Doe-tips

Fietsroutes in Twente

Geschreven door

Corine

Leestijd 4 minuten 131 x bekeken

Trap 'm maar an! Of je nu op een e-bike, wielrenfiets, mountainbike of oldschool fiets zit: Twente ontdekken op de fiets is per definitie een goed idee. Gemeente Borne is, als hart van Twente, een belangrijk fietsknooppunt!

In Zenderen zit een belangrijke TOP-locatie, ook wel beter bekend als een belangrijk knooppunt/overstappunt in het fietsnetwerk van Twente. Knooppunt Hoevelaken is er niets bij, echt niet. Als je alle fietsroutes aan elkaar knoopt, kan je in totaal 2500 kilometer door Twente fietsen. Dat is je misschien net een kilometer of 20 teveel.. in dat geval: je kan hem zelf samenstellen via de tool van Visit Twente óf je gebruikt een bestaande route zoals hieronder aan dit artikel beschreven.

Saai is het nooit

Door het afwisselende landschap van Twente is het fietsen hier nooit saai. Bos, weilanden, coulisseslandschap, houtwallen, veen, heide, beken: het wisselt hier zich allemaal af. Je kan voor een leuke themaroute gaan, of je stelt heel eenvoudig je eigen route samen via Routenetwerk Twente. Fietsen op knooppunten is populair onder zowel jong als oud!

Rustpunt
Rustpunt

En het is nog makkelijk ook. Onderweg kom je vaak langs de leukste plekken. Wat dacht je van lokale boeren met kakelverse eitjes of vers getapte melk? De typisch Twentse rustpunten? Of een bankje met een heerlijke uitzicht over het landschap? Met fietsen door Twente kom je echt even tot rust en geniet je van al het moois.

Knooppunt Hoevelaken is er niets bij

Zoals je misschien wel weet ligt Borne, of om precies te zijn Zenderen, in het geografische hart van Twente. Het is dus een komen en gaan van fietsers op de verschillende knooppunten hier in de buurt! We zeggen daarom wel vaker: knooppunt Hoevelaken is er niets bij. Alleen hebben we hier gelukkig niet te maken met dagelijkse fiets-files! Dat we hier trouwens van fietsen houden was natuurlijk al langer duidelijk: we waren immers de allereerste gemeente in Nederland met een fietssnelweg. Op de F35 fietsen dagelijks duizenden mensen van en naar steden als Hengelo, Almelo en Enschede. Borne is vaak een mooie tussenstop, want je bent met een paar keer trappen zo in het centrum.

Door ons prachtige buitengebied liggen ook meer dan genoeg fietspaden. Je kan daarom urenlang rondfietsen in Borne, Hertme en Zenderen en steeds nieuwe plekken ontdekken. Fiets van klooster naar klooster, stop bijvoorbeeld voor een pauze én een stukje bezinning bij De Zwanenhof of laat je verrassen door het mooie coulissenlandschap. De bossen, beken en houtwallen volgen elkaar in rap tempo op. Helemaal op de snelle e-bikes moet je niet vergeten af en toe te stoppen en de omgeving van Twente goed in je op te nemen!

Landgoed Twickel
Landgoed Twickel

Omdat we zo centraal liggen kan je op meerdere fietsroutes overstappen. Fiets richting het pittoreske en knusse Delden via Landgoed Twickel of voel de glooiing van het landschap toenemen zodra je richting Noord-oost Twente gaat. Tubbergen, Ootmarsum, Oldenzaal: het is allemaal op fietsafstand. Ben je meer honkvast en fiets je liever een rondje? Kies dan voor Rondje Borne of stel zelf je eigen route samen via ons fietsroutenetwerk. Ook ideaal: sindskort zijn de GO Sharing scooters & e-bikes beschikbaar in Borne. Huur je voertuig eenvoudig via de Go Sharing app en verplaats je zelf op een groene, duurzame en milieuvriendelijke manier!

Iedereen wil naar Borne

Een fietstochtje door of rondom Borne prikkelt je zintuigen. Je ogen beginnen te glinsteren van de groene natuur, je oren krijgen rust want op heel veel plekken hoor je helemaal niets en met een goede teug frisse lucht reset je zo je hele systeem.

Mariakapel Borne
Mariakapel Borne

Onderweg plof je neer op één van de gezellige terrasjes, koop je verse eieren, lekkere zuivelproducten en tap je verse melk. Stop voor een stukje bezinning bij de Sortimentstuin of De Zwanenhof. Ook een must-see tijdens je fietstocht en een mooie gedachte om even een kaarsje te branden: de Mariakapel in zowel Borne als in Zenderen. Heb je de accu leeg? Laad deze dan op bij verschillende locaties te vinden in het fietsoplaadpunten-overzicht!

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Hi, ik ben Corine! Citymarketeer, toerismemanager, promotioneel aanjager. Wat de titel ook mag zijn: mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen en te inspireren om een bezoek aan gemeente Borne te komen brengen!

Meer verhalen uit Borne

 1. Verhalen uit Borne

  Percussion Live - wat een voorstelling!

  Geschreven door Corine
 2. Eten & Drinken

  Lunchen in Borne

  Geschreven door Corine
 3. Verhalen uit Borne

  Colum Hart van Borne - 14/11/2022

  Geschreven door Corine
 4. Doe-tips

  Tips voor deze decembermaand in Borne!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter