Oranjefietsroute Oldenzaal - Borne

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  21,6 km
 • Duur

  1:26
 • Knooppunten

  10
 • Locaties

  10

Steeds verder naar het westen rijdend, eindigt de etappe in Borne. Ooit was Borne een trots textielcentrum. Nu is het verkozen tot ‘het leukste dorp van Overijssel’ te midden van talrijke wandel- en fietsroutes.


Startpunt

Startpunt: TIP Oldenzaal, Sint Plechelmusplein 5, Oldenzaal

Toegankelijkheid

De route maakt gebruik van het fietsknooppuntensysteem, en kan in twee richtingen worden afgelegd.

 1. Het Palthehuis

  Het Palthehuis

  Het Palthehuis

  Het Palthe Huis in Oldenzaal is het woonhuis van de familie Palthe. Johannes Palthe, een predikant en grootgrondbezitter, kocht in de 18e eeuw de voormalige stadsboerderij die in de 17e eeuw was verbouwd tot een deftig woonhuis.

 2. Michgoriushuis

  Michgoriushuis

  Michgoriushuis

  Huis uit circa 1650 waarvan de topgevel rond 1680 tot stand kwam. De geveltrappen zijn voorzien van gebeeldhouwde zandstenen klauwstukken. De leeuwenkoppen hebben mensentanden! De bekende arts Guillaume Landreben Michgorius woonde rond 1850 in dit huis.

 3. Plechelmus Basiliek

  Plechelmus Basiliek

  Plechelmus Basiliek

  In de historie van Oldenzaal weerspiegelt zich de strijd tussen de Oranjes en de Spaanse Koning Philip II. Na veel strijd is de bevolking overwegend katholiek gebleven en de basiliek wordt nog steeds gebruikt voor kerkdiensten.

  De St. Plechelmusbasiliek in het centrum van Oldenzaal is een van de vroegste voorbeelden in Nederland van zandsteenarchitectuur. Van het uit het Duitse Bentheim afkomstige zandsteen werden in de stad vele korenspiekers, herbergen, koopmanshuizen en kloosters gebouwd.

 4. Het Hulsbeek: Zwemvijvers

  Het Hulsbeek: Zwemvijvers

  Zwemvijvers

  De zwemvijvers in Het Hulsbeek hebben twee bestaansgronden. Allereerst is hier zand gewonnen voor de aanleg van de straten in de naburige wijk. De daardoor ontstane zandgaten vulden zich met water en werden bestemd voor de recreatie. De recreatieve functie van Het Hulsbeek is al lang niet meer

  beperkt tot het grote strand- en zwemgebeuren. Tegenwoordig wordt Het Hulsbeek het hele jaar rond gebruikt door allerlei soort recreanten onder het motto: Het Hulsbeek, leef de natuur!

 5. Het Hulsbeek: Markesteen

  Het Hulsbeek: Markesteen

  Markesteen tussen wegen

  Midden over wat nu de heuvel is, loopt een eeuwenoude grens: die tussen de marke Berghuizen en de marke Deurningen en midden op de heuvel ligt een markesteen. Op de kadastrale kaart uit 1832 zien we dat hier vlakbij de oude wegen van Oldenzaal naar Hengelo en Borne zich splitsten.

  Dus verwacht je op die splitsing de markesteenlocatie. Vreemd genoeg is dat niet zo. En zelfs ligt de markesteenlocatie niet aan een van die twee wegen, maar er tussen in. Wellicht komt dat omdat de markegrens van ouder datum is dan deze wegen.

 6. Erve Huiskes

  Erve Huiskes

  Erve Huiskes

  Erve Huiskes bevindt zich op recreatiegebied het Hulsbeek. Op het erf staan de ontginningsboerderij uit 1907, de oude paardenschuur uit 1900 en een groot aantal oude eiken. De oude schuur was in vroeger gebruik voor de stalling van paarden voor de textielfabrikant Gelderman die op het buitenhuis op

  erve het Hulsbeek woonden. De boerderij was eigendom van de Heidemij waarna de Regio Twente de boerderij in bezit kreeg. Momenteel wordt het erf bewoont door de familie Vink en dient de deelruimte en de schuur een maatschappelijke functie.

 7. Kerkepad Deurningen Oldenzaal

  Kerkepad Deurningen Oldenzaal

  Kerkepad

  Het kerkepad van Deurningen naar Oldenzaal. Vroeger liepen de mensen over dit pad om naar de grote kerk, de Plechelmus, in Oldenzaal te gaan.

 8. Bussemakerhuis

  Bussemakerhuis

  Bussemakerhuis

  Het Bussemakerhuis stamt uit 1655, toen het werd gebouwd als woning en handelshuis. De fabrikeur Jan Bussemaker verbouwde het in 1779 samen met zijn echtgenote Trijntjen Hulshoff in zijn huidige vorm. Van hieruit bedreef de doopsgezinde Bussemaker zijn handel;

  hij voorzag de Twentse thuiswevers van garen en kocht hun linnen op om het in Holland door te verkopen. Samen met de textielfabrikant Salomon Jacob Spanjaard voorzagen zij de arme Bornse bevolking van werk en dus inkomen.

 9. Oude kerk Borne

  Oude kerk Borne

  Oude kerk Borne

  Laat gotische kerk uit de 15e eeuw. Muurschilderingen van kort na de bouw. De Stefanus of Oude Kerk van Borne werd omstreeks het jaar 1000 gesticht door de Dominicaner monniken van het klooster te Ruinen.

 10. Mariakapel Borne

  Mariakapel Borne

  Mariakapel

  De Mariakapel in Borne oogt als een middeleeuws tempeltje, maar is nog maar net een halve eeuw oud. Velen noemen haar de mooiste kapel van Twente. Bijzonder is het gebouw zeker, al was het maar omdat de initiatiefnemers nogal wat tegenslag moesten overwinnen om het te kunnen bouwen.

  De kapel staat op de plek van een voormalig kerkhof, overgebleven na de sloop van een daar aanwezige Waterstaatskerk. De dodenakker raakte in de loop der jaren in verval, evenals een achtergebleven kerkhofkruis met een eikenhouten corpus. Nadat het was gevallen knapte de Bornse kunstenaar

  Herman Liedenbaum het op. Het bracht hem op het idee hier een Mariakapel te bouwen.

Tip je vrienden

facebook twitter