Bruisend Borne

De Bornse Midwinterhoornblazers!

Geschreven door

Corine

Leestijd 2 minuten 346 x bekeken

Stel je voor: een koude, kristalheldere winterochtend in Twente. In de verte klinkt een mysterieus geluid dat de lucht doordringt. Het is de melancholische toon van een Midwinterhoorn, een geluid dat de eeuwen heeft doorstaan en een belangrijk cultureel erfgoed van deze regio vertegenwoordigt. Foto © Vincent Croce

© Vincent Croce

De Betoverende Klanken van de Midwinterhoorn Traditie in Twente: Een Eeuwenoud Cultureel Erfgoed!

De geschiedenis van de Midwinterhoorn in Borne, Twente, gaat terug tot oude tijden. Oorspronkelijk werd de midwinterhoorn gebruikt als communicatiemiddel tussen gemeenschappen tijdens de donkere wintermaanden, maar inmiddels heeft deze hoorn een speciale plaats verworven in de harten van de tukkers. Het unieke geluid is niet alleen een muzikaal melancholisch pareltje, maar ook zeker een symbool van eenheid en verbondenheid. Én het is dus weer adventstijd dus bijna kerst!

De Ambachtelijke Kunst van Het Midwinterhoorn Maken

Het maken van een midwinterhoorn is trouwens al een kunst op zich. Hij is gemaakt van hout, vaak van berken- of wilgentakken, en het vergt vakmanschap en geduld om deze hoorn te creëren. Het hele proces dat bestaat uit selecteren, vormen en uitkerven is een echte familieaangelegenheid en wordt vaak van generatie op genereatie doorgegeven. Het resultaat? Elke midwinterhoorn heeft zijn eigen unieke karakter!

De Betekenis achter de Melancholische Klanken

Het geluid van de Midwinterhoorn reikt verder dan alleen melodie. Het wordt gezien als een manier om boze geesten te verdrijven en de komst van het licht te vieren tijdens de donkerste dagen van het jaar. Deze eeuwenoude traditie wordt nog steeds met trots in ere gehouden door lokale gemeenschappen. Overal waar je in Twente komt, hoor je sowieso op de zondag (advent) de 'oale roop'! Maar vaak in de hele maand december, tot en met 3 koningen, kan je genieten van dit tradionele & bijzondere geluid.

Een Eeuwenoude Traditie

Terwijl de wereld voortdurend verandert, blijft de Midwinterhoorn traditie in Twente dus een waardevol erfgoed dat de tand des tijds heeft doorstaan. Mocht je dus je in Twente zijn in de decembermaand: dompel jezelf dan écht even onder in deze melancholisch betoverende wereld van onze mooie midwinterhoorn traditie!

De Bornse Midwinterhoorn Blazers

Onze eigen Midwinterhoornblazers (op z'n Twents gezegd: 'De Boorns Mirreweenterhoorn Bloazers') zullen in & rondom Borne ook weer hun midwinterhoorns laten horen! Kijk voor een overzicht van hun programma hier.

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Citymarketeer, toerismemanager, promotioneel aanjager. Wat de titel ook mag zijn: mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en te inspireren om een bezoek aan gemeente Borne te komen brengen!

Meer verhalen uit Borne

 1. Bruisend Borne

  Tips voor de voorjaarsvakantie!

  Geschreven door Corine
 2. Bruto Borns Geluk

  De favorieten van Sharon!

  Geschreven door Corine
 3. Bruisend Borne

  De leukste evenementen in Borne in de maand februari

  Geschreven door Corine
 4. Verhalen uit Borne

  Een oproep van Ina van Bibliotheek Borne

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter