Twentse spaghettirellen van 1961 komen tot leven in reizende 'Spaghettiwestern'

Leestijd 3 minuten 1236 x bekeken

Theatergroep De Jonge Honden speelt vanaf donderdag 5 augustus openluchtvoorstelling Spaghettirellen in Almelo, Borne, Enschede, Zwolle en Oldenzaal. Komend weekend gaat de nieuwe openluchtvoorstelling van Theatergroep De Jonge Honden in première op het Indië Terrein in Almelo. Spaghettirellen, over de 'spaghettirellen' die in 1961 plaatsvonden tussen de Twentse jeugd en de Italiaanse gastarbeiders.

Deze voorstelling reist de komende twee maanden van het Indië Terrein in Almelo, naar het centrum van Borne, naar het plein achter De Museumfabriek in Enschede, naar het Stadsfestival in Zwolle en eindigt op de Ganzenmarkt in Oldenzaal. Spaghettirellen wordt geregisseerd door Jolmer Versteeg, artistiek leider van Theatergroep De Jonge Honden. Hij vertaalde, samen met scriptschrijver Wessel de Vries, de geschiedenis van de spaghettirellen naar een openluchtvoorstelling. Een mix van Romeo & Julia en ‘Spaghettiwestern’.

Verliefde nozems
Verliefde nozems

Het verhaal

Eind jaren vijftig haalt de Nederlandse regering Italiaanse, jonge mannen naar Twente om als gastarbeider in de textielindustrie te werken. De Italianen gaan voor hun werk naar de fabriek, en wonen in kosthuizen en pensions. Maar in hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de Twentse jeugd. Over die ontmoeting gaat Spaghettirellen, een avontuurlijke openluchtvoorstelling vol verliefde nozems en jongeren met dromen.

Reizende voorstelling in de openlucht

Spaghettirellen blaast nieuw leven in een verhaal dat weliswaar zestig jaar geleden in Oost-Nederland heeft plaatsgevonden, maar dat nog steeds zijn weerklank vindt in onze huidige tijd. Met deze voorstelling wil Theatergroep De Jonge Honden een herkenbaar en aansprekend verhaal vertellen over de geschiedenis van de Twentse spaghettirellen. De cast bestaat uit Joshua Albano, Billy de Walle, Fokke Baarssen, Amelie Ackx, Annet de Ruiter, Yari van der Linden en Jelle Mensink. De muziek wordt gemaakt en live uitgevoerd door Sebastiaan Flier en Arjen Dijkstra.

Regisseur Jolmer Versteeg over Spaghettirellen: “De voorstelling toont verschillende perspectieven op wat veranderingen in een gemeenschap teweegbrengen. Een voorstelling geïnspireerd op een onbekend verhaal uit onze eigen provincie dat zich bij uitstek leent voor een eigen Spaghettiwestern!”

Spaghettiwestern
Spaghettiwestern

Speeldata Spaghettirellen

 • 5 t/m 8 augustus op het Indië Terrein in Almelo
 • 12 t/m 14 augustus op het plein voor het Kulturhus in Borne
 • 19 t/m 22 augustus op het plein achter De Museumfabriek in Enschede
 • 2 t/m 5 september op het Stadsfestival in Zwolle
 • 9 t/m 12 september op de Ganzenmarkt in Oldenzaal
 • Meer informatie en kaarten: www.tgdejongehonden.nl

Veilig naar Spaghettirellen in de openlucht: op 1,5 meter afstand en u komt op een vaste plek te zitten tijdens de voorstelling. Testen voor toegang is niet nodig.

Spaghettirellen wordt mede mogelijk gemaakt door Textiel Festival Twente, Stichting 4 Oost, Kickstart Cultuurfonds, Lerak, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Fonds 21, Heutink, Gemeente Zwolle, Gemeente Enschede, Gemeente Oldenzaal, Gemeente Almelo, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Stichting de Houtmaat, Stichting Stimuleringsfonds Bornse Evenementen, Het Boeskoolfonds, Hervormd Weeshuis Zwolle en Lira Fonds. Met dank ook aan de sponsoren: Stadslab Almelo, John Velthuis, Schagen Groep en Sociëteit Cortegaerdt.

Borne & de Spaghettiwestern

In Borne speelt de voorstelling van 12 tot en met 15 augustus! Speciaal voor deze gelegenheid hebben we de week van 9 tot en met 15 augustus benoemd tot de Italiaanse week. Het Dorsetplein wordt omgetoverd tot Piazza del Dorsetia, maak een selfie met de scheve toren van Pisa en geniet van de live cooking van Il Tartufo en Bliss. Bekijk alles over de Italiaanse week hier!

De activiteiten die in het kader van De Rode Draad worden/of zijn georganiseerd kunnen niet plaatsvinden zonder de subsidiënten van dit leuke culturele project. We zijn onwijs blij met hen allemaal en stellen daarom trots aan jullie voor: VSB Fonds, Cogas Cultuurfonds, Gemeente Borne, Houtmaatfonds, Ondernemersfonds Borne, Prins Bernard Cultuurfonds, Alfa Foundation, Stimuleringsfonds Borne, Provincie Overijsel & Rotary Delden-Borne.

Meer verhalen uit Borne

 1. Doe-tips

  De leukste evenementen in Borne de maand december 2023

  Geschreven door Corine
 2. Winkelen

  Bijzonder lekkere adresjes!

  Geschreven door Corine
 3. Bruto Borns Geluk

  Aflevering 5 van Bruto Borns Geluk de Podcast!

  Geschreven door Corine
 4. Winkelen

  Leuke adresjes om woonaccessoires te shoppen!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter