Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Het Spanjaardgemaal

Het Spanjaardgemaal, in de volksmond ook wel beter bekend als het Watermachientje, herinnert ons aan de rijke textielhistorie van Borne.

Op de T-splitsing van de Piepersveldweg en de Veldhuisweg te Borne ligt een bijzonder gebouwtje met een waterbassin. Vroeger, in de textielperiode, pompte het spanjaargemaal water uit de Deurningerbeek en vervoerde dat via een buizenstelsel richting de textielfabiek van Spanjaard. Het water werd onder andere gebruikt voor het wassen & bleken van linnen.

Tegenwoordig is het een gemeentelijke rijksmonument en een belangrijk industrieel erfgoed. Na jaren lang verval en aantasting is er een stichting Vrienden van het Spanjaargemaal opgericht met als doel om verder herstel / renovatie van het gebouw en de omgeving te bewerkstelligen. Ook wordt er ondertussen gekeken of ze het gemaal weer kunnen laten functioneren, zodat de nabij gelegen Burger Moestuin zal worden voorzien van water. Al met al is een hele groep enthousiaste vrijwilligers bezig om dit unieke stukje industrieel erfgoed te behouden en te positioneren als educatief en recreatief rustpunt binnen gemeente Borne.

Bij het Spanjaardgemaal staat ook een informatiepaneel van het Routenetwerk Twente en is daarmee een startpunt voor routes.

Of bekijk de website www.spanjaardgemaal.nl/

Openingstijden

Elk moment van de dag te bezoeken.


contactinformatie

 

Piepersveldweg
7622GM Borne

Tip je vrienden

facebook twitter