Mariakapel

De Mariakapel aan de Koppelsbrink in Borne oogt als een middeleeuws tempeltje, maar is nog maar net een halve eeuw oud. Velen noemen haar de mooiste kapel van Twente. Bijzonder is het gebouw zeker, al was het maar omdat de initiatiefnemers nogal wat tegenslag moesten overwinnen om het te kunnen bouwen.

De kapel staat op de plek van een voormalig kerkhof, overgebleven na de sloop van een daar aanwezige Waterstaatskerk. De dodenakker raakte in de loop der jaren in verval, evenals een achtergebleven kerkhofkruis met een eikenhouten corpus. Nadat het was gevallen knapte de Bornse kunstenaar Herman Liedenbaum het op. Het bracht hem op het idee hier een Mariakapel te bouwen en met een aantal vrienden en vrijwilligers werkte hij het plan verder uit.

Alles ging goed, totdat de Welstandscommissie in 1952 dwars ging liggen, omdat het ontwerp onlogisch van opzet zou zijn. Na wat aanpassingen werd in 1954 eindelijk de bouwvergunning afgegeven. Maar toen kon de pastoor zich weer niet vinden in de gekozen plaats achter op het terrein. Liedenbaum en de zijnen schoven de bouwlocatie naar het midden van de oude begraafplaats op.

Pas in 1957 konden ze, na vijf jaar wachten, met de bouw beginnen. Ze deden of hun neus bloedde en bouwden de Mariakapel gewoon op basis van het eerste ontwerp. De gemeentearchitect merkte dat en legde de bouw stil. Na een korte studie zag hij geen reden om nog langer spelbreker te zijn.

De bouw kon verder en leidde tot een bakstenen kapel in romaanse stijl. De hoeken hebben Bentheimer zandsteen-accenten. Als dakbedekking zijn leien gebruikt. In het midden van de kapel staat een groot zandstenen Mariabeeld. In de zijgevels zijn twee glas-in-loodramen geplaatst. Rechts is een voorstelling van de geboorte van Jezus te zien en links een afbeelding van de verschijning van de engel Gabriel aan Maria en Elisabeth. Ook is een klok in de kapel te vinden.

De Mariakapel is op 9 september 1957 ingezegend.

De Mariakapel is opgenomen in de route door Oud Borne. Tijdens een rondwandeling met gids wordt u over de diverse historische panden die Oud Borne rijk is geïnformeerd over de geschiedenis. Kijk voor meer informatie op rondwandeling Oud Borne.

Openingstijden

Open vanaf zonsopgang tot zonsondergang


contactinformatie

 

Koppelsbrink
7622 CV Borne

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Assistentiehonden toegestaan
  • Lichte helling
  • Rolstoeltoegankelijk

Tip je vrienden

facebook twitter