Klopjeswoningen
Oorspronkelijk gebouwd als akkerburgerwoning, waarbij twee woningen gebruik maakten van één bedrijfsruimte. In 1786 werd er speciaal voor een klopje een woning tegenaan gebouwd, vandaar de naam Klopjeswoningen.
Het gebouw aan de rand van Oud Borne is deels 17e-eeuws. Klopjes waren ongetrouwde religieuze vrouwen, niet verbonden aan een klooster, die bijvoorbeeld in de tijd van de schuilkerken in het geheim bij de katholieken aanklopten om te vertellen waar en wanneer er een mis zou worden gelezen.
Twente heeft nog enkele klopjeshuizen bewaard, de onderkomens van de katholieke vrouwen die veel bijdroegen aan gezondheid en welzijn van de bevolking, maar hun grootste bekendheid kregen door gelovigen te melden wanneer een priester ergens in het geheim een mis opdroeg. Als klopjes gingen deze geestelijke dochters door het leven, maar het Twentse volk noemde hen net zo vaak ‘bidjannöakes’. Elders in het land heetten ze ook wel begijntjes of kwezels.
Achtergrond informatie klopjes
Kloppen, of ook wel 'klopjes' genoemd, waren niet-kloostergebonden, vrome vrouwen die werk van katholieke priesters overnamen. Het zou zomaar kunnen dat de titel 'klopje' te maken heeft met de overtuiging dat Christus op de deur van hun hart klopte om hen op te roepen tot Gods werk. Ze waren daarom actief en verzorgen onderwijs, godsdienstonderricht en vulden bijvoorbeeld ook de tekorten op binnen de geloofsgemeenschap. Deze tekorten waren ontstaan doordat er een verbod op kloosters kwam na de Reformatie. Ze leefden dus niet volgens de regels van kloosters, maar waren wel dienstbaar aan de Katholieke kerk. Doordat zij andere regels hanteerden hoefden zijn bijvoorbeeld geen verantwoording aan een manspersoon af te leggen (denk aan een vader, een broer of een echtgenoot). Klinkt behoorlijk geëmancipeerd hé? Dat was het ook zeker in die tijd! In Borne waren ook best veel kloppen, in de negentiende eeuw waren het er 31. Zij verbleven allemaal in klopjeswoningen maar er zijn slechts twee klopjeswoningen (deze dus aan de Koppelsbrink en op het terrein van Meyershof) bewaard gebleven. Ook Zenderen had minstens 3 klopjes! Met name het verhaal van Gezina Kuipers is bekend.
Meer informatie over Klopjeswoningen kan je vinden via de uitgebreide website Canon van Borne.