De Kloostergaarde - Sortimentstuin

De voormalig sortimentstuin van de Karmelieten (paters) staat vol met prachtig bloeiende bomen, planten en een groentetuin! Vele vrijwilligers zijn elke week druk bezig om de tuin in oude glorie te herstellen. De tuin is openbaar en gratis te bezoeken! Een heerlijke oase van rust.

Stel je voor: je klimt zo bovenop de uitkijktoren en geniet van een prachtig uitzicht over ons coulisselandschap, de geur van verschillende bloeiende bloemen komt binnen, en na een rondje tuin strijk je neer bij Theehuis de Karmeliet voor koffie, thee, gebakjes of een complete hightea. Klinkt goed hé? En dat gewoon in Zenderen.

Boom van het jaar 2018, 2019 en 2020 kan je vinden in deze tuin, weelderige kleurrijke rododendrons en een moestuin waar vaak gebruik van gemaakt door de koks van De Karmeliet, Het Seminar & de Kapel. Een unieke plek. Inmiddels lopen onder andere de bekende wandelroutes (Essenroute, Hilligenpad, Marskramerpad en Rondje Borne) dwars door de tuin heen.

Een stukje geschiedenis

Het terrein van de Kloostergaarde werd heel lang geleden (zo rond 1890) gebruikt door de paters Karmelieten als sportveld. In tijden van de oorlog werd het zelfs tijdelijk door de Duitsers ingenomen en diende het als munitieplaats. De oude hekken langs de sortimentstuin doen ons nog aan deze tijd denken. Toen er in 1971 te weinig studenten waren om te sporten, werd het terrein overgenomen door het AOC (Middelbaar Agrarisch Onderwijs). Opleiding tuinbouw legde de sortimentstuin aan zoals wij die nu kunnen zien in Zenderen. Meer dan 1500 planten, heesters & bomen hebben zij geplant. Als het AOC uiteindelijk verhuist naar Almelo ligt de tuin er lange tijd sneu bij. Echt in verval. Gelukkig is er sinds een paar jaar onder leiding van SISL (Stichting Invulling Stad & Landschap), een grote groep vrijwilligers met groene vingers druk in de weer om de boel bij te houden. Helemaal top!

Of bekijk de website www.dekloostergaarde.nl

Openingstijden

maandag 08:30 - 20:00
dinsdag 08:30 - 20:00
woensdag 08:30 - 20:00
donderdag 08:30 - 20:00
vrijdag 08:30 - 20:00
zaterdag 08:30 - 20:00
zondag 08:30 - 20:00

Alle dagen geopend tussen zonsopgang en zonsondergang.


contactinformatie

 

Hertmerweg 49
7625 RH Zenderen

Tip je vrienden

facebook twitter