Bruisend Borne

Palmpasenoptocht Borne 2024

Geschreven door

Corine

Leestijd 3 minuten 265 x bekeken

Op Palmzondag, 24 maart, gaat de grote traditionele Palmpasenoptocht weer door het centrum van Borne. Een hele gezellige optocht! Volgens traditie lopen heel veel Bornse kinderen vol trots met hun prachtige eigengemaakte Palmpasenstok mee.

Samen met hun broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes en begeleid door hun vaders, moeders,opa’s en oma’s lopen ze vanaf de Stephanuskerk door het Bornse centrum naar ’t Dijkhuis. Een bont spektakel!

De Palmpasenoptocht Borne vertrekt om ongeveer 11:45 uur vanaf de St. Stephanuskerk. Voorafgaand aan de optocht is er om 11:00 uur een speciale Palmviering in de kerk voor de kinderen. Voor hen is het ook erg leuk om deze viering bij te wonen en daarna samen de kerk uit te lopen, zo de optocht in achter de muziek aan.

De Scoutinggroep St. Stephanus Martina loopt in de optocht voorop met een hele grote Palmpasen. Deze wordt door de kabouters en de welpen van de scouting versierd met een grote prachtige, speciaal door een ambachtelijke bakker gebakken broodhaan, een rad, sinaasappels, snoep, buxus en linten in de Bornse kleuren blauw en geel. Na de scoutinggroep komt de eerste groep muzikanten: de Bornse Harmonie. Zij brengen prachtige muziek en spelen ook de Palmpasenliederen die onze voorouders vroeger al zongen tijdens deze optocht. Hierna volgt een grote groep kinderen met hun eigen Palmpasen. Dan komt er nog een groep muzikanten: de Drum- en Marchingband uit Enschede, gevolgd door weer een groep kinderen met hun eigen Palmpasen.

De route van de Palmpasenoptocht in Borne

Nieuwe Kerkstraat, De Bleek, Aanslagsweg, Ziekenhuisstraat, Grotestraat, Bekenhorst, De Schoener en ‘t Dijkhuis. De optocht zal via de achteringang van ‘t Dijkhuis naar binnen gaan. Hier is tevens het einde van de optocht. De kinderen krijgen bij het verlaten van ’t Dijkhuis nog iets lekkers aangeboden; een traditie binnen de traditie: een ouderwetse koetjesreep!

In het Dijkhuis zal eerst de Bornse Harmonie mooie muziek ten gehore brengen op het podium in het grote Atrium. Daarna zal de Drum- en Marchingband uit Enschede in het kleine Atrium de mensen met hun prachtige muziek nog even verrassen. De grote Palmpasenstok wordt na de optocht aangeboden aan de bewoners van ’t Dijkhuis, zodat zij nog wat langer kunnen genieten van deze prachtige Palmpasenstok.

STICHTING “FOLKLOREGROEP BORNE”

De Palmpasenoptocht wordt ieder jaar georganiseerd door de Stichting Folkloregroep Borne en de Scoutinggroep St. Stephanus Martina. In de week voor Palmzondag wordt door leden van de Folkloregroep buxus gesnoeid en naar de Bornse scholen gebracht, samen met een schrijven en een voorbeeld waarin uitgelegd wordt hoe een originele Palmpasen er uit hoort te zien.

Dit jaar kon de Folkloregroep voor het eerst moeilijk aan buxus komen, maar via de plaatselijke hovenier Ellenbroek hebben we toch nog voldoende kunnen krijgen. Eerder had de Folkloregroep zelf op verschillende locaties veel buxus staan waar we ieder jaar voldoende van konden snoeien. Maar door de opkomende buxusschimmel en de buxusmot hebben deze planten het niet overleefd. Hierdoor is de buxus wat schaarser geworden en moeilijker aan te komen.

Niet alle scholen kunnen op school aandacht besteden aan het maken van de palmpasenstok en informatie geven over de Palmpasenoptocht. Om het toch voor alle kinderen makkelijk te maken hebben we in de week voor Palmzondag vanaf zaterdag 16 maart stokken en buxus klaar staan in de winkel van HULS Kleur & Interieur aan de Aanslagsweg 20. Hier staat ook een voorbeeld van een mooie Palmpasenstok. Meer weten over folklore in Borne? Lees dan over het Paasvuur, de Pinksterbruidjes en meer over folklore in Borne.

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Citymarketeer, toerismemanager, promotioneel aanjager. Wat de titel ook mag zijn: mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en te inspireren om een bezoek aan gemeente Borne te komen brengen!

Meer verhalen uit Borne

 1. Doe-tips

  Borne op z'n Best

  Geschreven door Corine
 2. Doe-tips

  Op zoek naar leuke tips tijdens Pasen? Bekijk hier onze tips!

  Geschreven door Corine
 3. Bruisend Borne

  De leukste evenementen in Borne in de maand maart

  Geschreven door Corine
 4. Bruisend Borne

  Oproep voor creatievelingen uit Borne!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter