Oranjefietsroute Borne - Delden

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  14,3 km
 • Duur

  0:57
 • Knooppunten

  7
 • Locaties

  8

Door bossen en weilanden loopt de route naar Kasteel Twickel in Delden, maar ook naar het Zoutmuseum en de maandelijkse streekmarkt. De Oranjes hebben altijd een innige band gehad met het vestingstadje.


Startpunt

Startpunt: TIP Oud-Borne, De Haven 21a, Borne

Toegankelijkheid

De route maakt gebruik van het fietsknooppuntensysteem, en kan in twee richtingen worden afgelegd.

 1. Klopjeswoning Borne

  Klopjeswoning Borne

  Klopjeswoning

  De Klopjeswoningen zijn oorspronkelijk gebouwd als akkerburgerwoning, waarbij twee woningen gebruik maakten van één bedrijfsruimte. In 1786 werd er speciaal voor een klopje een woning tegenaan gebouwd. De andere uitbouw geldt als een toen gebruikte endkamer en slaapplaats voor de ouders. Het gebouw

  is deels 17e-eeuws. Klopjes waren ongetrouwde religieuze vrouwen,niet verbonden aan een klooster, die bijvoorbeeld in de tijd van de schuilkerken in het geheim bij de katholieken aanklopten om te vertellen waar en wanneer er een mis zou worden gelezen.

 2. Oude Blasiuskerk Delden

  Oude Blasiuskerk Delden

  Oude Blasiuskerk Delden

  De kerk, die voor het eerst vermeld werd in 1118, was voor de Reformatie gewijd aan de heilige Blasius. Het grootste deel van kerk stamt uit de 15e en begin 16e eeuw. Na de bouw van het zuiderzijschip volgde in 1464 de bouw van het zuiderzijkoor.

  De zandstenen toren, waarvan de bouw werd begonnen in 1516, is nooit voltooid. In 1583 brandden kerk en toren af, waarbij vermoedelijk enkele gewelven zijn ingestort. Na de reformatie werd de kerk in 1602 door Prins Maurits aan de protestanten toegewezen.

 3. Oude kerk Borne

  Oude kerk Borne

  Oude kerk Borne

  Laat gotische kerk uit de 15e eeuw. Muurschilderingen van kort na de bouw. De Stefanus of Oude Kerk van Borne werd omstreeks het jaar 1000 gesticht door de Dominicaner monniken van het klooster te Ruinen.

 4. Retentiegebied Woolde

  Retentiegebied Woolde

  Retentiegebied Woolde

  Retentiegebied is de aanduiding voor een gebied waar het water bij hevige regenval tijdelijk geborgen kan worden, met het doel stroomafwaarts gelegen gebieden te vrijwaren van overstromingen.

 5. Noordmolen

  Noordmolen

  Noordmolen

  De Noordmolen op het landgoed Twickel is meer dan 650 jaar oud. Deze molen is voor het persen van olie uit koolzaad en lijnzaad. Vroeger stond er tegenover deze molen nog een korenmolen, maar deze is in 1831 afgebroken.

 6. Museumboerderij Wendezoele

  Museumboerderij Wendezoele

  Museumboerderij Wendezoele

  De museumboerderij Wendezoele geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente in de jaren 1900 en 1960. Een traditionele boerderij, daarnaast een Saksische schuur, een wagenloods, een zogenaamde spieker, een kookhok met daarin een ouderwetse bakoven, een hooiberg, een geubel

  en een iemenschoer. Regelmatig worden wisselende exposities ingericht, deze zijn gedurende de openingstijden te bezoeken.

 7. Kasteel Twickel

  Kasteel Twickel

  Kasteel Twickel

  In 1347 werd het huis Eysinck door Herman van Twickelo, een twents edelman, gekocht. Dit werd het latere kasteel Twickelo. Het kasteel ligt temidden op een prachtig landgoed van 4000 hectare. Op het landgoed bevinden zich zo'n honderdvijftig boerderijen, herkenbaar aan zwart-witte luiken.

 8. Stadspomp Delden

  Stadspomp Delden

  Stadspomp Delden

  In 1894 is op de Markt in Delden een herinneringsmonument geplaatst als dank voor de door baron Van Heeckeren aangelegde waterleiding.

Tip je vrienden

facebook twitter