Het Spookhoes

Een bijzondere plek. Daar waar witte wiev'n vroeger je de stuipen op het lijf konden jagen, is nu in ere hersteld. Een uniek stukje erfgoed in Hertme.

Het Spookhoes: een rijksmonument, ook wel 't Oude Groothuijs genoemd, dat tot voor kort erg in verval was geraakt. In 2018 zijn ze gestart met de restauratie van het Spookhuis: het is verplaatst en met alle zorg weer gerestaureerd. Steen voor steen opnieuw opgebouwd. Zelfs zo goed het z'n beschermde status als rijksmonument niet heeft verloren.

Het Spookhuis diende vroeger (zo rond 1615) als schuilkerk voor de katholieken. De gereformeerde kerk had die tijd zo'n sterke dominante positie, dat katholieken niet meer in het openbaar hun geloof mochten belijden. Hun geloof uitoefenen kon dus alleen maar in beslotenheid. Het Spookhuis heet het Spookhuis omdat 'witte wiev'n' destijds pottenkijkers en indringers op afstand probeerde te houden door ze angst aan te jagen en zich te verkleden als spook. Een uniek stukje geschiedenis, gewoon anno 2020 nog te bezoeken.

contactinformatie

Tip je vrienden

facebook twitter