Wie naar Zenderen gaat wordt betoverd door de uitgestrekte landerijen, de schoonheid van de kloosters en het gemoedelijke sfeertje. Niet voor niets een belangrijk knooppunt in Twents fiets- en wandelnetwerk. Hoevelaken is er niets bij.

Populair in Zenderen

 1. Blije Zuivel

  Ijs & zuivel zo vers van de boer: die haal je aan de Hebbrodweg in Zenderen. Ambachtelijk …

 2. TOP Zenderen Wandelroute

  Toeristische Opstap PlaatsZenderen. Hier kunt u uw auto parkeren en direct een aantal routes …

Blaadje

Zenderen is al een oude kern. Het is zelfs bekend dat al in de tiende eeuw de plaats wordt genoemd. Nou voor de snelle rekenaar: dat is knap lang geleden. Was in tijden van handelsverkeer over water (bijvoorbeeld het vervoeren van turf) een belangrijk knelpunt door de aanwezigheid van de Bornse beek en de Azelerbeek. Verder is Zenderen gelegen aan de Europese wandelroute E11, hier ook wel beter bekend als 'Het Marskramerpad'. Een wandelpad van 360 kilometer van Bad Bentheim naar Scheveningen, verdeeld over dagetappes. Ik zei toch dat knooppunt Hoevelaken er niets bij was?

Meer inspiratie

 1. De Rode Draad

  Tentoonstelling KEURSLIJF - Lijfgoed, Lingerie en Luxe in Museum Bussemakerhuis

  geschreven door Borns Textiel Collectief
 2. Twentse spaghettirellen van 1961 komen tot leven in reizende 'Spaghettiwestern'

 3. Doe-tips

  Gidsengroep weer van start

  geschreven door Corine
 4. De Rode Draad

  Rode Draad: wat gebeurde er in mei?

  geschreven door Borns Textiel Collectief
 5. Verhalen uit Borne

  Moederdagtips

  geschreven door Corine
 6. De Rode Draad

  Een Rode Draad likeurtje!

  geschreven door Corine
 7. Doe-tips

  Koningsdag 2021!

  geschreven door Corine
 8. De Rode Draad

  Yes, de eerste panelen hangen in het centrum van Borne!

  geschreven door Borns Textiel Collectief

Kloosters

Zenderen staat met name bekend om de karakteristieke kloosters rondom het dorp: Het Karmelietenklooster naast de parochiekerk (van de paters karmelieten), het Carmelitessenklooster (voor de vrouwlijke tak van de Karmelorde, de zusters karmelietessen) en retraitehuis de Zwanenhof. Alleen al indrukwekkend om vanaf de buitenkant te zien.

De Kloostergaarde

Het stuk grond van De Kloostergaarde hoorde vroeger bij het gymnasium van de Karmelieten en diende als sportveld. Later nam het AOC (Agrarisch Opleidingscentrum) haar intrek in de gebouwen en legde op dit stuk grond een sortimentstuin. Een prachtige tuin met zo'n 1500 verschillende soorten planten. Nu, in 2020, is het inmiddels al een paar jaar in handen van de gemeente en is de tuin in ere hersteld door een grote groep van vrijwilligers.