Torenbeklimming de Oude Kerk

Gerard Smoors en de 25 andere vrijwilligers zijn beieraars trekken in de Oude Kerk met korte rukjes de klepel naar de klokwand waardoor er een drietonig ritme ontstaat. Beieren is een gebruik vanuit de middeleeuwen. "Hier in het agrarisch gebied woonden vroeger veel boeren die door het beieren op zaterdag het signaal kregen dat de zondag eraan kwam".

Torenbeklimming en beieren.

Gerard Smoors en de 25 andere vrijwilligers zijn beieraars trekken in de Oude Kerk met korte rukjes de klepel naar de klokwand waardoor er een drietonig ritme ontstaat. Beieren is een gebruik vanuit de middeleeuwen. "Hier in het agrarisch gebied woonden vroeger veel boeren die door het beieren op zaterdag het signaal kregen dat de zondag eraan kwam. Het was dan tijd om van het land te gaan, zich lekker op te frissen in een teil en zich gereed te maken voor de kerkgang. Horloges had je in die tijd niet, dus werd het met een ritmisch kloksignaal gedaan." Gerard gaat voor, de toren van De Oude Kerk in. Negentig treden, een hele klim. Al een kwart eeuw maakt de Bornenaar trouw deze gang naar boven. Eenmaal daar neemt hij het klepeltouw ter hand en laat met korte rukjes, ongeveer 120 per minuut, het brons galmen. Prachtig vindt-ie het. "Ik hou van alles wat met folkore te maken heeft. Ik blaas de midwinterhoorn en ben bij de boerendansers." Vroeger woonde Smoors tegenover de kerk in Oud Borne. Zelf was hij katholiek en het was in die tijd uit den boze een Nederlands hervormde kerk te betreden. De kleine Gerard deed het toch. Achter de koster aan op weg naar de imposante klokken. "Ik vond het toen een rotgeluid en nu maak ik het zelf…." Elke zaterdag beiert hij met twee anderen. "Er zijn maar drie tonen: de C, de A en de E. Het is fijn dat mensen het waarderen."

Als u het beieren op zaterdag mee wilt maken dat kunt u zich melden om 16.50 uur, iedere zaterdag bij de Oude Hervormde Kerk, Oude Kerkstraat. Deelname is gratis.

Voor meer inlichtingen: dhr. A Muller, telefoonnummer 074-2663082

contactinformatie

 

Oude Kerkstraat 2
7622EK Borne

074-2663082

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Er is een trap aanwezig

Tip je vrienden

facebook twitter