Drukte in Hertme
Drukte in Hertme

Wist je trouwens wel dat onze mooie Mariakapel in de jaren ’50 is gebouwd door vrijwilligers? En dat er tot op de dag van vandaag nog altijd 30 vrijwilligers elke dag druk zijn met het onderhoud van de kapel? Er wordt schoongemaakt, kaarsen worden bijgevuld en bloemen worden tot in de puntjes verzorgd. Daarnaast wordt het groenonderhoud van het park óók door de vrijwilligers gedaan.

En zo ontstaan er mooie dingen: een buurtbarbecue, en stukje sociale controle én een heleboel zingeving. De geschiedenis gaat zich herhalen trouwens, want de nieuwe Schöp (daar waar al het materiaal wordt bewaard) is aan vervanging toe en zal opnieuw worden opgebouwd. Door vrijwilligers. Het enige wat nodig is geld om het te bekostigen! Nog zo’n kleine 10.000 euro is er nodig, blijkt uit de oproep van – je raadt het al – de vrijwilligers. Geniet je ook vaak van de Mariakapel? Dan is dit het moment om een donatie te doen. En denk je nou ‘vermoei me niet met al je praatjes over vrijwilligers die nodig zijn’, dan is nu moment om je vrijwilligerstijd af te kopen.

Doneer nu!

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Citymarketeer, toerismemanager, promotioneel aanjager. Wat de titel ook mag zijn: mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en te inspireren om een bezoek aan gemeente Borne te komen brengen!

Meer verhalen uit Borne

 1. Bruisend Borne

  Man van Beton: een theaterproductie van Kulturhus Borne

  Geschreven door Corine
 2. Doe-tips

  De leukste evenementen in Borne de maand Mei

  Geschreven door Corine
 3. Bruto Borns Geluk

  Aflevering 7 van Bruto Borns Geluk de Podcast!

  Geschreven door Corine
 4. Doe-tips

  Borne op z'n Best

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter