Verhalen uit Borne

Paasvuur in Borne 2024

Geschreven door

Corine

Leestijd 3 minuten 2044 x bekeken

In Borne trekt het elk jaar weer duizenden bezoekers: het paasvuur op het terrein aan de Oonksweg in Borne. De traditie van het oude vuurfeest gaat al honderden jaren terug! Folkloregroep Borne verzorgt elk jaar dit warme spektakel.

Paasvuur in Borne in hart van Twente

Er werd voor het eerst over geschreven in de zestiende en zeventiende eeuw: paasvuren in West-Europa. Op welk moment dit oude Germaanse gebruik in het oosten van Nederland, en dan met name in Twente, voor het eerst werd gehouden is niet precies bekend. Dat maakt ook eigenlijk niet zoveel uit, maar deze oude culturele traditie is bij iedereen in Twente in ieder geval bekend. Paasvuren symboliseren het einde van de winter en worden ook ingezet voor het afsmeken van een goede oogst. Naast eieren verven en zoeken, staat naar het paasvuur gaan op Eerste Paasdag steevast op de agenda!

Lekker warm tijdens het Paasvuur in Borne
Lekker warm tijdens het Paasvuur in Borne

Vonkenregen en stikstof

Het ware schouwspel van vlammen brengt altijd heel veel mensen op de been. Vuurfeesten met veel volk dus. De rode vuurgloed, grote rookwolken en vonkenregen zijn vaak van ver al te zien. Naast dat ze in Twente in elke gemeente een paasvuur hebben, loopt het paasvuurgebied vanuit Duitsland van de kop van Overijssel, dwars door de Veluwe tot aan Nijmegen en zelfs in Peel hebben ze een paasvuur. Over heveel paasvuren er in Overijssel nog mogen worden aangestoken, bestaat sinds 2022 ter discussie. Meerdere gemeentes die binnen 4 kilometer van een beschermd natuurgebied liggen, moeten namelijk laten uitrekenen of de brandstapel niet teveel stikstof uitstoot. Als dat wel het geval is, mag het paasvuur op die locatie niet meer door gaan. Dit levert vanzelfsprekend veel verontwaardiging en vragen op bij de fanatieke 'boakebouwers' en organisatoren van paasvuren. 'Boakes' zoals de paasvuren in het Twents worden genoemd zijn naast een warme volkstraditie vaak ook aanleiding voor een heuse strijd: in gemeente Rijssen-Holten (Twente) zijn er elk jaar 4 รก 5 buurtschappen in de race voor de Grootste Boake van het jaar. Voor de niet tukkers onder ons: ze zijn in de race voor het grootste paasvuur. In 2022 was buurtschap Dijkerhoek de winnaar met de hoogste bult. Uiteindelijk konden de mensen daar kijken naar een paasvuur van 15 meter hoog (4293 kuub hout!)

Het paasvuur in Borne brengt veel mensen op de been
Het paasvuur in Borne brengt veel mensen op de been

In Borne zijn we niet echt bezig met de hoogte van het vuur, maar is de folkloregroep meer gehecht aan de mooie tradities die aan het paasvuur zijn verbonden. Op de Goede Vrijdag wordt door een aantal mannen uit de Folklore groep een geschikte boom (paasstaak) uit het Twickelse bos gehaald. Deze boom dient als middenpaal voor het boaken. Van het verzamelde snoeihout (houd de site van de Folkloregroep in de gaten om te weten wanneer je snoeihout mag brengen!) bouwen ze vervolgens met extra bemanning en machine om de middenpaal een mooi paasvuur. Aan de middenpaal wordt vaak ook de ton verbonden. Zodra deze door de vlammen wordt gegrepen hoor je het publiek vaak juichen. Als de ton langzaam is uitgebrand en uit elkaar valt, gaan de mensen weer naar huis.

Aansteker of 'anstekker' in het Twents

Het paasvuur in Borne wordt elk jaar aangestoken door een prominent en gewaardeerd lid uit de gemeente. De ene keer is dat de burgemeester, de andere keer een vrijwilliger die zich veel inzet voor de Bornse gemeenschap. Nog voordat het paasvuur wordt aangestoken kunnen kinderen & ouders meelopen in de fakkeloptocht. Bij zwembad 't Wooldrik kan iedereen die mee wil lopen zich rond 20:00 uur verzamelen om vervolgens onder muzikale begeleiding van het muziekkorps naar het paasvuur te lopen. Daar wordt rond 20:30 uur het vuur ontstoken! Het paasvuur in Borne trekt veel bezoekers vanuit Borne, Hertme & Zenderen, maar ook zeker daar buiten. Een waar schouwspel.

Wat te doen met Pasen in Borne? Naar het paasvuur gaan dus! In 2024 zal Eerste Paasdag plaatsvinden op zondag 31 maart.

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Citymarketeer, toerismemanager, promotioneel aanjager. Wat de titel ook mag zijn: mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en te inspireren om een bezoek aan gemeente Borne te komen brengen!

Meer verhalen uit Borne

 1. Bruisend Borne

  Tips voor de voorjaarsvakantie!

  Geschreven door Corine
 2. Bruto Borns Geluk

  De favorieten van Sharon!

  Geschreven door Corine
 3. Bruisend Borne

  De leukste evenementen in Borne in de maand februari

  Geschreven door Corine
 4. Verhalen uit Borne

  Een oproep van Ina van Bibliotheek Borne

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter