Landgoed Weleveld

Landgoed Weleveld komt al vroeg voor in de geschiedenisboeken. Zo'n 800 jaar geleden, om precies te zijn 1244, kwam de naam Godfried van Weleveld voorbij. Landgoed Weleveld heeft een belangrijke rol gespeeld in de Twentse geschiedenis en nog steeds weten veel mensen het Weleveld te vinden.

Met een bezoek aan Weleveld geniet je nu vooral van de prachtige typische Twentse natuur waar veel recreanten graag komen om te wandelen of te fietsen. De stichting die zich om het landgoed bekommert, zorgt voor het behoud van de hoogwaardige natuur & landbouw, maar zorgt er ook voor dat het rijke verleden nog goed zichtbaar is. Ontdek Weleveld via de vele wandelpaden (heb je wel eens het Kloosterpad gewandeld?).

Natuur

De typische Twentse natuur is hier prachtig. Er zijn diverse stukken ingericht als wildakkers: stukken die met rust worden gelaten. Deze plekken zijn vooral favoriet van reeën, hazen, egels, kraaien, konijnen en fazanten. Soms zijn hier zelfs vossen te zien! De poeltjes hebben een rijk waterleven met kikkers en paden. Daarnaast zijn er schitterende lanen die de structuur van het landgoed vormgeven.

De geschiedenis van Landgoed Weleveld

De geschiedenis van Landgoed Weleveld is lang en rijk. Al in 1244 werd Weleveld genoemd. Waarschijnlijk heeft er al voor 1300 op de huisplaats een eenvoudige bouwsel gestaan, maar concrete aanwijzingen hiervoor dateren pas uit 1300. De stichtingsdatum van Landgoed Weleveld is daarom ook 1300, waarmee het wel behoort tot één van de drie oudste havezates in Twente. De plek waar de eerste havezate werd getimmerd, werd Wolfsveld genoemd. Dit werd uiteindelijk weer verbasterd tot Weleveld, Wellfelt of Welvelde. De wolf blijft een belangrijk onderdeel en leeft voor in het wapen van Landgoed Weleveld.

De plek waar de eerste havezate wordt getimmerd, om de terminologie van die dagen te gebruiken, werd Wolfsveld genoemd, en dat wordt verbasterd tot Weleveld, Wellsfelt of Welvelde.

De wolf leeft voort in het wapen van de Welevelds dat bovenaan een gouden veld vertoont met een rode wolfskop. De onderste helft heeft drie zilveren rozen op een blauw veld. Bij de viering van het feit dat het huis 700 jaar geleden werd gebouwd (in 2000), is dit wapen bij de grenzen van het landgoed geplaatst.

Locatie havezate

De plaats van de havezate is zeker niet willekeurig gekozen. Het huis staat op het snijpunt van de Bornse beek en een weg, een van de weinige goed begaanbare Oost-West verbindingen uit die tijd door Twente. Het kasteel krijgt hiermee naast behuizing van de eigenaar van Weleveld en administratief centrum ook een militaire functie. Er wordt tol geheven, zowel op de weg als op de beek. Zodoende moesten de daar passerende potten en zompen geladen met turf en andere goederen ook tol betalen. Het tolrecht werd in 1914 afgekocht.

De beelden van Middeleeuws Weleveld

Op de expositie Middeleeuws Weleveld staan niet minder dan 35 levensgrote figuren! De stalen beelden geven de bezoeker een indruk van de Middeleeuwen op Landgoed Weleveld. Het toont de wereld van de eerste bewoners van het landgoed en geeft een inzicht in de maatschappelijke verhoudingen rond het jaar 1300. Ze zijn gratis te bezichtigen.

contactinformatie

 

Oude Bieffel
Hertme

Tip je vrienden

facebook twitter