Het Spanjaardgemaal / Watermachientje

Het Spanjaardgemaal, in de volksmond ook wel beter bekend als het Watermachientje, herinnert ons aan de rijke textielhistorie van Borne.

Op de T-splitsing van de Piepersveldweg en de Veldhuisweg te Borne ligt een bijzonder gebouwtje met een waterbassin. Vroeger, in de textielperiode, pompte het spanjaargemaal water uit de Deurningerbeek en vervoerde dat via een buizenstelsel richting de textielfabiek van Spanjaard. Het water werd onder andere gebruikt voor het wassen & bleken van linnen.

Tegenwoordig is het een gemeentelijke rijksmonument en een belangrijk industrieel erfgoed. Na jaren lang verval en aantasting is er een stichting Vrienden van het Spanjaargemaal opgericht met als doel om verder herstel / renovatie van het gebouw en de omgeving te bewerkstelligen. Op 14 juli 2023 is de revitalisering van het Spanjaardgemaal/Watermachientje afgerond . Druk op de knop, kijk door de kijkgaten en bekijk de video die in het Watermachientje wordt afgespeeld. Een stuk Bornse historie, in ere hersteld! Met het watertappunt tap je hier nu ook vers water. Ideaal voor als je al even onderweg bent! Ook een heerlijk punt om even bij te komen van een fiets- of wandeltocht terwijl je op het bankje plaatsneemt en uitkijkt over het water.

Bij het Spanjaardgemaal staat ook een informatiepaneel van het Routenetwerk Twente en is daarmee een startpunt voor routes.

Of bekijk de website www.spanjaardgemaal.nl/

Openingstijden

Elk moment van de dag te bezoeken.


contactinformatie

 

Piepersveldweg
7622GM Borne

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Drempelvrij

Tip je vrienden

facebook twitter