Doe-tips

Symposium - Rouwen is een leerproces

Geschreven door

Corine

Leestijd 4 minuten 166 x bekeken

Er bestaat geen gebruiksaanwijzing voor het verloop van een rouwproces. Dat is de conclusie van Simone Busscher na een zevental gesprekken die ze had met ervaringsdeskundigen. Een ieder rouwt op zijn eigen unieke manier. Ze schreef hierover het boek ‘Het leven gaat over rozen’ en op 17 november 2023 organiseert ze een symposium over ‘rouw, liefde & levenskunst’.

Rouwen mag je je hele leven blijven doen. Het hoeft niet te stoppen, zegt Simone, ‘alsof je het overlijden van je ouder(s) een plekje hebt gegeven en het daarmee klaar is. Je mag het integreren in je leven, ieder op een eigen en passende wijze. Je mag je laten raken door deze heftige ervaring in je leven, om van daaruit weer tot bloei te komen. ‘Het leven gaat over rozen’ bevat acht indrukwekkende verhalen van mensen die hun beide ouders in extreem korte tijd zijn kwijtgeraakt. Verhalen waarin je wordt meegenomen in een intiem deel van iemands leven. Tijdens het symposium vertelt ze haar persoonlijke verhaal en deelt ze haar zienswijze op rouw, liefde & levenskunst.

Wie leeft, zal verliezen en wie rouwt, leert te leven!

Verlies is een onvermijdelijk deel van het leven. Ons vermogen verliezen om te buigen in inspiratie is een teken van onze emotionele en geestelijke veerkracht. Rouw is een natuurlijke reactie op verlies en biedt ons de gelegenheid om te leren van onze verliezen. Rouwen stelt ons in staat om te reflecteren op wat we hebben verloren en wat het verlorene voor ons betekende. Ja, in essentie is rouwen een leerproces. Als rouwen een leerproces is, dan hebben we daar anderen voor nodig. Want leren vindt nooit in een isolement plaats. Je hebt er een groep, een tribe, een basis voor nodig. Rouwen is leren, is verbinden. Het is het misschien wel het moeilijkste, verre van leuke aspect van het project dat leven heet. En met de toenemende en radicale individualisering van onze maatschappijen, is het voor velen een verdraaid ingewikkeld project geworden.

Jakob van Wielink neemt tijdens het symposium de tijd voor een verkenning: wat hebben we te doen, zelf en samen?

Jakob is partner bij De School voor Transitie in Huissen, verbonden aan het Portland Institute for Loss and Transition in de Verenigde Staten en lid van de prestigieuze International Work Group on Death, Dying and Bereavement (IWG). Verder is hij co-auteur van het boek “Professioneel begeleiden hij verlies” waarvan een Engelstalige versie verscheen in de gezaghebbende Series on Death, Dying and Bereavement van Routledge. In 2021 publiceerde Jakob met zijn collega’s Riet Fiddelaers-Jaspers en Leo Wilhelm “Taal van Transitie. Je roeping als leider in een wereld van verandering” dat op de shortlist stond voor Managementboek van het Jaar.

Het lichaam rouwt altijd mee

Corinne de Graaf is ruim 25 jaar lichaamsgericht begeleider bij rouw en verlies, oprichter van opleidingen over Lichaamsgerichte begeleiding én van het Netwerk Rouwen met Compassie. De opleiding en het Netwerk zijn gericht op mensen die professioneel te maken hebben met mensen met verlies.

‘Het lichaam rouwt altijd mee’, daar gaat Corinne het deze middag over hebben. Ze neemt je mee in hoe het lichaam ons verhalen van rouw laat voelen. En hoe we ons lichaam kunnen laten spreken en wij daar naar kunnen leren luisteren. Bij een verlies kan het zeker goed zijn om te praten en te vertellen over je rouw. maar praten over is uiteindelijk minder heilzaam dan voelen van. En om te voelen en te ervaren is contact met het lichaam onontbeerlijk. Corinne deelt dit symposium over haar praktijkervaringen én persoonlijke ervaringen van verlies.

Waar & wanneer

Het symposium over ‘rouw, liefde & levenskunst’ vindt plaats op vrijdag 17 november 2023 bij Landgoed ‘De Zwanenhof’ in Zenderen. Aanvang is 11.45 uur met een gezamenlijke lunch, waarna geluisterd kan worden naar inspirerende sprekers in de kapel van De Zwanenhof. Het symposium wordt omlijst met muziek en gedichten. Meer informatie is te vinden op www.simonebusscher.nl. Bestel je ticket door te mailen naar info@simonebusscher.nl

Over de organisator van het symposium

Simone Busscher (1971) begeleidt mensen op het gebied van verlies & rouw. Na het overlijden van haar ouders heeft ze zelf ervaren hoe belangrijk het is om jezelf rust en ontspanning te gunnen. Om jezelf toe te staan om tijd te nemen om te rouwen en daarbij goed te luisteren naar de signalen van je lichaam. Trouw te zijn en te blijven aan jezelf. Ze weet als geen ander hoe lastig dit kan zijn in de hectiek van alledag met een gezin en een eigen bedrijf. Haar boek ‘Het leven gaat over rozen’ is verschenen op 12 juni 2021. Nu organiseert ze een symposium over rouw, liefde & levenskunst, waarbij ze zelf één van de sprekers is. Het is haar wens om met haar boek en met het symposium anderen te inspireren, te troosten, hoop en moed te geven.

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Citymarketeer, toerismemanager, promotioneel aanjager. Wat de titel ook mag zijn: mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en te inspireren om een bezoek aan gemeente Borne te komen brengen!

Meer verhalen uit Borne

 1. Doe-tips

  De leukste evenementen in Borne de maand december 2023

  Geschreven door Corine
 2. Winkelen

  Bijzonder lekkere adresjes!

  Geschreven door Corine
 3. Bruto Borns Geluk

  Aflevering 5 van Bruto Borns Geluk de Podcast!

  Geschreven door Corine
 4. Winkelen

  Leuke adresjes om woonaccessoires te shoppen!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter