Rondje Borne - wandelen

  • Type

    Wandelen
  • Afstand

    18,5 km
  • Duur

    4:38
  • Verbrande calorieen

    2221 kcal
  • Knooppunten

    29
  • Locaties

    6

Rondje Borne is een lange afstandsroute waarbij je door het fraaie en veelzijdige buitengebied van Borne wandelt.


Startpunt

Startpunt: TIP Buren, Kluft, Borne. Volg de wit-groene met Rondje Borne bewegwijzering.

  1. Retentiegebied Woolde

    Retentiegebied Woolde

    Retentiegebied Woolde

    Retentiegebied is de aanduiding voor een gebied waar het water bij hevige regenval tijdelijk geborgen kan worden, met het doel stroomafwaarts gelegen gebieden te vrijwaren van overstromingen.

  2. Openluchttheater Hertme

    Openluchttheater Hertme

    Openluchttheater Hertme

    Openluchttheater Hertme is een van de mooiste openluchttheaters van Nederland. Pastoor Veeger bouwde het theater in de vijftiger jaren in het bos van de kerk, om er passiespelen op te voeren. In 2010 is het openlucht theater grondig gerenoveerd en biedt nu plek aan een variëteit aan evenementen.

  3. Spookhuis Hertme

    Spookhuis Hertme

    Spookhuis Hertme

    Het 'spookhuis' uit 1581 in Hertme zou wel eens het oudste vakwerkgebouw van Twente kunnen zijn. Het ontleent zijn naam aan de kerkdiensten die er vroeger gehouden werden. Vrouwen gehuld in witte lakens liepen tijdens de diensten rond het gebouw om pottenkijkers en indringers af te schrikken.

    Later is het Spookhuis onder meer in gebruik geweest als woonhuis en als stal en tenslotte werd het verwaarloosd. Het was dan ook een ruïne die moest worden verplaatst. Het staat nu zo'n 200 meter verderop zijn oorspronkelijke plek.

  4. Middeleeuwse Weleveld

    Middeleeuwse Weleveld

    Middeleeuws Weleveld

    De stalen beelden geven de bezoeker een indruk van de Middeleeuwen op Landgoed Weleveld. Het toont de wereld van de eerste bewoners van het landgoed en geeft een inzicht in de maatschappelijke verhoudingen rond het jaar 1300.

  5. De Kloostergaarde

    De Kloostergaarde

    De Kloostergaarde

    Begonnen als voetbalveld voor de Karmelieten, daarna de schooltuin voor Agrarische opleiding, nu een openbare sortimentstuin met vaste planten, bomen en groenten.

  6. De Hondenborg

    De Hondenborg

    De Hondenborg

    Erve Hondeborg is gebouwd op een heuvel omringd door eeuwenoude eikenbomen en een gracht in de vorm van een hoefijzer. Ooit stond op deze strategische verhoging langs de Azelerbeek bij Borne een heuse burcht, van waaruit ridders de omgeving controleerden.

    Het ging waarschijnlijk om een houten gebouw met een verdedigingstoren en een palissade, een zogenaamd mottekasteel.

Tip je vrienden

facebook twitter