Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Karmelietenklooster

De Rijksoverheid en het RIVM hebben besloten om zwaardere maatregelen te treffen tegen het coronavirus. We raden iedereen aan om de website van de locatie te bekijken en goed van tevoren te informeren of de locatie die je wilt bezoeken open is of niet.

De karmelieten hebben geen stichter, maar zijn voortgekomen uit een groep pelgrims en kruisvaarders die vanuit Europa naar het Heilige Land trokken. Velen onder hen vestigden zich op de berg Karmel.

Daar sloten ze zich in de loop van de tijd aaneen tot een kloosterorde. Ze leidden daar een leven in de geest van de profeet Elia. Deze zien ze als de geestelijke vader van de Karmelorde. In de 13de eeuw kregen ze een leefregel van Albertus, patriarch van Jeruzalem. Op een gegeven moment werden ze uit Palestina verdreven door de Saracenen en trokken ze naar Europa. Tot aan de Reformatie had de Karmel meerdere kloosters in Nederland. Ze zijn in die tijd allemaal opgeheven.

In 1853 werd vanuit Belgie een Karmelietenklooster gesticht in Boxmeer, van waaruit later een nieuwe Stichting tot stand kwam in Zenderen. In 1855 kocht men daar het oude landgoed Het Hulscher om hier een nieuwe start te maken. Men zag in dit gebied goede mogelijkheden op gebied van onderwijs en pastoraat. In 1890 werd het klein seminarie Sancti Alberti opgericht ten dienste van de eigen priesteropleiding. Een grote verdienste van de Karmelieten is wel dat zij de grondleggers zijn geweest van het Katholiek Voortgezet Onderwijs in Twente. Als dank daarvoor werd in Zenderen op 6 juni 1995 het beeld van de Karmeliet onthuld , een geschenk van alle karmelscholen uit de omgeving.

contactinformatie

 

Hertmerweg 46
7625RH Zenderen

07-81730704

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Bruikbaar toilet

Tip je vrienden

facebook twitter