Bruisend Borne

Man van Beton: een theaterproductie van Kulturhus Borne

Geschreven door

Corine

Leestijd 3 minuten 327 x bekeken

In 2025 komt Kulturhus Borne tijdens Pinksteren met de inspirerende theaterproductie ‘Man van Beton’, een positief verhaal gebaseerd op het leven van Cor Hilbrink. Het verhaal over de verzetsstrijder, verbinder en ondernemer pur-sang wordt gespeeld tijdens 4 voorstellingen in Openluchttheater Hertme.

Er staat een borstbeeld in de foyer van het FC Twente stadion. De hoofdtribune van FC Twente draagt zijn naam. Er is een straat in Borne naar hem vernoemd. En nu, meer dan 50 jaar na zijn overlijden, is het tijd om zijn verhaal te vertellen. We hebben het over niemand minder dan Cor Hilbrink.

In zijn korte leven – hij mocht slechts 54 jaar worden – was hij zowel verzetsstrijder, grondlegger van Betoncentrale Twenthe BV én de eerste voorzitter van FC Twente. Hij verrichte opmerkelijk veel goede daden die een groot maatschappelijk impact hebben gehad in Twente. Kulturhus Borne stelt ‘het verhaal waarvan we vinden dat het verteld moet worden’ en dat is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Buiten het feit dat de goede daden van Cor inspirerend zijn, was Cor ook de opa van adjunct-directeur Frank Vennegoor. Als Laura Reymer, programmamanager Kulturhus Borne, dit ter ore komt weten ze allebei: ‘ooit gaan we hier een voorstelling over maken’. En nu, na een jaar van voorbereiding, kunnen ze het dan eindelijk met de buitenwereld delen.

Laura & Frank
Laura & Frank

Volgend jaar Pinksteren staan er vier voorstellingen gepland in Openluchttheater Hertme, namelijk op 6, 7, 8 en 9 juni 2025. Kulturhus Borne pakt het groots aan en inmiddels is Laurens ten Den, schrijver van regionale theaterspektakels zoals ‘het Verzet kraakt’ (Almelo), ‘de Boerenopstand’ (Tubbergen) en ‘Van Katoen tot Water’ (Almelo) bereid gevonden als scriptschrijver.

Betoncentrale Twenthe en FC Twente

Cor Hilbrink besloot, na zijn verzetsactiviteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog, ondernemer te worden en werd in 1955 de grondlegger van Betoncentrale Twenthe. Het bedrijf komt onder zijn leiding tot grote bloei en in 2025 viert het bedrijf alweer zijn 70-jarige jubileum. In 1965 schuift Cor Hilbrink toevallig aan tijdens een oprichtingsvergadering van een nieuwe profclub voortkomend uit de twee rivaliserende sportclubs ‘Enschede Boys’ en ‘Sportclub Enschede’. Ze zijn op dat moment op zoek naar een onpartijdige voorzitter en Cor Hilbrink werd hiervoor gevraagd. Hij stemde toe en werd daarmee de eerste voorzitter van de nieuwe profclub: FC Twente.

Wie is toch die.. Man van Beton?

De voorstelling Man van Beton vertolkt een hedendaags inspirerend verhaal over waardevolle lessen in het leven, hoop en compassie. Voor jezelf én voor je omgeving. Het gaat over identiteit, want wie ben je eigenlijk als alles wegvalt? Een verhaal over een Man van Beton, maar met een hart van goud. Vanaf het najaar van 2024 komen de tickets voor deze voorstellingen in de verkoop. Houd daarvoor de website en de sociale media kanalen van Man van Beton in de gaten.

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Citymarketeer, toerismemanager, promotioneel aanjager. Wat de titel ook mag zijn: mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en te inspireren om een bezoek aan gemeente Borne te komen brengen!

Meer verhalen uit Borne

 1. Bruisend Borne

  De leukste evenementen in Borne in de maand juni

  Geschreven door Corine
 2. Doe-tips

  De leukste evenementen in Borne de maand Mei

  Geschreven door Corine
 3. Bruto Borns Geluk

  Aflevering 7 van Bruto Borns Geluk de Podcast!

  Geschreven door Corine
 4. Verhalen uit Borne

  Doneren aan de Mariakapel

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter