De Zenderse Es

Op Zenderse Es zijn Winny & Arjen actief in natuurinclusieve landbouw. Hiermee willen ze bijdragen aan gezond voedsel en een gezonde bodem voor nu en in de toekomst.

In hun bouwplan hebben ze veel granen zoals tarwe, haver, spelt, rogge en gerst, omdat granen zorgen voor een goede vruchtwisseling en bodemstructuur. Van deze natuurinclusieve granen van de Zenderense Es worden verschillende producten gemaakt zoals havermout, speltmeel, volkorenmeel, tarwebloem en parelgerst. Van de granen wordt ook een ambachtelijk Twickel-brood door Bakker Meen gemaakt en een speciaal bier door Marcel Bergboer van de Bierbrouwerij Borne.

Het bier is te bestellen bij de Buurderij Hengelo of via de Zenderse Es zelf. De graanproducten zijn veelal te koop bij 't Hedevelds Bio Ei.

Koolzaad van de Zenderense Es

Koolzaadolie is gezond, omdat de olie rijk is aan onverzadigde vetzuren. Koolzaadolie bevat gemiddeld negentig procent​ onverzadigde vetzuren​ en tien procent​ verzadigde vetzuren. Koolzaad bevat van nature​ Omega 3. In Koolzaadolie vind je relatief veel alfa-linoleenzuur (ALA), een plantaardige vorm van Omega 3-vetzuur. ALA is een​ essentieel vetzuur​ dat het lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid, maar niet zelf kan aanmaken. ALA haal je daarom uit voeding. Het gebruik van koolzaadolie kan je helpen voldoende Omega 3 binnen te krijgen via voeding.

Quinoa van de Zenderense Es

De quinoa op de akkers van de Zenderense Es is natuurinclusief geteeld. De zaden lijken op graankorrels en worden als graan in de keuken gebruikt net zoals zilvervliesrijst of volkoren couscous. Quinoa staat in de Schijf van Vijf. Vele voordelen van quinoa zijn dat ze boordevol goede stoffen zitten (9 essentiële aminozuren!), werkt ontstekingsremmend, bevordert spieropbouw, het helpt om af te vallen, het beperkt de effecten van stress, het is glutenvrij, verbetert de metabolische gezondheid en bevat veel antioxidanten.

De quinoa van de Zenderense Es is verkrijgbaar bij de landgoedwinkel van Twickel, Aanstreekelijk in Delden, Boerderijwinkel Earpel Enzoo. Henk en Susanne Bouwhuis Haaksbergen, Hedevelds Bio Ei en Buurderij Hengelo.

Bier van de Zenderense Es

Van de granen van de Zenderense Es wordt in samenwerking met Marcel Bergboer van de Bierbrouwerij Borne een special bier gemaakt. Aan het eerste triple speciaal bier van onze granen wordt momenteel gewerkt en verwachten binnenkort het bier te kunnen proeven. In samenwerking met Marcel Bergboer van Bierbrouwerij Borne willen we de gehele keten voor het brouwen van bier in eigen beheer gaan doen. Van het schonen van het zaad na de teelt, het vermouten van de granen tot het brouwer van een bier. Tevens gaan we workshops en proeverijen organiseren.

Ambachtelijk gebakken Twickel-brood

Het Twickel-brood wordt ambachtelijk gebakken van het volkorenmeel en rogge van de Zenderense Es door Bakker Meen uit Delden. Het Twickel-brood wordt exclusief gebakken op de donderdag, vrijdag en zaterdag en is te koop bij de Bakker Meen.

Strokenteelt

Op de akker worden verschillende groenten in stroken geteeld. Door het toepassen van strokenteelt is het een magneet voor meer kruipende insecten, spinnen en vliegende insecten zoals sluipwespen en zweefvliegen. Die combinatie werkt goed voor de natuurlijke bestrijding van o.a. rupsen en luizen. Deze groenten verkopen we lokaal o.a. aan het GezondheidHuis in Zenderen (voor de Zwanenhof).

Word lid van de Zenderense Es

Wil je bijdragen aan een gezonde bodem en gezond voedsel en helpen om samen deze missie te realiseren, dan kun je lid worden van de Zenderense Es. Het lidmaatschap kost 50 euro. Als lid kun je deelnemen aan de educatieve bijeenkomsten en wandelingen die we organiseren en krijg je een voucher voor een Twickel-brood, op te halen bij Bakker Meen.

Of bekijk de website www.zenderensees.nl/

contactinformatie

Tip je vrienden

facebook twitter